Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

DR ændrer i sin egen tekst, fordi den oprindelige tekst viste DR’s magtmisbrug sammen med facebook

DR svarer mig i en mail, der er det rene vrøvl og er lig med sandsynligt magtmisbrug fra DR’s side.

Man ser det for sig: DR, Danmarks Radio, i kamp mod det alternative medie 24nyt, en lille bitte platform for nyheder, som ikke har speciel bevågenhed hos DR og andre etablerede medier.

24nyt er et indvandrerkritisk medie. De er ikke tilknyttet Pressenævnet, og 24nyt opererer udelukkende på nettet, herunder på facebook. Nå nej, ikke længere på facebook. Det har giganten DR været svært behjælpelig med at sørge for.

DR med milliarder af skattekroner i ryggen syntes, at de skulle se nærmere på, hvad netmediet 24nyt stod for, og hvilke historier 24nyt bragte. Det førte til hele 11 eksempler på nyheder fra 24nyt, som DR fik medieeksperter til at se efter i sømmene.

Det lød f.eks. sådan her hos DR:

”6. Dansk Flygtningehjælp mangler kunder”, ”7. Det danske folk er godt i gang med at blive udskiftet.” Der er 11 eksempler i alt. I alle 11 eksempler mener DR at kunne påvise, at der ikke er dækning for overskriften i den efterfølgende artikel.

Går man ind på artikel 7, finder man en artikel, der siger, at fødselsraterne i den vestlige verden er langt lavere end i den tredje verden. DR skriver:

”Faktatjek: Rubrikken er baseret på en 19 år gammel analyse fra FN, der ikke konkluderer, at det danske folk er ved at blive udskiftet.”

Ja, øh, og hvad så? 24nyt kan vel godt hæfte sig ved den kendsgerning, at fertiliteten i den vestlige verden er betydeligt lavere end i den tredje verden, uden at det af den grund bliver falske nyheder. Eller hvad?

Det bliver meget værre endnu. DR lagde en artikel på sin hjemmeside, hvor man skrev om sin korrespondance med facebook, at

”Facebook bekræfter i en sms til DR Nyheder, at de har lukket 24nyt på baggrund af den undersøgelse [som DR har lavet af 24nyt], men har endnu ikke uddybet, præcis hvad årsagen er.

DR henvendte sig til selveste facebook for at spørge, om det ikke var underligt, at 24nyt på kun én dag havde fået ca. 18.000 likes. Allerede her er det interessant at observere, at mastodonten DR har fundet det værd at bruge ressourcer på at forespørge facebook om antallet af likes hos et alternativt medie.

DR’s journalister må virkelig have fattet interesse for alternative medier. Godt at se, havde jeg nær sagt, at vores allesammens DR kerer sig om selv de yderste hjørner af medieverdenen, også dem, der ikke ejer kongens mønt i modsætning til DR, som vælter sig i skattekroner.

Nå, men vi er langt fra færdige med DR’s helt særlige måde at agere på, herunder at skrive og rette i deres artikler på. Går man ind på DR’s hjemmeside lige nu, kan man ikke længere læse, at DR fik facebook til at censurere 24nyt. I stedet står der:

”Facebook siger til DR, at de har lukket 24nyts facebookside på grund af “ikke-autentisk og vildledende adfærd". Facebook har indtil videre ikke uddybet, hvad det konkret betyder.”

Vældig opbyggeligt, ikke sandt? DR’s journalister fandt åbenbart ud af, at koblingen mellem DR og facebooks lukning af 24nyts facebookside var lidt for åbenlys. Nå nej, svarede DR, da jeg mailede til journalisterne bag artiklen og skrev følgende:

”Kære [en, to og tre DR-journalister, lad deres navne hensynke i glemslen]

I jeres artikel på dr.dk, "Facebook smider den alternative netavis 24nyt på porten", skriver I bl.a. følgende:

"Facebook siger til DR, at de har lukket 24nyts facebookside på grund af “ikke-autentisk og vildledende adfærd". Facebook har indtil videre ikke uddybet, hvad det konkret betyder."

24nyt hævder imidlertid, at I oprindeligt skrev følgende:

"Facebook bekræfter i en sms til DR Nyheder, at de har lukket 24nyt på baggrund af den undersøgelse [som DR har lavet af 24nyt], men har endnu ikke uddybet, præcis hvad årsagen er." https://24nyt.dk/afsloering-dr-fjerner-problematisk-indroemmelse-om-samarbejde-med-facebook/

Er det korrekt gengivet af 24nyt, at I oprindeligt skrev som anført? Hvis det er korrekt, har jeg yderligere dette spørgsmål: Burde I ikke have oplyst om denne væsentlige ændring i den opdaterede artikel? I det oprindelige citat er det jo nærliggende at konkludere, at I - DR - har været den udslagsgivende årsag til, at facebook har fjernet 24nyt fra facebook.

Jeg regner med at skrive om dette i morgen lørdag på min blog på JP. Hvis jeg ikke har hørt fra jer inden da, vil jeg selvfølgelig omtale denne mail alligevel.”

Jeg behøver heldigvis ikke at vente med at skrive til i morgen lørdag, idet en ledende medarbejder hos DR – ikke journalisterne, jeg sendte mailen til – svarede mig godt en time senere således:

”Kære Morten Uhrskov Jensen

Tak for din henvendelse.

Vi ændrede i går kl. 12.16 teksten fra

”Facebook bekræfter i en sms til DR Nyheder, at de har lukket 24nyt på baggrund af den undersøgelse, men har endnu ikke uddybet, præcis hvad årsagen er. DR arbejder på at få et interview med Facebook.”

til

”Facebook siger til DR, at de har lukket 24nyts facebookside på grund af “ikke-autentisk og vildledende adfærd". Facebook har indtil videre ikke uddybet, hvad det konkret betyder. Oversat betyder det med al sandsynlighed, at Facebook lukker 24nyt, fordi de har pumpet sig kunstigt store ved at købe likes, vurderer Johan Farkas, som forsker i sociale medier på Malmø Universitet.”

Det gjorde vi, fordi vi i den oprindelige artikel indikerede, at vi ville opdatere med et interview med Facebook, når vi havde talt med dem (”DR arbejder på at få et interview med Facebook”).

Artiklen er desuden præciseret, så det fremgår at den er opdateret med ændringer.

I overensstemmelse med de presseetiske regler har vi henvendt os til alle parter i sagen og fremlagt fakta og kritik. Bl.a. siger en ekspert til DR, at det er i strid med Facebooks retningslinjer, hvis der er tale om købte likes. Det aspekt har vi blandt andet fremlagt for Facebook.”

Læs lige svaret fra den ledende DR-medarbejder igen. Han skriver, at artiklen blev ændret, fordi DR arbejdede med at få et interview med facebook. Det er en fuldstændig væk begrundelse, som den ledende DR-medarbejder giver. Eller for at gøre det klart:

Der er tale om et ikke-svar, fordi DR godt kan se, at det entydigt fremgår, at to giganter – DR og facebook – snildt finder ud af at jorde et lille alternativt medie.

Som om det ikke er løgn, er der i skrivende stund netop tikket en mail ind, hvor en af journalisterne til bemeldte artikel gentager den ledende medarbejders mærkværdige forklaring. Som noget nyt er det dog gået op for denne medarbejder, at det vist var en god idé at få markeret, at artiklen i DR er blevet ændret. Det lyder sådan her:

”Vi burde dog samtidig have gjort opmærksom på det i bunden af artiklen, hvilket er normal praksis. Det er nu rettet.”

Det går lystigt for sig hos DR. Jeg må hellere stoppe her.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
05.06.20, 14:51
Eller hvorfor Mette Frederiksen ikke er nogen Václav Havel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.06.20, 14:16
En ulykkelig død og højst sandsynligt en uacceptabel handling fra politimandens side, men George Floyd var på stoffer og havde fem tidligere domme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere