<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fremragende bog – ”National Populism” – forklarer vores tid bedre end nogen

En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt.

Der er ved gud langt mellem snapsene blandt universitetsfolk, når det gælder om at forstå den populisme, der i disse år heldigvis river de gamle partier op med rode. Måske de etablerede endnu kan nå at forstå, hvad de må gøre for at rulle bølgen tilbage. Hvis ikke det sker, må andre jo tage over.

Roger Eatwell og Matthew J. Goodwin, begge fra universitetsverdenen, har indlagt sig stor hæder med deres usædvanligt gode bog, ”National Populism – The Revolt Against Liberal Democracy”. Bogen skal anbefales på det allervarmeste. Hvis ellers han kunne læse og forstå, ville selv en Uffe Elbæk have glæde af den. Måske han så kunne pakke sig med sit injurierende sludder om, at den moderne populisme har fascistiske træk. Nå, det er der nok ikke håb om, men det er også lige meget. Vi har alligevel ikke tid til at vente på Uffe Elbæk, Zenia Stampe, Jarl Cordua, Jan E. Jørgensen og lignende typer, der insisterer på at komme for sent til toget.

Eatwell og Goodwin slår fast, at brexit, Trump, Farage med mange flere er forudsigelige fænomener og stammer fra en lang tendens, hvor de traditionelle politiske eliter igennem årtier i stigende grad har set med arrogance og foragt på store dele af deres eget folk, især arbejderklassen og den lavere middelklasse. Dette hævner sig nu, da disse mennesker som bekendt har stemmeret og bruger den til at vælte de gamle magtpartier. Eatwell og Goodwin identificerer fire overordnede tendenser:

For det første er der distrust, mistillid, til de traditionelle politikere. De er elitære og danner noget nær en ny kaste for de indviede. De elitære tog i årtier de brede vælgergruppers stemmer for givet, indtil de på den hårde måde fandt ud af, at det kunne de ikke. Et perfekt eksempel er de hvide arbejdervælgere i USA, der over flere årtier, forstærket i 2016, er gået fra Demokraterne til Republikanerne. Donald Trump vandt stort blandt denne gruppe og dermed afgørende svingstater.

For det andet er der destruction, ødelæggelse, hvor både centrum-højre og centrum-venstre har tilladt masseindvandring af uhørt omfang. Det har fremmedgjort et voksende antal vælgere blandt især den dårligst stillede halvdel. ”Hastig etnisk forandring” kalder forfatterne det, og den slags gør man ikke ustraffet. Ikke hvis man vil holde på sine traditionelle vælgere i det mindste.

Den tredje faktor er deprivation, afsavn, og handler om, at den utøjlede globalisme har efterladt en meget stor gruppe vælgere usikre på fremtiden. De har relativt mistet status til indvandrere, og deres jobs er udflyttet til lande i den tredje verden. Kun blandt eliterne er der stort flertal for helt fri handel. Beskyttelse af traditionelle arbejdspladser står til gengæld højt på dagsordenen hos de mindre heldigt stillede.

Endelig er der de-alignment, frakobling, hvor store og voksende vælgergrupper forlader de traditionelle magtpartier til fordel for populistiske partier på især højrefløjen. Også venstrepopulistiske partier vokser, Podemos i Spanien, Syriza i Grækenland og andre, men de højreorienterede populister kritiserer tillige den førte udlændingepolitik, en enorm fordel i forhold til at skaffe sig vælgere.

Denne bog er helt igennem fremragende. Den er i øvrigt så spækket med tal, at en statistiknørd må få tårer i øjnene. Skånselsløst analyserer de to forfattere tidens tendenser, og de er nådesløse over for de politisk korrekte, som skoses for ikke at have fattet, hvad der foregår. Og så er vi tilbage ved Uffe Elbæk og kompagni.

Eneste anke er, at de antager, at den etniske udskiftning fortsætter. Det må de ikke få ret i. Man må håbe, at de her er forsigtige, for selvfølgelig skal masseindvandringen standses helt og erstattes af omfattende programmer for hjemsendelser på retsstatens grund.

Køb denne bog med det vons. Bedre analyse er svær at opdrive.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
28.09.21, 09:15
Politikerne har i årtier talt og talt om, hvordan de vil forbedre den kommunale ældrepleje.. Det er bare ikke blevet bedre. Og det bliver ikke bedre af fortsat snak og flere af de initiativer, politikerne allerede har forsøgt igen og igen. Læs mere
Af Henrik Dahl
27.09.21, 14:48
Vores samfundsmodel er bedre end den hippie-anarkistiske samfundsmodel, grundlæggerne af Christiania troede på. Det er et gode for borgerne at leve i et samfund, hvor der er respekt for den almindelige voksne ansvarlighed og for de traditioner og værdier, der har tjent os godt gennem umindelige tider. Læs mere
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.09.21, 09:04
Det er fortsat eksotisk, når en mand møder op til babyrytmik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere