Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tak til Læger uden Grænser for deres desperate annonce i Weekendavisen

Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter.

Læger uden Grænser var engang en entydigt agtværdig organisation, der hjalp i nødstedte områder. Såvel læger som sygeplejersker udførte et farligt og uegennyttigt arbejde. Det gør Læger uden Grænser fortsat en masse steder, og det er al ære værd. En ringe løn for et ofte farligt arbejde aftvinger respekt.

Nu har Læger uden Grænser imidlertid indrykket en helsides annonce i Weekendavisen på side 3 (muligvis også i andre aviser, men det er jeg ikke bekendt med). Teksten lyder:

»Der er danskere, der hader, at vi yder lægehjælp til alle uanset religion og hudfarve.«

Neden under denne tekst står der:

»Hvor går din grænse? Vi er aldrig i tvivl.«

Derpå er der en opfordring til at støtte Læger uden Grænser.

Så langt, så godt. Der er bare det ved det, at Læger uden Grænser indrykker denne annonce af en grund, og dertil skal lægges, at Læger uden Grænser ikke spiller med åbne kort.

I maj 2017 skrev jeg et blogindlæg med titlen ”Boykot Læger uden Grænser”. Her forklarede jeg, at Læger uden Grænser bevidst sejlede tæt op ad Libyens kyst for dér at samle asylsøgere op i vakkelvorne både sat i Middelhavet af menneskesmuglere. Jeg skrev, at Læger uden Grænser dermed reelt gjorde sig medskyldig i menneskesmugling, og derfor opfordrede jeg til boykot af organisationen. I et indlæg af mig fra september i år kunne jeg konstatere, at diverse organisationer som Læger uden Grænser og andre ikke længere opererede på denne muligt kriminelle måde, men det skyldtes ikke uvilje mod at overtræde de europæiske landes lovgivninger, men alene den italienske regerings afvisning af skibe fra de såkaldte ngo’er – f.eks. Læger uden Grænser – der i rutefart bragte talløse personer fra Libyen til Europa.

Tænk, jeg tror heller ikke, at det er tilfældigt, at Læger uden Grænser bruger ganske mange penge på at indrykke en annonce i Weekendavisen, hvor de piver over, at ikke alle unisont bakker op om det samlede projekt. Jeg tror heller ikke, at det er et mærkværdigt sammentræf, at Læger uden Grænser anvender ordene religion og hudfarve.

Læger uden Grænser bruger selvfølgelig de mest følelsesladede termer, som de kan finde i ordbogen. At være imod masseindvandring til Europa sættes ifølge Læger uden Grænser lig med at være ”imod” mennesker med en anden religion eller hudfarve. Kunne det i stedet skyldes, at der er en aversion mod f.eks. voldtægter, som i rystende mange tilfælde er begået af personer fra den tredje verden, som er en af de mange følger af masseindvandringen, som Læger uden Grænser synes at se som en selvfølge?

Jeg er i øvrigt pjattet med Læger uden Grænsers video på et minut og syv sekunder, hvor der først er en række åbenlyst ubehagelige udsagn om Læger uden Grænser, sandsynligvis hentet fra Facebook, og derpå en længere sekvens, hvor temaet er ”lad mig kramme dig”, hvor personer fra Læger uden Grænser står lallende og synger hug you, som sagt, ”lad mig kramme dig”. Man føler sig hensat til den for længst ikoniske video fra youtube, hvor alle, unge som gamle, i en religiøs rus synger med på ”Love is in the Air”.

Hovsa, min reference går på det alternative politiske parti Alternativet, der har beriget os alle med denne rygende pistol med politik som værende lig med komplet vanvid. Tak til Læger uden Grænser for at vise, hvor I står. Djævelen ligger som bekendt i detaljen, ved I.

Kære Læger uden Grænser: Hvis I gerne vil levere et upolitisk bidrag til denne verden, bør I nok beskedent holde jer til hjælp til mennesker i situationer, hvor det ikke er åbenlyst, at de har tænkt sig at rejse til Europa som indvandrere fra fejlslagne lande.

I modsat fald spår jeg, at vil I få stedse sværere ved at samle midler ind til noget, der muligvis er kriminelt.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.