Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Må Nye Borgerlige lykkes

Jeg stemmer ikke selv på dem, men jeg håber, at Nye Borgerlige har is i maven – og så burde jeg have stemt på dem, når de vel at mærke har modereret deres rabiate, økonomiske politik.

Mit noget tvetydige budskab i underoverskriften skyldes, at jeg har svært ved at tro på, at Nye Borgerlige rent faktisk tør sætte deres mulige mandater på spil og uden videre vælte en mulig borgerlig regering efter næste valg.

Jeg iler dog med at sige, at jeg inderligt håber, at Nye Borgerlige har viljestyrken til at sætte det øvrige borgerlige Danmark stolen for døren for at gøre det klart for danskerne, at især et fuldstændigt stop for at søge asyl ved den danske grænse er bydende nødvendigt, hvis ikke Danmark på sigt skal splittes i etniske, kulturelle og religiøse kampe.

Hvorfor tror jeg ikke på, at Nye Borgerlige vil sætte hårdt mod hårdt? Ikke mindst fordi næstformand Peter Seier Christensen for et års tid siden på Facebook svarede mig, at Nye Borgerlige ikke ville vælte en Lars Løkke-regering. Jeg kan kun håbe, at Peter Seier Christensen siden da er blevet banket på plads af sin partiformand, Pernille Vermund.

Så meget jeg end ønsker mig et parti på tinge af folk, der ikke er karrierepolitikere, er jeg også nødt til at se på et sådant partis økonomiske politik. Og her er jeg helt stået af. Helt og aldeles.

Jeg har stor sympati for at reformere velfærdsstaten på de områder, hvor den ikke er langtidsholdbar. Når vi lever længere, må pensionsalderen sættes i vejret, ingen tvivl om det. At der så skal indføres forskellige pensionsaldre, er lige så indlysende. En murer, der er blevet svend som 20-årig, skal selvfølgelig ikke arbejde, indtil han er 72 år.

Kontanthjælpsmodtagere skal i den grad i arbejde, hvis de overhovedet kan, om det så skal være i statsligt oprettede arbejdspladser. De, der vitterligt ikke kan arbejde, skal have en rimelig ydelse på niveau med den nuværende dagpengesats.

Virksomheder skal betale en rimelig selskabsskat, om ikke andet for at understrege, at de skal slippe nogle slanter for til gengæld at få muligheden for profit på et frit marked. Fattige kommuner skal som en selvfølge have overført midler fra de bedst stillede kommuner. De velhavende har det med at klumpe sig sammen nogle få steder og fred være med det. Bare de betaler ved kasse et til fællesskabet af danskere.

Hvorfor nævner jeg alle disse selvfølgeligheder, som jeg deler med mindst 75 pct. af danskerne? Er det ikke bare ligegyldigheder – fordi de er så indlysende – jeg her opremser?

Niks, det er det ikke i sammenhæng med en vurdering af Nye Borgerliges økonomiske politik. Partiet har turneret med vanvidsforslag om at lave en ”basisydelse” på 6.000 kr., inklusive for kontanthjælpsmodtagere. Topskatten skal fjernes helt, og det samme skal selskabsskatten. Og nå ja, den kommunale udligningsordning skal sløjfes. Lolland Kommune vil så miste ca. 40 pct. af sine indtægter.

Det er ikke nemt at linke til disse rabiate økonomiske idéer, idet de fleste er nogle, der florerer løst omkring på nettet. Men at Nye Borgerlige ses som et parti med en økonomisk politik markant til højre for Liberal Alliances, er hævet over enhver tvivl.

Og dermed er vi nået til min bittersøde opfordring til Nye Borgerlige: Moderer dog jeres økonomiske politik. Lige nu ligner den Gentofte på speed.

Danmark behøver et parti, der kan få det bedste frem i Dansk Folkeparti. Det er allerede til dels lykkedes. Det er ikke sikkert, at Dansk Folkeparti havde formuleret ønsket om et ”paradigmeskifte”, hvis ikke de var blevet presset af Nye Borgerlige.

Men jeg spår, at Nye Borgerlige bliver slagtet, og helt retfærdigt slagtet, i en valgkamp, hvor man vil slå til lyd for en økonomisk politik, der stort set kun er til gavn for top 10 pct., Nordsjælland og omegn.

Jeg håber, at Nye Borgerlige kommer i Folketinget, og at partiet bliver tungen på vægtskålen. Men jeg frygter, at Nye Borgerlige sætter det meste eller alt over styr ved at propagandere for en politik, der gavner velhavere og få andre.

Så se dog for h…… at moderere den økonomiske politik. I så fald er jeres vej brolagt med guld og rød løber.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.