Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forstå populismen!

God bog af den etablerede Anna Libak, men hun ser ikke dybt og langt nok.

Jeg plejer at sige, at det ikke er mig, der skal komme til midten, men midten, der skal komme til mig. Jeg bekræftes i, at jeg gør ret i at mene det, når jeg læser en bog som Anna Libaks, ”Forstå populismen!”.

Jeg har ikke flyttet mig nævneværdigt de sidste ca. 20 år, men det er der andre, der har. Masseindvandringen fra især Afrika og Mellemøsten i bred forstand er en katastrofe af uopretteligt omfang for Danmark og Europa, hvis ikke den standses og vendes. Det sidste, det med vendingen, er jeg først blevet overbevist om de senere år, men mere om det om lidt.

Anna Libaks bog er en veritabel opvisning i, at fornuftige mennesker i det etablerede Danmark er ved at komme til fornuft. Her følger en række eksempler fra bogen:

  1. Anna Libak slår fast, at globalismen som ideologi har slået an hos både liberalister og socialister. De første vil have det ubegrænsede marked, de sidste den tredje verdens masser til den vestlige verden. Helt korrekt. Jeg har skrevet om dette sammenløb flere gange.
  2. Der er en klar erkendelse af euroens elendighed. Uden en fælles mønt, der ville gøre grækere lig med tyskere, ville Grækenland aldrig have kunnet låne så uansvarligt mange penge til lav rente, og Grækenland ville med egen valuta have været forskånet for megen elendighed.
  3. Der citeres fra Pew Forums analyse af, hvor store andele muslimer vil udgøre i europæiske lande i fremtiden under forskellige forudsætninger. Anna Libak kan godt se, at det ikke ser så lovende ud.
  4. Anna Libak har indset, at jo mere multietnisk og multikulturelt et samfund bliver, jo mere stiger modsætningerne. Det er helt i tråd med Robert Putnams store undersøgelse fra USA og lignende undersøgelser. Jeg kan ikke mindes, at en elitedansker, som Anna Libak oplagt er, har beskrevet denne indsigt før nu.
  5. Anna Libak gør ret i at påpege Ruslands imperiale slagside, skønt hun ikke er overbevisende, når hun skriver, at der ikke er et flertal på Krim, der ønsker at høre til Rusland. Hun citerer en enkelt undersøgelse, men uden kildebelæg. Anna Libak har dog ret i, at man på højrefløjen skal lade være med at se en frelser i Rusland og Vladimir Putin. Jeg vender tilbage til spørgsmålet om Rusland om lidt.
  6. Hun påpeger hovedrystende, hvordan EU retorisk gør alt, hvad man kan for at skræmme europæerne væk fra EU, og det har hun jo ret i, men nu kan det også være nok med min enighed med Anna Libak.

Alle bogens kvaliteter til trods har Anna Libak stadig til gode at forstå, hvilke problemer Vesteuropa står over for. I Sverige er det demografiske løb allerede kørt. Mindst 37 pct. af befolkningen i Sverige mellem 0 og 44 år har i dag ikkesvenske rødder. Selv hvis svenskerne helt stopper indvandringen fra den tredje verden, vil etniske svenskere komme i mindretal inden for højst 50 år.

Derudover er Anna Libak grundlæggende tilhænger af EU. Det er ikke klogt at være det. EU har ved hele sit virke vist, at man ikke ønsker, at Europas nationalstater har magt. I sin feberfantasi mener EU, at man har sikret freden i Europa siden den anden verdenskrigs afslutning. Som om det ikke var de to supermagter, der dikterede, hvad der skete mellem 1945 og 1989. Og efter 1989 har EU kun understreget, at man har til hensigt at destabilisere kontinentet ved sanseløs indvandring.

Europas fremtid kan ikke forudsiges med nogen form for sikkerhed, men man kan tegne en skitse, der kunne fungere:

De europæiske lande i vest – Central- og Østeuropa drømmer ikke om at gentage vores tosserier – standser masseindvandringen og påbegynder omfattende programmer for hjemsendelser, i Sverige meget omfattende. Det kan sagtens ske på retsstatens grund. EU bryder sammen under sin egen dødvægt og erstattes af almindelige handelsaftaler mellem de europæiske lande. Disse kan være bilaterale eller multilaterale, som landene ønsker det. Husk på, at der ikke er nogen økonomisk fordel ved EU, som ikke udlignes af ulemper for det enkelte land ved ikke selv at kunne tilrettelægge sin handelspolitik.

Nato bør kunne garantere Europas sikkerhed. De europæiske medlemslande skal selvfølgelig bruge mindst to procent af deres bnp på forsvaret. Glider USA efterhånden væk fra Europa (fordi der bliver færre og færre hvide amerikanere med veneration for Europa), må Nato erstattes af et europæisk forsvarsforbund efter omtrent de samme retningslinjer som Natos. Forholdet til Rusland bør kunne afbalanceres ved en kombination af europæisk styrke og gensidige interesser. Europa har teknologien, Rusland har energien, indtil alternative kilder faser de arabiske lande ud af verdenshistorien.

Det er ikke nogen perfekt plan, jeg her har opstillet, og det kan gerne være, at virkeligheden kommer til at tage sig meget anderledes ud på en række punkter, dog ikke på dette ene:

Europa, særligt den vestlige del, står i en skæbnekamp, og Anna Libaks medicin er god, men langtfra tilstrækkelig.

Anna Libaks bog alligevel være anbefalet. Det er sjældent, at en repræsentant for landets elite begår en så saglig og mange steder indsigtsfuld bog.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.