Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvide i USA er under pres og vil erkende det i stigende grad

Regner man med, at det vil gå stille af, hvis den hidtidige flertalsgruppe i USA og andre vestlige lande uophørligt glider hen imod mindretalsstatus?

New York Times – det progressive USA’s højborg – huser en interessant klummeskriver, Charles M. Blow. Han synes for tiden besat af Donald Trump. Hans seneste indlæg fra den 8. juli hedder ”Trump stinker af frygt”, fra den 2. juli ”Trumps raserijunkier”, den 28. juni ”Trump omskaber Amerika” og så det i denne sammenhæng spændende ”Hvid frygt for udslettelse” fra den 24. juni.

Hvide er i mange årtier i både USA, Europa og andre vestlige lande blevet belært om – for ikke at sige, har fået tæsket ind i knolden – at etnisk tilhørsforhold intet betyder, og at det derfor er en dødelig synd at ønske primært at være omgivet af sine egne, hvad angår afstamningsfællesskab. Den store pædagogiske kølle er blevet anvendt med en betydelig grad af held, idet kun meget få hvide vil indrømme, at de føler sig bedst tilpas ved at bo i samfund, der har et overvældende flertal af mennesker af europæisk afstamning.

Samme hæmninger findes ikke hos de tre store minoritetsgrupper i USA, latinoer, sorte og asiater. Hver for sig har de deres organisationer og deres præferencer, der i langt højere grad end hvide amerikaneres går målrettet efter at fremme netop deres gruppes interesser (se f.eks. her og her).

Det går da også igen i præsidentvalg efter præsidentvalg. Ved det seneste i 2016 stemte 66 pct. af latinoer, 89 pct. af sorte og 65 pct. af asiater på Demokraterne. Omvendt var det kun 57 pct. af de hvide, der stemte på Republikanerne. Bemærk i øvrigt, at asiater, der klarer sig bedst af alle de fire største grupper, også stemmer massivt på Demokraterne, på trods af at deres umiddelbare økonomiske interesser burde ligge hos Republikanerne, som står for mindre stat og lavere skatter. Det underbygger, at etnicitet trumfer økonomi. Demokraterne vil lukke mange flere ind i USA end Republikanerne, og det får selv asiater til at støtte partiet med den mest lempelige udlændingepolitik.

Men tilbage til New York Times’ sorte klummeskriver Charles M. Blow og hans klumme ”Hvid frygt for udslettelse.” Her gør Charles M. Blow sig – måske ubevidst – store anstrengelser for at få hvide amerikanere til at blive såre nervøse ved udsigten til at komme i mindretal om en 30 års tid. F.eks. skriver han:

»For første gang siden USA’s statistik har offentliggjort disse tal, viser tallene et absolut fald i nationens hvide befolkning – et accelererende fænomen, som ellers først var antaget at ske i det næste årti.«

Og videre:

“For det andet viser de nye tal, at der for første gang er flere børn, som er minoriteter, end der er hvide på alle alderstrin fra 0 til 9 år.”

Lidt mere fra Charles M. Blow:

»Det hvide Amerika bliver ældre, der er relativt færre hvide kvinder i den fødedygtige alder, og den hvide fertilitetsrate er lavere end de tilsvarende hos latinoer og sorte.«

Læs selv resten. Ud af Charles M. Blows klummer emmer det af fryd over, at hvide amerikanere er på vej i mindretal. Det sjove er som nævnt, at hans utilslørede fokus på race og etnicitet ikke just er egnet til at berolige flertallet (endnu) af amerikanere, hvis forfædre og –mødre opbyggede USA, begik en masse grimme ting på vejen, men også skabte det bedste nybyggersamfund for europæere nogensinde.

Større undersøgelser viser da også, at hvide amerikanere udviser signifikant større fjendtlighed over for at komme i mindretal, når de (sammenlignet med en kontrolgruppe) får fortalt de hårde fakta om befolkningsudskiftningen i USA. I en interessant artikel er konklusionen denne:

»Hvid frygt for befolkningsmæssig forandring er en magtfuld psykologisk kraft – Stigende mangfoldighed kan gøre Amerika til et mere fjendtligt sted

Fra især Robert Putnams undersøgelse fra 2007 ved vi, at tilliden mellem mennesker falder, jo mere multietnisk et lokalområde bliver. Det gælder også for tilliden i forhold til ens egne fra samme etniske gruppe.

Det samme gælder for et studie fra 2012, hvor det både i USA og Canada gjaldt, at hvide følte sig mere truet, når de udtrykkeligt fik at vide, at deres egen gruppe var på vej i mindretal.

Og hvorfor skulle hvide egentlig ikke føle sig mere truet ved udsigten til at blive færre og færre, både i absolutte tal, og især i andelen af den samlede befolkning? Sydafrika har ikke levet op til forventningerne om det harmoniske multietniske samfund, så hvorfor skulle andre forvente at kunne gøre anderledes?

Under alle omstændigheder er det naivt, hvis man tror, at en etnisk gruppe – in casu mennesker af europæisk afstamning – stiltiende vil se til, mens deres nationalstater forandres til ukendelighed som følge af stor og vedvarende indvandring fra den tredje verden.

Man skal tilhøre et helt særligt segment blandt hvide – hvad enten de bor i USA eller i Europa – for at tro på det lykkelige multietniske, multikulturelle og multireligiøse samfund.

I øvrigt tankevækkende til afslutning, at kun blandt europæiske folk findes denne drift hen imod etnisk selvpineri, hvor man tillader, at ens hjemlande omdannes til blot beboede områder uden en særlig kultur skabt af et bestemt folk. Ingen andre folkeslag kunne drømme om at ønske at komme i mindretal.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
03.08.20, 21:12
Jeg anbefaler på det varmeste at se denne film og bruge den til debat om forholdet mellem grønlændere og danskere. Men lad os ikke trække i den modsatte offerrolle og tro, at den ikke får international succes, fordi instruktøren er hvid.   Læs mere
Af Mikael Jalving
03.08.20, 17:07
Med syrerne var det anderledes. Der var jo tale om powerflygtninge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.08.20, 20:20
Sverige vil synke ned i et dybt mørke i kraft af forandringerne i sammensætningen af befolkningen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
02.08.20, 15:06
Hvem er egentlig mest uværdig. Den tvungne eller den tvingende? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
31.07.20, 12:00
Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv. Læs mere
Af Nauja Lynge
31.07.20, 10:43
Hovedingrediensen i fordomme mod grønlændere er selvstyrets sejlende sociale område og dansk uvidenhed.   Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.20, 09:44
Engang var Danmark også dansk syd for den nuværende sønderjyske grænse. I løbet få årtier blev det fortysket. Og forsvandt for altid for Danmark. Læs mere
Af Isabella Arendt
30.07.20, 20:59
Morten Messerschmidt er i dag ude med udtalelser om, at han og DF skal gå til kamp for kristne værdier. Desværre har han fuldstændig misforstået, hvad kristne værdier er. Det er farligt! Læs mere
Af Henrik Højlund
30.07.20, 17:45
Coronapandemien har endnu en gang rejst det gamle spørgsmål om Guds troværdighed. Hvordan kan så meget lidelse finde sted i verden, hvis Gud er god og almægtig? Men det spørgsmål er kun for alvor relevant, hvis Gud kun er Gud på menneskets præmisser. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
30.07.20, 15:16
Vi bor i et lille land, og derfor har vi brug for at komme ud og suge nye indtryk til os Læs mere