Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvide i USA er under pres og vil erkende det i stigende grad

Regner man med, at det vil gå stille af, hvis den hidtidige flertalsgruppe i USA og andre vestlige lande uophørligt glider hen imod mindretalsstatus?

New York Times – det progressive USA’s højborg – huser en interessant klummeskriver, Charles M. Blow. Han synes for tiden besat af Donald Trump. Hans seneste indlæg fra den 8. juli hedder ”Trump stinker af frygt”, fra den 2. juli ”Trumps raserijunkier”, den 28. juni ”Trump omskaber Amerika” og så det i denne sammenhæng spændende ”Hvid frygt for udslettelse” fra den 24. juni.

Hvide er i mange årtier i både USA, Europa og andre vestlige lande blevet belært om – for ikke at sige, har fået tæsket ind i knolden – at etnisk tilhørsforhold intet betyder, og at det derfor er en dødelig synd at ønske primært at være omgivet af sine egne, hvad angår afstamningsfællesskab. Den store pædagogiske kølle er blevet anvendt med en betydelig grad af held, idet kun meget få hvide vil indrømme, at de føler sig bedst tilpas ved at bo i samfund, der har et overvældende flertal af mennesker af europæisk afstamning.

Samme hæmninger findes ikke hos de tre store minoritetsgrupper i USA, latinoer, sorte og asiater. Hver for sig har de deres organisationer og deres præferencer, der i langt højere grad end hvide amerikaneres går målrettet efter at fremme netop deres gruppes interesser (se f.eks. her og her).

Det går da også igen i præsidentvalg efter præsidentvalg. Ved det seneste i 2016 stemte 66 pct. af latinoer, 89 pct. af sorte og 65 pct. af asiater på Demokraterne. Omvendt var det kun 57 pct. af de hvide, der stemte på Republikanerne. Bemærk i øvrigt, at asiater, der klarer sig bedst af alle de fire største grupper, også stemmer massivt på Demokraterne, på trods af at deres umiddelbare økonomiske interesser burde ligge hos Republikanerne, som står for mindre stat og lavere skatter. Det underbygger, at etnicitet trumfer økonomi. Demokraterne vil lukke mange flere ind i USA end Republikanerne, og det får selv asiater til at støtte partiet med den mest lempelige udlændingepolitik.

Men tilbage til New York Times’ sorte klummeskriver Charles M. Blow og hans klumme ”Hvid frygt for udslettelse.” Her gør Charles M. Blow sig – måske ubevidst – store anstrengelser for at få hvide amerikanere til at blive såre nervøse ved udsigten til at komme i mindretal om en 30 års tid. F.eks. skriver han:

»For første gang siden USA’s statistik har offentliggjort disse tal, viser tallene et absolut fald i nationens hvide befolkning – et accelererende fænomen, som ellers først var antaget at ske i det næste årti.«

Og videre:

“For det andet viser de nye tal, at der for første gang er flere børn, som er minoriteter, end der er hvide på alle alderstrin fra 0 til 9 år.”

Lidt mere fra Charles M. Blow:

»Det hvide Amerika bliver ældre, der er relativt færre hvide kvinder i den fødedygtige alder, og den hvide fertilitetsrate er lavere end de tilsvarende hos latinoer og sorte.«

Læs selv resten. Ud af Charles M. Blows klummer emmer det af fryd over, at hvide amerikanere er på vej i mindretal. Det sjove er som nævnt, at hans utilslørede fokus på race og etnicitet ikke just er egnet til at berolige flertallet (endnu) af amerikanere, hvis forfædre og –mødre opbyggede USA, begik en masse grimme ting på vejen, men også skabte det bedste nybyggersamfund for europæere nogensinde.

Større undersøgelser viser da også, at hvide amerikanere udviser signifikant større fjendtlighed over for at komme i mindretal, når de (sammenlignet med en kontrolgruppe) får fortalt de hårde fakta om befolkningsudskiftningen i USA. I en interessant artikel er konklusionen denne:

»Hvid frygt for befolkningsmæssig forandring er en magtfuld psykologisk kraft – Stigende mangfoldighed kan gøre Amerika til et mere fjendtligt sted

Fra især Robert Putnams undersøgelse fra 2007 ved vi, at tilliden mellem mennesker falder, jo mere multietnisk et lokalområde bliver. Det gælder også for tilliden i forhold til ens egne fra samme etniske gruppe.

Det samme gælder for et studie fra 2012, hvor det både i USA og Canada gjaldt, at hvide følte sig mere truet, når de udtrykkeligt fik at vide, at deres egen gruppe var på vej i mindretal.

Og hvorfor skulle hvide egentlig ikke føle sig mere truet ved udsigten til at blive færre og færre, både i absolutte tal, og især i andelen af den samlede befolkning? Sydafrika har ikke levet op til forventningerne om det harmoniske multietniske samfund, så hvorfor skulle andre forvente at kunne gøre anderledes?

Under alle omstændigheder er det naivt, hvis man tror, at en etnisk gruppe – in casu mennesker af europæisk afstamning – stiltiende vil se til, mens deres nationalstater forandres til ukendelighed som følge af stor og vedvarende indvandring fra den tredje verden.

Man skal tilhøre et helt særligt segment blandt hvide – hvad enten de bor i USA eller i Europa – for at tro på det lykkelige multietniske, multikulturelle og multireligiøse samfund.

I øvrigt tankevækkende til afslutning, at kun blandt europæiske folk findes denne drift hen imod etnisk selvpineri, hvor man tillader, at ens hjemlande omdannes til blot beboede områder uden en særlig kultur skabt af et bestemt folk. Ingen andre folkeslag kunne drømme om at ønske at komme i mindretal.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.01.20, 12:47
En gang var det acceptabelt at køre stærkt i byen, men tiderne er skiftet. Mange kører dog stadig hasarderet, især andengenerationsindvandrere. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.01.20, 11:42
Både røde og blå politikere vil have flest mulig gennem en boglig uddannelse. Det er at svigte de unge Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.01.20, 09:14
Baner Mette Frederiksen selv vejen for en ny regering? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.01.20, 21:23
Brian Arly Jacobsen fra Københavns Universitet er vred over, at Mette Frederiksen har medgivet, at indvandringen er medvirkende til vækst i antisemitismen herhjemme. Det må man ikke sige i det politisk korrekte miljø. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
22.01.20, 10:46
Roundup er til gavn for både biodiversitet og klimaet, og et borgerforslag om at forbyde sprøjtemidler med glyfosat er båret af følelser, ikke fakta. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere