Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke USA, der sætter toldmure op, det gør EU

Og Kina holder deres lønninger kunstigt lave. Donald Trump gør ret i at svare igen.

Dette lands statsminister udtalte således i går:

”Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar.”

Aha, så USA bryder de fælles regler i forhold til handel? Det gør de ikke, hvis man ser på de gennemsnitlige toldsatser, som USA og EU opretholder. Ifølge en artikel fra marts 2018 lægger EU i snit 5,2 procent i told på importerede varer, mens USA nøjes med 3,5 procent.

”We are being rigged” (vi bliver snydt), har Donald Trump sagt siden 1980’erne. Og det er ikke løgn. USA er et markant mere åbent land i forhold til handel, end EU og Kina er. Én ting er, at Kina muligvis har fiflet med deres valuta for at få den lavere, end den burde være, med det formål at gøre kinesiske varer billigere.

Noget langt mere alvorligt er, at det autoritære Kina er i stand til at holde lønningerne kunstigt lave. Boston Consulting Group (beklager, jeg kan ikke finde et link på nettet) opgjorde, at Kina i 2015 havde en produktivitet pr. arbejder på 38 pct. af en amerikansk arbejders produktivitet. Forskellen skal selvfølgelig findes i, at amerikanske arbejdere i højere grad anvender maskiner ved produktionen.

Når produktiviteten er 38 pct. af den amerikanske, bør lønnen selvsagt også ligge omkring det niveau, men det gør den ikke. I 2015 tjente den gennemsnitlige kinesiske arbejder blot 17 pct. af hans eller hendes modpart i USA. Det giver Kina en kolossal konkurrencefordel. Det betyder et enormt handelsoverskud for Kina og et tilsvarende underskud for USA.

Hvad angår handel mellem USA og EU, har jeg allerede vist, at det er EU, der fører protektionistisk politik snarere end USA. Det er givetvis især EU’s protektionistiske landbrugspolitik, der gør EU til bagstræberne, og således får Donald Trump til at få ret.

Kina har allerede lovet at mindske det groteske handelsunderskud, som USA har over for Kina, en klar indrømmelse af, at Donald Trump har haft ret fra dag ét, hvad angår handel.

Det er morsomt, at danske kommentatorer ofte har beskyldt Donald Trump for at ville lægge urimelige handelsbarrierer ind til skade for handlen mellem lande. Det er bare ikke USA, der er de skyldige her. Både EU og Kina har reelt kunnet sælge deres produkter til lavere priser i kraft af henholdsvis højere told og lavere lønninger.

Man fristes til at sige, at også danske kommentatorer endnu engang er taget med bukserne nede. I hovedreglen har man solgt Donald Trump som den onde isolationist. Det er han ikke. Han reagerer bare imod det indlysende faktum, at USA i årtier har været alt for flinke i den internationale handel.

Og således fik vi afviklet nok en myte om Donald Trump.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Signe Munk
21.06.18, 13:37
Det er på tide, at venstrefløjen vågner op og indser, at der også skal stilles krav, hvis kvinder af ikkevestlig baggrund skal hjælpes. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.18, 09:57
Tak til Lars Løkke Rasmussen for at indføre nationale flagdage i Rigsfællesskabet Læs mere
Af Harun Demirtas
20.06.18, 18:15
Ingen glæder sig over at ringe til sin leder, melde sig syg og ligge med feber og en tung og dårlig samvittighed derhjemme, fordi ens kollega nu må løbe endnu stærkere. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.18, 15:58
Vi behøver ikke vente på robotterne, de er her allerede. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.06.18, 10:16
Lars Løkkes asylplaner vil føre til storm af asylsøgninger mod Danmark Læs mere
Af Christel Schaldemose
20.06.18, 09:23
Husker du, da den nuværende regering kaldte sig selv den grønneste nogensinde? Det er næsten til at le af i dag, hvis altså ikke det var fordi, det er så katastrofalt. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.18, 17:28
Den nordiske krimi er flyttet nordpå og er blevet til den arktiske krimi Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
18.06.18, 13:29
Magien forsvinder fra fodbold, hvis den skal være ren og retfærdig Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.18, 00:01
EU-kommissionens forslag til ny EU-lov truer muligvis med permanent at blokere den fri meningsudveksling på nettet. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her