Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke USA, der sætter toldmure op, det gør EU

Og Kina holder deres lønninger kunstigt lave. Donald Trump gør ret i at svare igen.

Dette lands statsminister udtalte således i går:

”Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar.”

Aha, så USA bryder de fælles regler i forhold til handel? Det gør de ikke, hvis man ser på de gennemsnitlige toldsatser, som USA og EU opretholder. Ifølge en artikel fra marts 2018 lægger EU i snit 5,2 procent i told på importerede varer, mens USA nøjes med 3,5 procent.

”We are being rigged” (vi bliver snydt), har Donald Trump sagt siden 1980’erne. Og det er ikke løgn. USA er et markant mere åbent land i forhold til handel, end EU og Kina er. Én ting er, at Kina muligvis har fiflet med deres valuta for at få den lavere, end den burde være, med det formål at gøre kinesiske varer billigere.

Noget langt mere alvorligt er, at det autoritære Kina er i stand til at holde lønningerne kunstigt lave. Boston Consulting Group (beklager, jeg kan ikke finde et link på nettet) opgjorde, at Kina i 2015 havde en produktivitet pr. arbejder på 38 pct. af en amerikansk arbejders produktivitet. Forskellen skal selvfølgelig findes i, at amerikanske arbejdere i højere grad anvender maskiner ved produktionen.

Når produktiviteten er 38 pct. af den amerikanske, bør lønnen selvsagt også ligge omkring det niveau, men det gør den ikke. I 2015 tjente den gennemsnitlige kinesiske arbejder blot 17 pct. af hans eller hendes modpart i USA. Det giver Kina en kolossal konkurrencefordel. Det betyder et enormt handelsoverskud for Kina og et tilsvarende underskud for USA.

Hvad angår handel mellem USA og EU, har jeg allerede vist, at det er EU, der fører protektionistisk politik snarere end USA. Det er givetvis især EU’s protektionistiske landbrugspolitik, der gør EU til bagstræberne, og således får Donald Trump til at få ret.

Kina har allerede lovet at mindske det groteske handelsunderskud, som USA har over for Kina, en klar indrømmelse af, at Donald Trump har haft ret fra dag ét, hvad angår handel.

Det er morsomt, at danske kommentatorer ofte har beskyldt Donald Trump for at ville lægge urimelige handelsbarrierer ind til skade for handlen mellem lande. Det er bare ikke USA, der er de skyldige her. Både EU og Kina har reelt kunnet sælge deres produkter til lavere priser i kraft af henholdsvis højere told og lavere lønninger.

Man fristes til at sige, at også danske kommentatorer endnu engang er taget med bukserne nede. I hovedreglen har man solgt Donald Trump som den onde isolationist. Det er han ikke. Han reagerer bare imod det indlysende faktum, at USA i årtier har været alt for flinke i den internationale handel.

Og således fik vi afviklet nok en myte om Donald Trump.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere
Af Anna Thygesen
19.10.18, 11:21
Som man siger i sladderbranchen, så kommer pressen også til den onde skilsmisse, når man selv har inviteret til det romantiske bryllup. Sådan er gamet desværre, og det har Ilse Jacobsen og Morten Albæk måske lært den seneste uges tid. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her