Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke USA, der sætter toldmure op, det gør EU

Og Kina holder deres lønninger kunstigt lave. Donald Trump gør ret i at svare igen.

Dette lands statsminister udtalte således i går:

”Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar.”

Aha, så USA bryder de fælles regler i forhold til handel? Det gør de ikke, hvis man ser på de gennemsnitlige toldsatser, som USA og EU opretholder. Ifølge en artikel fra marts 2018 lægger EU i snit 5,2 procent i told på importerede varer, mens USA nøjes med 3,5 procent.

”We are being rigged” (vi bliver snydt), har Donald Trump sagt siden 1980’erne. Og det er ikke løgn. USA er et markant mere åbent land i forhold til handel, end EU og Kina er. Én ting er, at Kina muligvis har fiflet med deres valuta for at få den lavere, end den burde være, med det formål at gøre kinesiske varer billigere.

Noget langt mere alvorligt er, at det autoritære Kina er i stand til at holde lønningerne kunstigt lave. Boston Consulting Group (beklager, jeg kan ikke finde et link på nettet) opgjorde, at Kina i 2015 havde en produktivitet pr. arbejder på 38 pct. af en amerikansk arbejders produktivitet. Forskellen skal selvfølgelig findes i, at amerikanske arbejdere i højere grad anvender maskiner ved produktionen.

Når produktiviteten er 38 pct. af den amerikanske, bør lønnen selvsagt også ligge omkring det niveau, men det gør den ikke. I 2015 tjente den gennemsnitlige kinesiske arbejder blot 17 pct. af hans eller hendes modpart i USA. Det giver Kina en kolossal konkurrencefordel. Det betyder et enormt handelsoverskud for Kina og et tilsvarende underskud for USA.

Hvad angår handel mellem USA og EU, har jeg allerede vist, at det er EU, der fører protektionistisk politik snarere end USA. Det er givetvis især EU’s protektionistiske landbrugspolitik, der gør EU til bagstræberne, og således får Donald Trump til at få ret.

Kina har allerede lovet at mindske det groteske handelsunderskud, som USA har over for Kina, en klar indrømmelse af, at Donald Trump har haft ret fra dag ét, hvad angår handel.

Det er morsomt, at danske kommentatorer ofte har beskyldt Donald Trump for at ville lægge urimelige handelsbarrierer ind til skade for handlen mellem lande. Det er bare ikke USA, der er de skyldige her. Både EU og Kina har reelt kunnet sælge deres produkter til lavere priser i kraft af henholdsvis højere told og lavere lønninger.

Man fristes til at sige, at også danske kommentatorer endnu engang er taget med bukserne nede. I hovedreglen har man solgt Donald Trump som den onde isolationist. Det er han ikke. Han reagerer bare imod det indlysende faktum, at USA i årtier har været alt for flinke i den internationale handel.

Og således fik vi afviklet nok en myte om Donald Trump.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
20.08.18, 21:30
Kære DF: Vil I ikke spare os for jeres palaver om, at tvang er nødvendigt for demokratiets overlevelse? Læs mere
Af Christina Egelund
20.08.18, 16:54
Folketingsåret 2018/2019 er så småt blevet skudt i gang. Finanslovsforslaget for 2019 præsenteres inden længe, og vi går et efterår i møde, hvor valgtrommernes dybe buldren gradvist intensiveres. Statsministerkandidater er begyndt at melde sig på banen, regeringskonstellationer diskuteres og flere partier har allerede meldt ud, hvad de vil (og ikke vil) gå til valg på. I den forgangne uge har det særligt været spørgsmålet, om man vil gå til valg på skattelettelser eller ej, der har været genstand for en del opmærksomhed. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.08.18, 08:14
Hun forsimpler og flygter fra ansvaret. Man kan ikke komme forskelle til livs ved at decentralisere. Metoden vil skrue tiden tilbage til 40´erne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.08.18, 23:56
USA’s minoriteter tror, at de kan dyrke og få udvidet deres særrettigheder, uden at hvide amerikanere tager til genmæle, en meget naiv antagelse. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.08.18, 11:15
Kreafolket lader mere og mere til at holde kaje, når snakken nærmer sig det ømtålelige spørgsmål. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.08.18, 10:09
Rigsadvokaten indrømmer, at han er stikirenddreng for regeringen. Det kan ikke fortsætte. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.08.18, 16:08
Kunne man ikke få blot én af landets utallige journalister til at undersøge, hvorvidt affaldssorteringen egentlig fungerer i de danske kommuner? Læs mere
Af Naser Khader
16.08.18, 20:15
Hvis EU ville gøre en reel forskel, så skulle man i stedet tage sin rolle som mægler mellem Iran og USA alvorligt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
16.08.18, 13:06
Det politiske kaos i Storbritannien efter brexit betyder, at danskerne har gennemskuet konsekvenserne af dansk enegang i Europa. Derfor er sommerens udmelding om dexit en gratis omgang fra Dansk Folkeparti, som i stedet bør melde sig ind i kampen om at trække EU i den rigtige retning. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.08.18, 11:20
Danmark har brug for en mere pragmatisk kurs i brexit-forhandlingerne end EU-Kommissionens, der virker mere opsat på at straffe briterne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her