Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er ikke USA, der sætter toldmure op, det gør EU

Og Kina holder deres lønninger kunstigt lave. Donald Trump gør ret i at svare igen.

Dette lands statsminister udtalte således i går:

”Det kan jo ikke være sådan, at man kan bryde vores fælles regler uden nogen konsekvens. Derfor bakker jeg også op om, at EU leverer et passende velafmålt modsvar.”

Aha, så USA bryder de fælles regler i forhold til handel? Det gør de ikke, hvis man ser på de gennemsnitlige toldsatser, som USA og EU opretholder. Ifølge en artikel fra marts 2018 lægger EU i snit 5,2 procent i told på importerede varer, mens USA nøjes med 3,5 procent.

”We are being rigged” (vi bliver snydt), har Donald Trump sagt siden 1980’erne. Og det er ikke løgn. USA er et markant mere åbent land i forhold til handel, end EU og Kina er. Én ting er, at Kina muligvis har fiflet med deres valuta for at få den lavere, end den burde være, med det formål at gøre kinesiske varer billigere.

Noget langt mere alvorligt er, at det autoritære Kina er i stand til at holde lønningerne kunstigt lave. Boston Consulting Group (beklager, jeg kan ikke finde et link på nettet) opgjorde, at Kina i 2015 havde en produktivitet pr. arbejder på 38 pct. af en amerikansk arbejders produktivitet. Forskellen skal selvfølgelig findes i, at amerikanske arbejdere i højere grad anvender maskiner ved produktionen.

Når produktiviteten er 38 pct. af den amerikanske, bør lønnen selvsagt også ligge omkring det niveau, men det gør den ikke. I 2015 tjente den gennemsnitlige kinesiske arbejder blot 17 pct. af hans eller hendes modpart i USA. Det giver Kina en kolossal konkurrencefordel. Det betyder et enormt handelsoverskud for Kina og et tilsvarende underskud for USA.

Hvad angår handel mellem USA og EU, har jeg allerede vist, at det er EU, der fører protektionistisk politik snarere end USA. Det er givetvis især EU’s protektionistiske landbrugspolitik, der gør EU til bagstræberne, og således får Donald Trump til at få ret.

Kina har allerede lovet at mindske det groteske handelsunderskud, som USA har over for Kina, en klar indrømmelse af, at Donald Trump har haft ret fra dag ét, hvad angår handel.

Det er morsomt, at danske kommentatorer ofte har beskyldt Donald Trump for at ville lægge urimelige handelsbarrierer ind til skade for handlen mellem lande. Det er bare ikke USA, der er de skyldige her. Både EU og Kina har reelt kunnet sælge deres produkter til lavere priser i kraft af henholdsvis højere told og lavere lønninger.

Man fristes til at sige, at også danske kommentatorer endnu engang er taget med bukserne nede. I hovedreglen har man solgt Donald Trump som den onde isolationist. Det er han ikke. Han reagerer bare imod det indlysende faktum, at USA i årtier har været alt for flinke i den internationale handel.

Og således fik vi afviklet nok en myte om Donald Trump.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
22.01.19, 23:55
Det er ved at udvikle sig til en farce, hvor først en dansk minister må undskylde for at have købt en grønlænder, og så må statsministeren gå med på Arges julelege. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
22.01.19, 10:42
Hvad mener Socialdemokratiet egentlig på skatteområdet i EU? Forvirringen er opstået i kølvandet på EU-Kommissionens forslag om at sløjfe EU-landenes vetoret på skatteområdet til fordel for kvalificeret flertal. Det er Venstre lodret imod. Skatteområdet er fundamentet under vores velfærdsstat – derfor skal vi ikke give et tilfældigt flertal i EU afgørende indflydelse på det. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 10:36
Vi er nemlig ikke stærkere end det svageste led i rigsfællesskabet - Og via arktis er kineserne på vej ind i danske stuer.   Læs mere
Af Signe Munk
22.01.19, 09:04
Regeringen vil uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, imens den fortsat skærer i sundhedsuddannelsernes økonomi. Det holder altså ikke. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.19, 21:56
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.19, 12:38
Velfærdsstaten koster hver måned en almindelig LO-familie 30.000 kr. Læs mere
Af Rune Lund
21.01.19, 12:20
26 personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning. Der findes næppe ord til at beskrive, hvor fuldstændig grotesk det er. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.01.19, 10:14
Det er uacceptabelt, at det er for dyrt at se familien hjemme i Grønland. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.19, 23:38
Arbejdskraft fra de nye EU-lande skønnes at øge Danmarks bnp med op mod 42 mia. kr. i 2018 Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.19, 17:37
Regeringen har identificeret det rette problem, men ikke den rette løsning Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her