Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fnis: Mogens Lykketoft mener, at DR er neutral

Det bliver det bare ikke mere rigtigt af.
DR

I en klumme i altinget.dk besværer den efterhånden ret forhenværende Mogens Lykketoft sig over, at DR står til at blive skåret med 20 pct. Over fem år. Det slipper han ikke ret godt fra. Lad os se på de mest besynderlige af hans påstande:

”Vi ser ud over en verden, hvor dén medieflade, hvor de mange følger med, domineres af yderliggående nationalistiske og stærkt højredrejede synspunkter og af et væld af manipulation og løgnehistorier: Tænk bare på, hvor meget Rupert Murdochs Fox News fylder i amerikansk tv-forbrug og i britisk avislæsning.”

Ja, Fox News fylder ganske meget, og det tror da pokker. Fox News begyndte at sende i 1996, fordi der var et skrigende behov for et alternativ til især CNN, der i amerikansk sammenhæng ligger langt til venstre, er liberals og progressives, som de kalder det derovre. Det betyder støtte til lovliggørelse af illegale indvandrere, grotesk fokus på minoriteters vilkår, som konsekvent fremstilles som ofre for de onde hvides ”strukturelle” racisme og en ophævelse af USA som en nation bygget op af først og fremmest europæere.

Dertil skal lægges de traditionelle TV-stationer CBS, NBC og ABC, der alle ligger til venstre i USA, i øvrigt sammen med aviserne New York Times og Washington Post. Mogens Lykketofts påstand er absurd. Der er langt flere medier til venstre end til højre i USA.

”Jeg tror ikke, det var kommet så vidt [Brexit og Trump] uden store private mediekoncerners årelange nationalistisk-populistiske propaganda og alle de løgnehistorier, der blev fortalt under valgkampagnen – i stærkt samspil med troldefabrikkerne i Sankt Petersborg.”

Skriver Mogens Lykketoft. Udsagnet har mere karakter af forfølgelsesvanvid end af rationel analyse. Medier generelt i den vestlige verden – de tidligere kommunistiske lande i Central- og Østeuropa undtaget – er umådeligt politisk korrekte. Korrekt er dog, at en del britiske aviser i årtier har været særdeles EU-skeptiske, hvis ikke modstandere. Heldigvis da. Disse aviser – f.eks. Daily Mail – afbalancerede helt sikkert billedet op til det frydefulde Brexit i juni 2016.

”Danskerne er lige nu bedre rustet end de fleste andre nationer til at modstå denne forurening, fordi vi - modsat mange andre lande - har fastholdt det store flertal af borgerne foran de uafhængige nationale radio- og tv-kanaler.”

Så er det, at man stille fniser. Mogens Lykketoft mener det uden tvivl af et ægte hjerte, men det er selvfølgelig en absurditet. DR og TV2 er i alt væsentligt bemandet med journalister, der ligger markant til venstre i ikke mindst udlændingepolitikken. I 2012 viste en måling blandt journalister, at 80 pct. Af dem ville stemme på partier i rød blok, heraf 30 pct. på Det Radikale Venstre.

En nyere måling fra 2016 - med betydelig statistisk usikkerhed, idet kun 55 journalistelever ud af 100 svarede – viste, at 78 pct. ville stemme i rød blok. Enhedslisten, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet, fik hver 18,5 procent af stemmerne. Man bemærker, at de tre mest yderligtgående partier i udlændingepolitikken, EL, AL og DRV, fik 55,5 procent af stemmerne.

I en netundersøgelse i 2015 hos avisen.dk – usikkerheden er selvsagt større ved denne slags stikprøver – mente (ud af ca. 10.000) 89 pct., at medierne havde favoriseret Helle Thorning-Schmidt, mens sølle 4 pct. mente, at Lars Løkke Rasmussen var blevet behandlet pænest af journalisterne.

Således dokumenteret kan vi godt tillade os at fastslå, at flertallet af journalister hos DR og TV2 ligger til venstre, ikke mindst værdipolitisk. Alligevel får Mogens Lykketoft fremstillet det sådan, at især DR er bastionen for saglighed og neutralitet. Det er en dårlig vittighed. Hvis DR var sin opgave voksen, ville det i TV-avisen systematisk fremgå, at Sverige er ved at bryde sammen, at Frankrig har ghettoer så store, at Vollsmose er hygge ved siden af, og at der i England foregår seksuelt misbrug af hvide, engelske piger ned til 12 år, de psykopatiske kriminelle stort set alle med rødder i den tredje verden.

Det forholder sig ganske omvendt af, hvad Mogens Lykketoft påstår. På grund af især de stærkt venstreorienterede TV-kanaler er der vokset uafhængige hjemmesider frem, som udfordrer de traditionelle medier. Det drejer sig f.eks. om netmedier som denkorteavis.dk, uriasposten.net, om snaphanen.dk eller om 24nyt.dk.

Disse netsider udfylder de huller, som DR og TV2 efterlader. Særligt DR’s dominans – også på bekostning af den skrevne presse – er et alvorligt demokratisk problem. Nu vil partierne i blå blok skære 20 pct. af problemet væk, og det er da en begyndelse, men slet ikke nok. Jeg ønsker ikke at privatisere for privatiseringens egen skyld, men med tanke på danske journalisters voldsomme hældning mod venstre kan det ikke gå stærkt nok med at nedlægge enhver skatteyderbetalt medieinstitution.

Mogens Lykketoft forekommer at være et levn fra en fortid, hvor man troede, at man kunne slippe af sted med politisk skævvridning og samtidig kalde det oplysning eller det forkromede public service. DR er nok public, men DR yder ikke service. DR leverer venstreorienteret vinkling, og det bør ingen tvinges til at betale for. Det kan de frelste få lov til helt frivilligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Jan E. Jørgensen
26.02.20, 16:00
Socialdemokraternes opgør med arbejdskraftens fri bevægelighed er tom snak - heldigvis. Selv om masser af socialdemokrater bedyrer, at der skal ske noget, så bliver det ved ordene. Læs mere
Af Isabella Arendt
26.02.20, 11:28
Hvis vi vil bevare magt og ansvar i kommunerne. Hvis kommunalvalget i 2021 skal give mening, så skal borgernes stemme også gøre en forskel. Det gør den kun, hvis der er reel frihed til, at kommunerne kan styre, som de vil. Læs mere
Af Peter Kofod
26.02.20, 10:16
Udenlandske studerendes SU-gæld fortsætter med at stige, mens regeringen intet gør af frygt for EU. Læs mere
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
Vi må tage et opgør med konkurrencestaten og give de unge mere ro på Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund, jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere