Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil Donald Trumps told på stål og aluminium virke positivt?

Vi er nået til et meget spændende tidspunkt i opgøret mellem grænseløse liberalister og nationalkonservative.

Donald Trump blev valgt til præsident af især tre grunde: a) han ville bygge en mur mod Mexico, b) han ville standse USA’s evige krige i den tredje verden, og c) han ville hjemtage millioner af tabte industrijobs til USA, mistet til lande som Mexico og Kina.

Det går mindre end godt med muren mod Mexico, men det går dog en hel del bedre med at nedbringe illegal indvandring end under tidligere præsidenter George Bush og Barack Obama, også selv om Donald Trump overdriver tallene.

Det med at standse USA’s bevidstløse tro på, at man kan udbrede demokratiet ved våbenmagt, går det også trægt med. I skrivende stund er USA på forskellige niveauer involveret i konflikter med lande som Nordkorea, Yemen, Afghanistan, Iran, Syrien, Irak og andre, jeg har glemt eller fortrængt for nu. Det antal bør Donald Trump få betragteligt nedbragt, hvis han vil påstå succes på dette område, når midtvejsvalget til Kongressen løber af stablen til november og da især inden præsidentvalget i 2020.

Det er på sæt og vis også det sværeste at opfylde, fordi det kræver et fundamentalt opgør med den universalistiske tænkning, der er så dominerende i USA og i store dele af den øvrige vestlige verden. Problemet er dobbelt:

På den ene side bilder vi os i Vesteuropa og den øvrige vestlige verden uden for Europa ind, at alle ”de andre” bare går og venter på at omfavne vores måde at leve på med demokrati, frihedsrettigheder og markedsøkonomi. Ak, hvor naivt. Det meste af den øvrige verden er styret af klan- og stammetænkning og/eller religiøs fanatisme, der er modpoler til vores samfund, hvor individuelle rettigheder er i højsædet. Mark Weiner har, hvad klantænkningen angår, skrevet en glimrende bog, The Rule of the Clan, som jeg tidligere har anmeldt her på siden. Hvor klanen hersker, er der hverken folkestyre eller frihed for den enkelte. Klanen, kollektivet, hersker i stedet.

På den anden side betyder vores naivitet, at vi da bare kan lukke hvem som helst ind i vores samfund. De tænker jo i virkeligheden ligesom os, ikke sandt? Nej, de gør ej, som de er flest, som vi kan se det med egne øjne, når vi beskuer de uløselige problemer, vi har skabt for os selv ved masseindvandring. Opgøret med universalismen er derfor det vigtigste af alle. Når vi har frigjort os selv for dette gespenst, vil vi også standse masseindvandringen og påbegynde hjemsendelser af hovedparten af de ikkevestlige.

Så er der den med arbejdspladserne. Donald Trump indfører nu told på stål og aluminium. Nu dåner liberalisterne, for hvem ubegrænset frihandel svarer til paradis på jord.

Frihandelsfanatikerne er imidlertid enøjede og har altid været det. Dani Rodrik, professor i økonomi ved Harvard University, gør sig i sin bog Straight Talk on Trade - Ideas for a Sane World Economy til talsmand for mindre hyperglobalisering og større hensyntagen til nationale behov for social afbalancering. Det kan forklares nogenlunde sådan her:

Der er mange vindere ved økonomisk globalisering, nemlig dem med tilstrækkeligt med uddannelse til at begå sig enten hjemme eller ude. Men så er der taberne i den vestlige verden, som er dem med ringe eller ingen uddannelse. De kan nok købe billige kinesisk producerede varer, men til gengæld har de ikke selv noget arbejde. Det protesterede hvide blue collar workers – arbejderklassevælgere – imod ved at give Donald Trump en afgørende sejr i delstaten Pennsylvania i november 2016.

Det skal blive særdeles interessant at se, hvad resultatet af den igangsatte protektionisme på stål og aluminium vil føre med sig. Hvis bundlinjen alene bliver dyrere varer og mistede job uden for stål- og aluminiumsindustrien på grund af gengældelse fra andre lande, vil der selvfølgelig være tale om en fiasko for Donald Trump. Ser vi derimod hjemtagne arbejdspladser for lavtuddannede i stor stil, kan man sagtens leve med lidt dyrere produkter på nogle områder. Større social harmoni, hvor høj som lav kan forsørge sig selv, er et langt vigtigere gode end grænseløs frihandel.

Og hvor vil det være lærerigt, hvis de nye utopister, hyperliberalisterne, bliver ramt i nakken af deres egen grænseløse ideologi.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
14.12.18, 14:11
Islam har brug for kritikken, islam skal enten reformeres eller forlades af muslimer, hvis ellers dine og mine oldebørn skal kunne deltage i julemarkeder, uden anti-terrorisme-afspærringer. Det kan vores børnebørn formentligt ikke nå at opleve, nok ikke som børn i hvert fald. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.12.18, 09:51
Det er dybt pinligt at beskylde robotter for at have spillet en rolle for den offentlige opinion om FN-pagt om migration. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.12.18, 23:40
Det er nu, at den franske præsident skal vise format og fortsætte de nødvendige reformer Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.18, 19:28
Det kan godt lade sig gøre, siger juridiske eksperter, som i parentes bemærket også arbejder for landsstyret. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.12.18, 16:09
Hvad hjalp skoleungdommens pjækkeri egentlig klimaet? Det blev man ikke klogere på, for de journalister, som ganske ukritisk fulgte demonstrationen, glemte at spørge ungdommen ind til dens miljøvaner. Læs mere
Af Signe Munk
13.12.18, 13:35
Klimaforandringerne handler ikke længere kun om næste generation, eller hvilken klode vi giver videre til vores børnebørn. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
12.12.18, 19:25
Blot for et par år siden ville vi alle være klistrede til skærmen og følge med i det forfærdelige angreb i Strasbourg. Min fornemmelse er at det i dag er en forventelig nyhed, der er ikke længere noget nyt i nyheden. Læs mere
Af Christina Egelund
12.12.18, 13:21
Kære KVINFO, feminister, rødstrømper, venstrefløj og kvindeorganisationer. Jeg har en sag, der kan samle os på tværs af politiske skel. Det drejer sig om topskatten. Og inden du nu løber skrigende bort og affejer det som liberale tosserier, så lad mig lige forklare. Læs mere
Af Rina Ronja Kari
12.12.18, 13:14
EU-Parlamentet har på sin seneste samling vedtaget, at det skal være muligt at få dagpenge i Danmark efter kun en dags arbejde - en bombe under vores dagpengesystem, vil jeg kalde det. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her