Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vil Donald Trumps told på stål og aluminium virke positivt?

Vi er nået til et meget spændende tidspunkt i opgøret mellem grænseløse liberalister og nationalkonservative.

Donald Trump blev valgt til præsident af især tre grunde: a) han ville bygge en mur mod Mexico, b) han ville standse USA’s evige krige i den tredje verden, og c) han ville hjemtage millioner af tabte industrijobs til USA, mistet til lande som Mexico og Kina.

Det går mindre end godt med muren mod Mexico, men det går dog en hel del bedre med at nedbringe illegal indvandring end under tidligere præsidenter George Bush og Barack Obama, også selv om Donald Trump overdriver tallene.

Det med at standse USA’s bevidstløse tro på, at man kan udbrede demokratiet ved våbenmagt, går det også trægt med. I skrivende stund er USA på forskellige niveauer involveret i konflikter med lande som Nordkorea, Yemen, Afghanistan, Iran, Syrien, Irak og andre, jeg har glemt eller fortrængt for nu. Det antal bør Donald Trump få betragteligt nedbragt, hvis han vil påstå succes på dette område, når midtvejsvalget til Kongressen løber af stablen til november og da især inden præsidentvalget i 2020.

Det er på sæt og vis også det sværeste at opfylde, fordi det kræver et fundamentalt opgør med den universalistiske tænkning, der er så dominerende i USA og i store dele af den øvrige vestlige verden. Problemet er dobbelt:

På den ene side bilder vi os i Vesteuropa og den øvrige vestlige verden uden for Europa ind, at alle ”de andre” bare går og venter på at omfavne vores måde at leve på med demokrati, frihedsrettigheder og markedsøkonomi. Ak, hvor naivt. Det meste af den øvrige verden er styret af klan- og stammetænkning og/eller religiøs fanatisme, der er modpoler til vores samfund, hvor individuelle rettigheder er i højsædet. Mark Weiner har, hvad klantænkningen angår, skrevet en glimrende bog, The Rule of the Clan, som jeg tidligere har anmeldt her på siden. Hvor klanen hersker, er der hverken folkestyre eller frihed for den enkelte. Klanen, kollektivet, hersker i stedet.

På den anden side betyder vores naivitet, at vi da bare kan lukke hvem som helst ind i vores samfund. De tænker jo i virkeligheden ligesom os, ikke sandt? Nej de gør ej, som de er flest, som vi kan se det med egne øjne, når vi beskuer de uløselige problemer, vi har skabt for os selv ved masseindvandring. Opgøret med universalismen er derfor det vigtigste af alle. Når vi har frigjort os selv for dette gespenst, vil vi også standse masseindvandringen og påbegynde hjemsendelser af hovedparten af de ikke-vestlige.

Så er der den med arbejdspladserne. Donald Trump indfører nu told på stål og aluminium. Nu dåner liberalisterne, for hvem ubegrænset frihandel svarer til paradis på jord.

Frihandelsfanatikerne er imidlertid enøjede og har altid været det. Dani Rodrik, professor i økonomi ved Harvard University, gør sig i sin bog Straight Talk on Trade - Ideas for a Sane World Economy til talsmand for mindre hyperglobalisering og større hensyntagen til nationale behov for social afbalancering. Det kan forklares nogenlunde sådan her:

Der er mange vindere ved økonomisk globalisering, nemlig dem med tilstrækkeligt med uddannelse til at begå sig enten hjemme eller ude. Men så er der taberne i den vestlige verden, som er dem med ringe eller ingen uddannelse. De kan nok købe billige kinesisk producerede varer, men til gengæld har de ikke selv noget arbejde. Det protesterede hvide blue collar workers – arbejderklassevælgere – imod ved at give Donald Trump en afgørende sejr i delstaten Pennsylvania i november 2016.

Det skal blive særdeles interessant at se, hvad resultatet af den igangsatte protektionisme på stål og aluminium vil føre med sig. Hvis bundlinjen alene bliver dyrere varer og mistede jobs uden for stål- og aluminiumsindustrien på grund af gengældelse fra andre lande, vil der selvfølgelig være tale om en fiasko for Donald Trump. Ser vi derimod hjemtagne arbejdspladser for lavtuddannede i stor stil, kan man sagtens leve med lidt dyrere produkter på nogle områder. Større social harmoni, hvor høj som lav kan forsørge sig selv, er et langt vigtigere gode end grænseløs frihandel.

Og hvor vil det være lærerigt, hvis de nye utopister, hyperliberalisterne, bliver ramt i nakken af deres egen grænseløse ideologi.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Morten Uhrskov Jensen (f. 1964) er landsformand for Dansk Samling. Han er cand.mag. i historie og samfundsfag og redaktør af det nu hedengangne national-konservative tidsskrift Nomos. Desuden forfatter til bøgerne "Indvandringens pris - På vej mod et fattigere Danmark" (2012, People's Press) og "Et delt folk" (2008, forlaget Lysias).
Seneste blogs
Af Signe Munk
16.03.18, 17:00
En nedskæring på 700 mio. er et økonomisk cirkelspark til DR med store konsekvenser for dansk kultur. Læs mere
Af Christina Egelund
16.03.18, 16:54
Det er faldet mange for brystet, at Liberal Alliance i øjeblikket kører en stor udendørs kampagne i København med teksten: ”Ingen kæmper hårdere for billigere biler. Indtil nu er en VW Passat blevet 104.800 kroner billigere.” Læs mere
Af Rune Lund
16.03.18, 15:20
Regeringen og Dansk Folkepartis model til afskaffelse af medielicensen og massive besparelser af DR på 20 procent vil kunne bringe dansksprogede programmer i fare. Og den skatteløsning, der er foreslået, er socialt skæv. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.03.18, 11:18
I Bulgarien har staten sørget for, at befolkningen kan forstå deres skat. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.03.18, 10:49
Ungdomsoprørerne gav sig selv og hinanden noget nyt at tro på og udleve i stedet for gammeldags normer. Herunder pædofili. Læs mere
Af Signe Munk
16.03.18, 10:35
Over 50% af danskerne er overvægtige. Der skal nye tiltag til, men det er ikke flere sundhedskampagner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.03.18, 18:24
Danmarks største kommune fifler og skærer til for at på pengene til at passe. Læs mere
Af Gitte Seeberg
15.03.18, 09:41
Når selv det politiske etablissement med tidligere anstændige partier som Venstre, Konservative og Socialdemokratiet nu går i front og slår den hårde tone an, ja så kan man dårligt bebrejde almindelige mennesker i at følge trop. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
14.03.18, 16:32
Det er meget fint, at regeringen skærer 20 procent af DRs budget, og antageligvis vil nedstemme forslag, der skal tæmme de onde udenlandske medier, men det går ikke vidt nok. Vi skal gøre op med idéen om, at det offentlige skal stable en alternativ massekultur på benene.  Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
14.03.18, 15:03
Med kager og hårde ord fremstiller Støjberg sig selv som udlændingepolitikkens Chuck Norris. En af mærkesagerne er udvisning af kriminelle udlændinge. Sandheden er, at ministeren har fejlet i kampen for at få flere kriminelle udvist. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her