<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lille mand i stort land

Mød Dan Park fra Malmø. Venstrefløjen har allerede givet ham bank. Landets indvandrings- og korrektionskompleks bakker op om venstrefløjen, men anvender lidt andre metoder.

Ovre i Sverige findes der en lille håndfuld kloge mænd og kvinder. En af dem hedder Ivar Arpi og er pt. redaktør ved den borgerlige samfundsmagasin Axess.

Arpi er en af de få ubekvemme svenskere, som frygter for, hvor landet bevæger sig hen i disse år – og tør sige det højt. Som sådan blev han forleden portrætteret af SVT i det første af en række programmer om De Ubekvemme.

Her blev han citeret for sine kloge ord – om ytringsfriheden: ”Der findes grænser for tolerance. Men de går ved agitation for vold (…), ikke ved det usmagelige, ubekvemme eller det afvigende.”

Så kort kan det siges.

Men det bliver det sjældent.

I Sverige er man nu begyndt at sende folk i fængsel for at bruge deres ytringsfrihed, og en af de dømte, der har været omtalt i Danmark, er den malmøitiske gadekunstner Dan Park, som gæster København i aften.

Jeg er kommet til at skrive om ham tidligere, så jeg skal forsøge ikke at gentage mig selv mere end højst nødvendigt.

Dan Park er ligesom tegneren og kunstteoretikeren Lars Vilks, som ligeledes taler ved samme arrangement i aften, ikke et offer. De er begge vidende om, hvad de gør. De bruger deres ytringsfrihed via forskellige kunstprojekter, hvis kvalitet naturligvis står til diskussion. Det er sådan ca. ret almindeligt, når vi taler kunst, ikke mindst moderne kunst.

Dan Park gør i sine spontane happenings tykt grin med den svenske fromhed, når det gælder emner som indvandring, islam og etnicitet. Han er satirisk, plat, grov, ja, nogle ville sige usmagelig, ubekvem eller afvigende.

Afvigende, dét er han. Om han er sjov, afhænger af øjnene, der ser. Jeg synes det egentlig ikke, men jeg bliver også tit beskyldt for at være en sur, gammel mand. Uanset hvad har Dan Park ret til at ytre sig, så længe han ikke opfordrer til vold eller mord, det burde være lige så sikkert som amen i kirken.

Men det er som bekendt ikke tilfældet. Hvorfor ikke?

Fordi Sverige – og til dels også Danmark – er ved at udvikle sig til ét stort missionshus for de frelste, hvor der skal udsiges fromme bønner og trosbekendelser hvert tyvende minut, gerne med oversættelse til arabisk.

Dan Park er en lille mand i et stort land, og jeg har på fornemmelsen, at det kan ende galt. Venstrefløjen har allerede givet ham bank. Landets indvandrings- og korrektionskompleks bakker op om venstrefløjen, men anvender lidt andre metoder, herunder anklagemyndighed og dommerstand.

For sit seneste stunt er Dan Park således blevet idømt fire måneders ubetinget fængselsstraf og 20.000 kr. i erstatning til to navngivne personer for "hetz mod folkegruppe". Det er svensk og betyder racisme.

Hvad han finder på i aften, aner jeg ikke. Men jeg vil gerne vise min solidaritet med dem, der gør op med den omsiggribende antiracisme i de nationale lovgivninger såvel som i EU.

Dan Park er ingen undtagelse. Han personificerer den nye lov. Den politisk korrekte lov mod afvigende karakterer og stemmer, sådan som man kender den fra alverdens autokratier.

Det, nationale og supranationale politikere har gang i, udgør en voksende trussel mod den europæiske ytringsfrihed, som er tilvejebragt over århundreder, men risikerer at gå tabt på få årtier.

I dommen over Dan Park hed det meget sigende, at hans frembringelser ”ikke bidrager til en debat, som kan medføre fremskridt i omgangen mellem mennesker.”

Det er profetiske ord, som også danskerne vil komme til at høre fremover fra fromme anklagere og meningsmagere. Ordene annoncerer, hvad europæerne kan forvente sig af fremtidens dydsdragoner fra Bogense over Bruxelles til Bologna: At man partout skal bidrage til en debat, som medfører fremskridt mellem mennesker, hvor ”fremskridt” naturligvis defineres af politikerne og dommere.

Det er fandme uhyggeligt, du.

Det er naturligvis ikke tilfældigt, at den seneste dom fra Malmø henviste til EU-Domstolen. EU har genopfundet blasfemien. Død og begravet var den. Nu har vi den igen – takket være EU og vore eurofile regeringer.

Engang måtte man ikke spotte Gud. I dag må man ikke spotte visse ”folkegrupper” eller ham dér Muhammed.

Det er sagt før, men jeg er nødt til at indskærpe, at George Orwell ville have følt sig hjemme i vor tid og kaldet til at skrive en opfølgning på sin mest berømte fremtidsroman. 

2014, kunne den jo passende hedde.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
05.03.21, 20:29
Vi kan ikke redde planeten uden at foretage store fundamentale ændringer i vores liv og uden at ændre det økonomiske system, som vi alle er en del af. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.03.21, 15:17
Vi er voksne mennesker, og der må også fra kommunens side være tillid til, at vi som udgangspunkt kan færdes i byen frit og med ansvar, uden at ordensmagten skal sende os hjem i seng. Læs mere
Af Marie Høgh
05.03.21, 15:15
Kan de ikkevestlige ikke gøre for, at de er overrepræsenterede i coronastatistikken – eller er de bare ligeglade? Læs mere
Af Mikael Jalving
05.03.21, 08:30
Medierne har stort set ikke beskæftiget sig med andet end corona i et helt år, og så aner disse mennesker i Danmark fortsat ikke, hvordan man passer på hinanden. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.03.21, 07:35
Samtidigt udsultes befolkningen i Sydgrønland, og Danmark er afskåret fra at medfinansiere mineprojekter. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.03.21, 07:35
Selvfølgelig skal Danmark bruge Israels erfaringer, og statsministeren skal ikke sige nej til vidensudveksling, fordi der er gået venstrefløjspopulisme i sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.03.21, 19:55
Den nye præsident lægger hårdt fra land – vil sikre sig, at hvide amerikanere hurtigst muligt kommer i mindretal. Læs mere
Af Uffe Elbæk
04.03.21, 19:40
Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke ved, hvad konsekvenserne af vores klima-nøl er. For vi ved det hele. Coronaen og klimaet er to kriser, der ligner hinanden. Men vi håndterer dem vidt forskelligt. Hvorfor? Læs mere
Af Mikael Jalving
04.03.21, 14:15
Sverige bliver år for år et farligere sted at opholde sig. Selv i lille Vetlanda i Småland, hvor en 22-årig immigrant gik amok og sårede syv tilfældige svenskere. Læs mere
Af Søren Gade
04.03.21, 11:00
Vi ikke behøver at smadre landbrugssektoren for at gå forrest i klimakampen. Danmark står for 0,1 pct. af verdens samlede CO2-udledning. Læs mere