<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Google dig til 12: Det handler ikke kun om snyd

Når Konservative og Venstre angriber undervisningsminister Merete Riisager og forsvarer internetadgang under skriftlig eksamen, viser de to partier, at de ikke har forstået et klap af, hvad dannelse er.

Hvad vil det egentlig sige, at være borgerlig?

Dét spørgsmål stiller jeg mig ofte, og det er meget sjældent, at de eksisterende borgerlige partier hjælper mig med et svar. Som regel finder jeg deres grundindstilling og argumenter ganske uborgerlige eller slet og ret liberale, og det er ligesom ikke nok, når man husker, at borgerlig er kun den, der forstår at balancere det liberale med det konservative, friheden med frygten for og erkendelsen af menneskets luner og iboende ondskab.

I Danmark har vi således en lang række liberale eller socialliberale og pletvist borgerlige partier, men mærkeligt nok slet ingen konservative. Det har undret mig længe.

Denne beskrivelse glæder ikke mindst, når det handler om uddannelse og dannelsesspørgsmålet. Knap har man rost regeringspartierne for en udmærket fælles kronik i JP, der i et øjebliks optimisme kunne bibringe én det indtryk, at de borgerlige ved, at der er forskel på ting og ord, og at det faktisk er af intellektuel og kreativ værdi at vide noget, sådan helt firkantet og substantielt, samt at diverse kommercielle søgemaskiner ikke er noget universalmiddel til faglig og åndelig forståelse af ret meget.

En uge senere kan man så erfare, at Konservative og Venstre alligevel ikke aner, hvad dannelse er, hvis der hentydes til dannelse baseret på elementær grundviden og akademisk metode, og derfor heller ikke forstår, hvorfor den er vigtig for næste generations overlevelsesmuligheder.

I stedet snakker de to partier derudad. Jeg orker ikke engang at citere dem her. Det er alt sammen intetsigende pladder og partitaktik.

De to partier tror, at det med internet eller ej ved skriftlige eksamen i gymnasiet og andre læreanstalter blot handler om snyd. Jojo, det handler også om snyd. Ifølge TV 2's seneste undersøgelse mener 40 pct. af de adspurgte elever, at det er pærelet at snyde ved skriftlig eksamen. Det er naturligvis uholdbart. Ikke mindst for gymnasiets legitimitet og lærernes faglige stolthed.

Men langt vigtigere: Det handler om at fortælle vore poder, at de skal vide noget, før de leder med lys og lygte efter noget klogt, de kan proppe i deres danske stile, samfundsfagsopgaver osv. Intellektuel stringens og originalitet hviler på en metode, visse færdigheder og en anerkendelse af, at ting og fag tager tid at lære. Ligesom de unge mennesker skal trænes i at forstå, at jo mere man ved om et givent emne, jo flere spørgsmål rejser der sig faktisk.

Dette er dannelsens solar plexus: at kun fordybelse, tid og besvær sætter dig i stand til at forstå materien og trække perspektiver, kombinere hypoteser og data, stof og mistanke, indsigt og udsyn, hvorfor vi, der er voksne, og således forventes at vide, hvad der er bedst for vores børn, trygt kan rende wifi noget så grusomt, sådan som jeg skrev fornylig.

Den konservative kommentator Christian Egander Skov er mere direkte. I en kommentar til de Konservatives svigt af dannelsessagen uddeler han en ironisk cadeau til partiet for med så lille folketingsgruppe stadig at have ordførere, som ingen nogensinde har hørt om. Han vil også gerne vide, hvor han kan bytte hende henne.

Jeg tror, det er kontraproduktivt at gå personligt efter de Konservatives Brigitte Klintskov Jerkel. Andre i partiet burde for længst have vendt kajakken. Når det ikke er sket, skyldes det, at folketingsgruppen tilsyneladende ikke rummer personer, der forstår, hvad dannelse er, og at de i partiet, der gjorde, for længst er løbet skrigende bort. Fru Jerkel er såmænd blot et af de sidste navne på listen.

Venstres ordfører er heller ikke værd at bruge krudt på. Hun taler, som hun har forstand til, og så er det meste sagt om den sag.

Men det må alligevel undre. At landets næststørste parti ikke gider slå et slag for dannelsen, det er decideret uborgerligt, og dermed er vi slået tilbage til start. De eksisterende borgerlige partier er sjældent borgerlige, og slet ikke konservative. At undervisningsminister Merete Riisager (LA) er det, kan vi så være glade for, men at hun står alene i denne sag, er mere sigende, end jeg har lyst til at gentage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere