Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Google dig til 12: Det handler ikke kun om snyd

Når Konservative og Venstre angriber undervisningsminister Merete Riisager og forsvarer internetadgang under skriftlig eksamen, viser de to partier, at de ikke har forstået et klap af, hvad dannelse er.

Hvad vil det egentlig sige, at være borgerlig?

Dét spørgsmål stiller jeg mig ofte, og det er meget sjældent, at de eksisterende borgerlige partier hjælper mig med et svar. Som regel finder jeg deres grundindstilling og argumenter ganske uborgerlige eller slet og ret liberale, og det er ligesom ikke nok, når man husker, at borgerlig er kun den, der forstår at balancere det liberale med det konservative, friheden med frygten for og erkendelsen af menneskets luner og iboende ondskab.

I Danmark har vi således en lang række liberale eller socialliberale og pletvist borgerlige partier, men mærkeligt nok slet ingen konservative. Det har undret mig længe.

Denne beskrivelse glæder ikke mindst, når det handler om uddannelse og dannelsesspørgsmålet. Knap har man rost regeringspartierne for en udmærket fælles kronik i JP, der i et øjebliks optimisme kunne bibringe én det indtryk, at de borgerlige ved, at der er forskel på ting og ord, og at det faktisk er af intellektuel og kreativ værdi at vide noget, sådan helt firkantet og substantielt, samt at diverse kommercielle søgemaskiner ikke er noget universalmiddel til faglig og åndelig forståelse af ret meget.

En uge senere kan man så erfare, at Konservative og Venstre alligevel ikke aner, hvad dannelse er, hvis der hentydes til dannelse baseret på elementær grundviden og akademisk metode, og derfor heller ikke forstår, hvorfor den er vigtig for næste generations overlevelsesmuligheder.

I stedet snakker de to partier derudad. Jeg orker ikke engang at citere dem her. Det er alt sammen intetsigende pladder og partitaktik.

De to partier tror, at det med internet eller ej ved skriftlige eksamen i gymnasiet og andre læreanstalter blot handler om snyd. Jojo, det handler også om snyd. Ifølge TV 2's seneste undersøgelse mener 40 pct. af de adspurgte elever, at det er pærelet at snyde ved skriftlig eksamen. Det er naturligvis uholdbart. Ikke mindst for gymnasiets legitimitet og lærernes faglige stolthed.

Men langt vigtigere: Det handler om at fortælle vore poder, at de skal vide noget, før de leder med lys og lygte efter noget klogt, de kan proppe i deres danske stile, samfundsfagsopgaver osv. Intellektuel stringens og originalitet hviler på en metode, visse færdigheder og en anerkendelse af, at ting og fag tager tid at lære. Ligesom de unge mennesker skal trænes i at forstå, at jo mere man ved om et givent emne, jo flere spørgsmål rejser der sig faktisk.

Dette er dannelsens solar plexus: at kun fordybelse, tid og besvær sætter dig i stand til at forstå materien og trække perspektiver, kombinere hypoteser og data, stof og mistanke, indsigt og udsyn, hvorfor vi, der er voksne, og således forventes at vide, hvad der er bedst for vores børn, trygt kan rende wifi noget så grusomt, sådan som jeg skrev fornylig.

Den konservative kommentator Christian Egander Skov er mere direkte. I en kommentar til de Konservatives svigt af dannelsessagen uddeler han en ironisk cadeau til partiet for med så lille folketingsgruppe stadig at have ordførere, som ingen nogensinde har hørt om. Han vil også gerne vide, hvor han kan bytte hende henne.

Jeg tror, det er kontraproduktivt at gå personligt efter de Konservatives Brigitte Klintskov Jerkel. Andre i partiet burde for længst have vendt kajakken. Når det ikke er sket, skyldes det, at folketingsgruppen tilsyneladende ikke rummer personer, der forstår, hvad dannelse er, og at de i partiet, der gjorde, for længst er løbet skrigende bort. Fru Jerkel er såmænd blot et af de sidste navne på listen.

Venstres ordfører er heller ikke værd at bruge krudt på. Hun taler, som hun har forstand til, og så er det meste sagt om den sag.

Men det må alligevel undre. At landets næststørste parti ikke gider slå et slag for dannelsen, det er decideret uborgerligt, og dermed er vi slået tilbage til start. De eksisterende borgerlige partier er sjældent borgerlige, og slet ikke konservative. At undervisningsminister Merete Riisager (LA) er det, kan vi så være glade for, men at hun står alene i denne sag, er mere sigende, end jeg har lyst til at gentage.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere
Af Signe Munk
10.01.18, 15:27
Det er dybt uansvarligt, at Özlem Cekic i en ny bog til skoleelever skøjter henover debatten om omskæring af drenge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her