Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Familier tømt for handling, nærvær og krav

Det er kun fordi, vores skole ikke længere vil være skole, og kun fordi, de voksne ikke længere vil være voksne, at efterskolen bliver et nødvendigt appendiks for flere og flere elever og familier.

For et par søndage siden var det Efterskolernes Dag. Tusindvis af familier drog ud for at bese en eller flere af landets efterhånden mange efterskoler. Fra i min tid at have været et ikke særlig eftertragtet værested for dem, der ikke evnede eller ville i gang med en uddannelse, er efterskolen blevet populær blandt de unge, især i middelklassen og opefter, og mest af alt hos den såkaldt kreative klasse i og omkring de større byer.

Derfor var det også sigende, at leder ved Horne Efterskole i Nordjylland Mogens Dalager Jensen valgte at indrykke en annonce i menighedsbladet Politiken. Her fortalte han, at hans egne børn havde gået på efterskole, og at det for den yngstes vedkommende var kommet i stand ved, at junior havde meddelt, at han ville skate, altså stå på skateboard, og at det skulle være på Fyn. Derpå satte han sig ind på bagsædet i forældrenes bil. Bilen var med andre ord en taxa. En gratis hyrevogn til et forlænget, ubekymret ungdomsliv med fede aktiviteter, nye kammerater og varm mad om aftenen. Et sandt juniorhipsterliv.

Jeg kan godt forstå, at den unge mand ønskede sig det. Det ville jeg også have gjort, hvis den mulighed havde eksisteret i min tid. Men efterskolens bemærkelsesværdige succes er interessant på en anden og mere almen måde.

For det er kun fordi, at vores skole ikke længere vil være skole, og kun fordi, at de voksne ikke længere vil være voksne, der skaber naturlige og ægteskabelige rammer for følelsesmæssigt og åndeligt nærvær, at efterskolen bliver et nødvendigt appendiks for flere og flere elever og familier.

Især blandt de såkaldt ressourcestærke og privilegerede bliver samværet med børn og unge stedse mere distant og digitalt, hvorfor de unge ikke overraskende drømmer om at flytte hjemmefra så tidligt som muligt og gerne i stedet for at gå i almindelig skole. De unge længes efter rigtigt nærvær og familiær koncentration. Samtidig vil de voksne ikke være autoriteter, for autoriteter er ondskabsfulde, udemokratiske levn fra fortiden, og således belønnes efterskolerne med en pludselig, overstrømmende kærlighed.

Efterskolerne tilfredsstiller fleres behov simultant. Børnene får menneskelig kontakt. Forældrene får fred. Vælg, hvad du lyster! Gør, hvad du synes! Mor og far betaler.

Når man læser beretninger fra familiefronten som nu den om familien Holm i dagens JP, står det klart, at familiens liv ikke længere er det styrende i mange unge menneskers liv. Familien er ikke udsagnsord, men er blevet reduceret til et navneord, dvs. tømt for handling, nærvær og krav.

»Jeg tænker tit på min egen barndom, hvor vi gik på æblerov, spillede Afrikas Stjerne og lavede andre ting end at sidde og glo i en telefon«, siger moderen, der indrømmer, at telefonen er det sidste, hun kigger på, før hun falder i søvn, og det første, hun griber ud efter om morgenen. Hjælp! Selv datteren erkender sin mentale afhængighed og siger, at det er som om, mobilen er »suget fast« til hendes ansigt, mens lægen Imran Rashid, der ved, hvad han taler om, beskriver den digitale kultur som en flugt fra kedsomhed og menneskelig forlegenhed.

Jeg er enig i, at både kedsomhed og forlegenhed kan være opbyggelige i sig selv, men den digitale nedbrydning af familien og forældrenes manglende forældreskab er udtryk for mere end psykologiske mekanismer.

Ligesom mange af os har tabt den intuitive forbindelse til fædreland og modersmål, har vi tabt forbindelsen til familien og tidligere generationer. Efterskolens bragende succes udspringer af dette tab. Når man i forvejen er rodløs, søger man rødder andre steder, uanset hvor overfladiske de er. Eller med en formulering af Vilhelm Krarup, som jeg faldt over i et essay af Jesper Langballe, genudgivet i hans nye, posthume og fremragende essaysamling Lov og Ansvar på Tidehvervs Forlag: »Når nutidens politikere er så optagne af at løse flygtningeproblemer, er det nok egentlig fordi de selv er flygtninge.«

Ser man først sådan på det, fristes man til at kalde efterskolen flygtningeskole og mobilteknologien for flygtningeområde. Den nye generation er blevet vagabondisk – væk fra den traditionelle skole, lærdomskultur, familie og fædreland. Gladeligt og pagtsløse kaster de sig ud i oplevelsesøkonomien og det virtuelle univers – med forældrenes fulde opbakning. Man vil jo nødigt være umoderne eller sætte grænser. Alt er godt. Fremtiden er lys. Og selvfølgelig må du have adgang til wifi og Google, når du skal blive student.

Hvem sagde, at man skulle kunne noget?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Cykling er min kirke (2016), Søren Krarup og hans tid (2014) og Absolut Sverige (2011).
Mest Læste blogs
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
20.02.18, 09:35
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer” Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.02.18, 16:34
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.02.18, 14:57
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.18, 12:34
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring. Læs mere
Af Signe Munk
16.02.18, 08:39
Kald dog en spade for en spade. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.02.18, 14:08
Når du træder ind i en af disse endnu eksisterende katedraler, er det som at træde ind i en tidskapsel og mærke, hvor meget du har misset i mellemtiden. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.02.18, 08:03
Alternativet er, at velfærdssamfundet smuldrer. Læs mere
Af
14.02.18, 21:58
Jeg har bare så stor respekt for prins Henrik. Han var sjov, sød, klog og vidende. Måske for klog til os her i Danmark. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her