<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fri os fra det gode

Danmark bliver stedse mere broget. Engang var det ræven, der gik derude, mor; i dag er det hyænerne.

Man kan ikke sige andet, end at Danmark bliver mere og mere broget. Tørklædet er højeste mode sammen med halalkød og kontanthjælp, sten kastes fra broer, hjulbolte løsnes, skydevåben gemmes i træer, buskadser, trappeopgange, kælderskakte og elevatorer, og lærere overfaldes på skolen. Ovenover os svæver forsvarets helikopter, mens politiet sætter terrorværn op, også kaldet Koranklodser, samtidig med, at stat og kommune skændes om, hvem der skal betale for lortet. Banderne, de har deres scootere og BMW'er med tonede ruder, og selv de mest forhærdede kriminelle udlændinge kan naturligvis ikke udvises, fordi det øjensynligt strider mod alverdens juridiske konventioner.

Jojo, der tales godt nok en del om homogenitet og luthersk kristendom blandt pensionerede professorer, tilmed i etablerede medier og næsten uden ironisk distance, ligesom centrum-venstre-centrum-højre-partierne bedyrer, at der må andre boller på suppen i indvandringspolitikken.

Tro dem ikke. Det er bare snak, den danske snakkekultur i fuldt flor fra venstre til højre. Vi snakker og snakker, som gjaldt det vores frelse; det har vi lært, siden vi var børn, og vi danskere er fandengaleme verdensmestre i varm luft: Vent og se, det løser sig; der kommer en fair løsning i morgen og Barnaby på tv på lørdag.

Forråelsen af Danmark finder sted året rundt, dag ud og dag ind i ly af indvandringen fra de varme lande og finansieret af den næsten lige så hotte mangfoldighedsstat. Ja, tilmed om natten, bare spørg de kvinder, der overfaldes og voldtages, som var det en lyst. Det er det sådan set også, i hvert fald for den ene part, hvis det da ikke ligefrem foregår i flok.

Engang var det ræven, der gik derude, mor; i dag er det hyænerne, der huserer i grupper, svigtet af deres forældre, hvis ikke ligefrem kultiveret til at foragte danskerne.

Hvad med eliterne, spørger journalist og Ruslandskender Anna Libak i et opslag på Facebook. Ja, de er ganz verswunden. Dvs. de lever deres eget liv i deres ghettoer, dæmonisk indkrogede i sig selv, som salig Luther ville have sagt, optaget af deres karrierer, status og anseelse udadtil.

I stedet for at holde en konkret tradition og humanisme i hævd, har vore eliter gennem mere end 30 år forskrevet sig til en abstrakt humanisme over for hele verden, der risikerer at udvikle sig til en volds- og splatterfilm i kongeriget, som man end ikke behøver gå i biografen for at se.

Det er akkurat denne nemme humanisme, som præst og kulturkritiker Sørine Gotfredsen har skrevet en glimrende bog imod. Fri os fra det onde, hedder den, men misforstå ikke titlen. For ondskaben må med i ligningen.

Det er akkurat behovet for at lukke øjnene for den menneskelige evne til ondskab, der er så dominerende i begyndelsen af det 21. århundrede, fremhæver Gotfredsen, der anklager de psykologiske og sociologiske videnskaber for at have ført os væk fra visheden om, at mennesket til alle tider rummer ondskab, uanset hvad helligfranserne går rundt og tror.

Af samme grund kan det næppe overraske, at den gruppe unge indvandrerdrenge, der i den forløbne uge blev taget i at kaste sten fra en gangbro ned over en befærdet vej ved Aabenraa, straks bliver belønnet af de sociale myndigheder med flere fritidstilbud. »Måske har drengene brug for et fritidspas«, udtalte den kommunale SSP-konsulent til den lokale avis. Næ, de har brug for et los i røven.

Men så kælent taler og tænker den gode vilje, løsrevet fra al rimelighed. Størst magt har ondskaben, hvis den kan få menneskene overbevist om, at den ikke eksisterer, supplerer Sørine Gotfredsen, som i en række veloplagte kapitler om bl.a. retfærdighed, kropslighed, frihed og autoritet sætter ord og krop på vor moderne flugt fra ondskaben og i armene på den gode vilje. Bogen kan læses som et begavet opgør med vor tids pladderhumanisme, men også som et korrektiv til den populære psykolog Svend Brinkmann, der skriver på ryggen af Luther, men ikke vedstår sig arv og gæld.

Når Gotfredsen diskuterer Brinkmann, så er der modsat i tidens forlorne politikerdebat noget væsentligt på færde, og Gotfredsen formår at skrive sig frem til sit eget ståsted i en epoke præget af epigoner, kendisser og succesfulde medløbere.

Tvisten mellem de to illustrerer, at vores fremtid ikke længere diskuteres i den politiske arena, men udenfor. Når politikere vil være gode, er det os andre, det går ud over.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere