<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fri os fra det gode

Danmark bliver stedse mere broget. Engang var det ræven, der gik derude, mor; i dag er det hyænerne.

Man kan ikke sige andet, end at Danmark bliver mere og mere broget. Tørklædet er højeste mode sammen med halalkød og kontanthjælp, sten kastes fra broer, hjulbolte løsnes, skydevåben gemmes i træer, buskadser, trappeopgange, kælderskakte og elevatorer, og lærere overfaldes på skolen. Ovenover os svæver forsvarets helikopter, mens politiet sætter terrorværn op, også kaldet Koranklodser, samtidig med, at stat og kommune skændes om, hvem der skal betale for lortet. Banderne, de har deres scootere og BMW'er med tonede ruder, og selv de mest forhærdede kriminelle udlændinge kan naturligvis ikke udvises, fordi det øjensynligt strider mod alverdens juridiske konventioner.

Jojo, der tales godt nok en del om homogenitet og luthersk kristendom blandt pensionerede professorer, tilmed i etablerede medier og næsten uden ironisk distance, ligesom centrum-venstre-centrum-højre-partierne bedyrer, at der må andre boller på suppen i indvandringspolitikken.

Tro dem ikke. Det er bare snak, den danske snakkekultur i fuldt flor fra venstre til højre. Vi snakker og snakker, som gjaldt det vores frelse; det har vi lært, siden vi var børn, og vi danskere er fandengaleme verdensmestre i varm luft: Vent og se, det løser sig; der kommer en fair løsning i morgen og Barnaby på tv på lørdag.

Forråelsen af Danmark finder sted året rundt, dag ud og dag ind i ly af indvandringen fra de varme lande og finansieret af den næsten lige så hotte mangfoldighedsstat. Ja, tilmed om natten, bare spørg de kvinder, der overfaldes og voldtages, som var det en lyst. Det er det sådan set også, i hvert fald for den ene part, hvis det da ikke ligefrem foregår i flok.

Engang var det ræven, der gik derude, mor; i dag er det hyænerne, der huserer i grupper, svigtet af deres forældre, hvis ikke ligefrem kultiveret til at foragte danskerne.

Hvad med eliterne, spørger journalist og Ruslandskender Anna Libak i et opslag på Facebook. Ja, de er ganz verswunden. Dvs. de lever deres eget liv i deres ghettoer, dæmonisk indkrogede i sig selv, som salig Luther ville have sagt, optaget af deres karrierer, status og anseelse udadtil.

I stedet for at holde en konkret tradition og humanisme i hævd, har vore eliter gennem mere end 30 år forskrevet sig til en abstrakt humanisme over for hele verden, der risikerer at udvikle sig til en volds- og splatterfilm i kongeriget, som man end ikke behøver gå i biografen for at se.

Det er akkurat denne nemme humanisme, som præst og kulturkritiker Sørine Gotfredsen har skrevet en glimrende bog imod. Fri os fra det onde, hedder den, men misforstå ikke titlen. For ondskaben må med i ligningen.

Det er akkurat behovet for at lukke øjnene for den menneskelige evne til ondskab, der er så dominerende i begyndelsen af det 21. århundrede, fremhæver Gotfredsen, der anklager de psykologiske og sociologiske videnskaber for at have ført os væk fra visheden om, at mennesket til alle tider rummer ondskab, uanset hvad helligfranserne går rundt og tror.

Af samme grund kan det næppe overraske, at den gruppe unge indvandrerdrenge, der i den forløbne uge blev taget i at kaste sten fra en gangbro ned over en befærdet vej ved Aabenraa, straks bliver belønnet af de sociale myndigheder med flere fritidstilbud. »Måske har drengene brug for et fritidspas«, udtalte den kommunale SSP-konsulent til den lokale avis. Næ, de har brug for et los i røven.

Men så kælent taler og tænker den gode vilje, løsrevet fra al rimelighed. Størst magt har ondskaben, hvis den kan få menneskene overbevist om, at den ikke eksisterer, supplerer Sørine Gotfredsen, som i en række veloplagte kapitler om bl.a. retfærdighed, kropslighed, frihed og autoritet sætter ord og krop på vor moderne flugt fra ondskaben og i armene på den gode vilje. Bogen kan læses som et begavet opgør med vor tids pladderhumanisme, men også som et korrektiv til den populære psykolog Svend Brinkmann, der skriver på ryggen af Luther, men ikke vedstår sig arv og gæld.

Når Gotfredsen diskuterer Brinkmann, så er der modsat i tidens forlorne politikerdebat noget væsentligt på færde, og Gotfredsen formår at skrive sig frem til sit eget ståsted i en epoke præget af epigoner, kendisser og succesfulde medløbere.

Tvisten mellem de to illustrerer, at vores fremtid ikke længere diskuteres i den politiske arena, men udenfor. Når politikere vil være gode, er det os andre, det går ud over.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Dette forslag, hvis det vedtages og gennemføres, kan gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere