<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mennesket er større end ideer

Hvad er egentlig et godt menneske? Svaret finder du hverken på Facebook eller Google.

Hvad er egentlig et godt menneske, spørger den britiske forfatter og læge Theodore Dalrymple i et veloplagt sommeressay i New English Review.

I den kakofoni af meninger, der omringer os fra alle sider hvert andet øjeblik takket være den elektroniske massekommunikation, er det gode ikke længere, hvad du gør, eller hvordan du opfører dig sådan i al jordisk partikularitet, men at flashe den rigtige mening om den globale opvarmning, flygtningekrisen, åbenhed, demokrati, Donald Trumps håndtryk, farven sort og alt muligt andet gøgl. Det gode er på en fortvivlende måde blevet reduceret til at tilhøre de gode meningers klub.

Rens Facebook for kattevideoer og feriebilleder, og dette er, hvad Facebook indeholder i koncentrat: et globalt udstillingsvindue for alverdens godhed. Kvalme er kun en mild og naturlig reaktion.

I begyndelsen var ordet, siden skete der så en masse andet, det meste viste sig at være noget forfærdeligt rod; det er i al hast historien om livet efter skabelsesberetningen.

I dag har ordene og meningerne imidlertid overtaget alting, fremfører Dalrymple, thi ordet er tillige blevet fortsættelsen, slutningen, 2'eren og 3'eren. I det, han kalder vores logocracy, dvs. ord-krati, den med de bedste og varmeste ord være et godt menneske – mens alle vi andre er nogle forbandede nazister.

Denne banalisering af den offentlige samtale indebærer interessant nok, at dem, der nøjes med at handle ondt, herunder voldtage, smadre, myrde, invadere ikke er onde, men snarere ofre for deres sociale omgivelser – og desuden hjælper det som bekendt ikke en døjt at straffe folk for noget som helst. Det var vi eksperternes ord for.  

Han var ellers en flink og hjælpsom nabo, hedder det gerne om vor tids terrorister. Ofte møder jeg selv en nogenlunde identisk reaktion fra folk, der ikke bryder sig om mine ideer, analyser eller blogs. Du virker så venlig og høflig, siger de overrasket. Såmænd.

Hvad de ikke ser, er forskellen mellem idé og menneske. Den kan være kolossal.

I sådan et klima bliver gruppetænknikng selve normen, advarer Dalrymple. Fordi vi ikke ønsker at se os selv som konformister eller epigoner, udtrykker vi helst vores gruppetænkning med dogmatisk skråsikkerhed for i det mindste at overbevise os selv om, at de synspunkter og ideer, vi udtrykker, er vores egne. Denne løbende, dogmatiske selvoverbevisning frembringer en tidsånd, hvor det er vigtigere at fremstå rational end at være det. Twitter- og Facebookkongerne David Trads, Rasmus Brygger og Stine Bosse er i mine øjne omvandrende beviser på denne teses rigtighed.

Men det gør dem ikke til onde mennesker. Det viser os blot, at mennesket er større – eller mindre – end ideer.

Desværre. Eller heldigvis.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere