<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Derfor får vi mere Trump i Europa

Hjælp til selvhjælp: Hvis de trøstesløse eliter vil have mindre Trump, skal de skrue gevaldigt ned for migrationen og Unionen.

Fredag tjekkede jeg ud. Ud af den medierede virkelighed til fordel for min familie, min cykel og huslige pligter. Jeg orkede det simpelthen ikke. Orkede ikke at høre på orkesteret af enighed, koret af fordømmelse, lyden, lugten, synet, smagen af anti-Trump. Var således glad for, at Kasper Støvring tog weekendvagten.

For er der noget, som samler i Vesteuropa, er det hadet til Trump og det, denne mobiliserede masse tror, han repræsenterer, selv om det meste endnu bare er snak og rygter om, at manden er fascist.

Jojo, hans stil, den er dårlig, pralende, forfængelig som en tudse, og den kan vi more os over og vrænge ad i koret. Men er det ikke for nemt? Er manden sexist? Muligvis, måske ikke mere end Clinton, altså Bill, eller tidligere præsidenter. En skidt karakter? Sikkert.

Men hvad med indholdet, det politiske, substantielle indhold, der vel at mærke er mere og andet end løsslupne brokker om, hvordan kvinder skal behandles i en privat stund? Hvad med det egentlige, The Real McCoy?

Her er præsidenten allerede gået i gang og har annulleret den indgående handelsaftale med en række mellemamerikanske lande og Japan. Det er alvorligt for disse lande – snarere end for amerikanerne – der langtfra er så afhængige af handel over grænserne som de fleste andre lande, herunder Danmark. I stedet vil præsidenten tilsyneladende indgå bilaterale aftale om told m.v. med hvert enkelt land. Hvad udfaldet bliver, er usikkert.

Resultaterne og fremtiden er i det hele taget præget af uvished.

Det er det nye. Med endnu en Clinton ved magten i Washington, ville det meste formentlig have fortsat om hidtil, dvs. mere statsgæld, flere krige, stedse flottere festtaler om demokrati og forandring fra pompøse podier om demokrati, mere FN, mere islam, mere krænkelsesfundamentalisme, værre medier, endnu mere radikaliserede universiteter, mere misforstået samarbejde med arabiske regimer, større økonomiske forskelle – og allervigtigst – fortsat massemigration mod Amerika.

Som historiker Henrik Jensen skriver i glasklar mandagskommentar med reference til Reformationen, der for 500 år siden skabte en Luther og et forandret Europa, er det afgørende bag tidens overordnede tendenser i Vesten ikke spørgsmål om bi-, trans- og homoseksualitet eller tonen i debatten, men den ukontrollerede globale migration koblet til EU's undergravning af de nationale demokratier. Det er migrationen og Unionen, der vækker bekymring og opbrud, ikke ord og sladder på de sociale medier. Det er akkurat samme cocktail, der føder trumpismen:

»Folk stemmer ikke, som de har gjort ved brexit, Trump og mange nationale parlamentsvalg, på grund af økonomisk ulighed, hvor markant den end måtte være blevet, eller fordi de har følt sig tabt bag det globale højhastighedstog, hvor god grund der end er til det, men først og fremmest på grund af utryghed i en global situation, hvor systemet og dets ledere i årevis har demonstreret manglende evne og og vilje til at sikre frem for at vækste.«

Jeg vil indvende, at den økonomiske stagnation i brede lag sandelig også spiller ind, men Jensen fremhæver det væsentlige.

Vist er USA stadig verdens eneste supermagt, men i al sin glans er USA efterhånden en temmelig broget eller blandet succes. I stedet for at forblive at være bosætternes smeltedigel blev Amerika i det 20. og begyndelsen af det 21. århundrede migranternes salatskål med parallelle samfund, store sociale skel og atomisering. Med kenderen Samuel Huntingtons klare diktion: Hvis det ikke havde været for de første angloamerikanske bosættere, ville Amerika ikke have været Amerika, men et Mexico, et Brasilien eller et Quebec. Hvad USA er i dag, er et åbent spørgsmål. Et kolossalt Sverige – bare med militærmagt og baseball?

Mit bud er, at USA ligesom Europa 500 år efter Reformationen befinder sig i det Michael Thestrup i et læserbrev i Berlingske forleden kaldte Transformationen. En proces, som allerede har stået på i årtier, men som vi først nu begynder at få ord for. Transformationen er glidende og muligvis lige så epokegørende som Reformationen og indeholder en bevægelse fra homogene og velstående nationalstater – til multikulturelle, ufredelige, relativt fattige, beboede områder indrammet af overstatslige institutioner uden folkelig legitimitet.

Trump m.m. må ses som en reaktion på denne glidende proces, og reaktionen, som har akkumuleret og akkumuleret i årtier, er kun lige begyndt.

Hvis de trøstesløse eliter vil have mindre Trump, skal de med andre ord skrue gavaldigt ned for migrationen og Unionen. Det kommer næppe til at ske. Ergo får vi mere trompet, bare vent og se.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere