<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Had gør det ikke alene – heller ikke i Orlando

Det handler ikke om islam, fordi det ikke må handle om islam, færdig, slut, prut, forbudt.

Ord er så underligt slappe i forhold til den skinbarlige virkelighed. Den amerikanske præsident Barack Obama, som bekendt er en mand af mange ord og dertil modtager af Nobels Fredspris, har kaldt Orlando-terroristens gerning for ”hadefuld”.

Er det ”hadefuldt” at myrde et halvt hundrede mænd, fordi de er til mænd? Tænk, jeg synes, det er mord. Mord med en særlig mening, sekunderet af et særligt religiøst-ideologisk bagland. Kalkuleret klyngemord med særlige patroner til mænd med særlige seksuelle præferencer.

Bedst som det amerikanske udenrigsministerium har advaret amerikanske turister mod at rejse til Europa i sommerferien på grund af latent terrorrisiko, rammes de på egen jord af en person, der tidligere har været i myndighedernes søgelys på grund af sine radikale ideer og syner. Had gør det ikke alene, der må våben og determination til. Læg dertil et stænk sharia, en skefuld haddith og Koran og et ungdommeligt martyrium, så er vi ved at være der.

Det hedder straks, at Obamas mulige afløser, Donald Trump, overdriver, at han slår politisk plat på terrorismen. Politisk redaktør ved Danmarks Radio Uffe Tang mener i et tweet ligefrem, at Trump har sammenfaldende interesser med Islamisk Stat. Det tager alligevel prisen i smart dumhed.

Men hvorfor underdrive? Hvad er meningen med det?

Meningen er naturligvis at kappe sammenhængen mellem mord på jøder, homoseksuelle og frafaldne – og de islamiske motiver herfor – over. Fordi det ikke må handle om religion. Fordi det ikke må handle om islam. Fordi det er for farligt, hvis folk først ser eller tror på, hvad både deres instinkter, erfaringer og refleksion fortæller dem. Så bliver vi lige så hadefulde som vores fjender. Så begynder vi også at myrde dem, ikke sandt?

Så vidt er det kommet i dag. Det er sådan, vi anskuer forholdet mellem ord og virkelighed. Hvis der er noget, vi tror på, ud over det dér med at tage Ja-hatten på, så er det, at Ordet skaber, hvad det nævner. Hvis vi siger, tegner eller skriver noget forkert, vil andre hævne sig. Ikke ved at sige, tegne eller skrive noget andet. Næ, ved at myrde nogen, eventuelt din bedste ven, bøssen, jøden eller blondinen. Følgelig er det klogest at reagere som Obama, dvs. sige så lidt meningsfuldt som overhovedet muligt, benægte den oplagte og deprimerende sammenhæng mellem tiltagende terror og en graverende sympatisørsump i de vestlige byer – og tilføje, at "vi" (altså, amerikanerne) har brug for at "ændre holdning til det homoseksuelle, lesbiske, biseksuelle og transkønnede samfund". Vi? Hvem? Hvad for noget?

Jøderne forlader Europa, muslimer kommer hertil, og i disse byer lever de i koncentriske cirkler og diaspora. Jihadister inderst, kriminelle netværk udenom og dertil naturligvis også fredelige muslimer, hvoraf en andel forsøger at deltage i det omgivende samfund. Ét begrebspar er særligt vigtigt i denne sammenhæng, og det er begrebsparret skam og ære. Det  findes i alle stammesamfund og dispora, men accentueres før som nu af islam, fordi islam forener det himmelske med det jordiske. Skam og ære er enten/eller: Æren skal forsvares mod skam; skam skal hævnes med ære.

Dette nulsumsspil blokerer enhver udvikling og indespærrer muslimer i et lukket kredsløb af trusler og respekt, frustration og frygt og civilisatorisk uformåenhed. Muslimer er selv de første ofre, siden rammes europæerne på grund af den massive migration til Europa og sågar Amerika.

Men den erkendelse går ikke an.

Det er derfor, det ikke handler om religion, når Omar af København angriber en svensk karikaturtegner og den jødiske synagoge. Det er derfor, det ikke handler om religion, når Omar af Orlando myrder og sårer ethundrede mennesker i en mondæn bøsseklub. Det er derfor, det ikke handler om religion i Paris, Bruxelles, Stockholm eller noget andet sted på kloden, hvor islams raskeste svende lægger vejen forbi.

Det handler ikke om islam, fordi det ikke må handle om islam, færdig, slut, prut, forbudt.

Bortset fra at der vil komme mere. Mere terror, mere islam, mere truende adfærd over for jøder, utildækkede kvinder og homoseksuelle besvaret af mere fornægtelse, mere hykleri, mere John Lennon, mere Obama, mere Imagine, alsang og folk, der hellere vil snakke om noget andet.

Vi kan forvente flere fakkeltog og demoer med Venligboere og bøsser, lesbiske og transseksuelle, som protesterer imod ”islamofobi”, ”racisme” og ”fascisme” og for ”lighed” og ”forskellighed”, mere David Trads, mere Uffe Elbæk, flere empatiske profilbilleder, der ikke hjælper en disse, mere underkastelse.

Til sidst sidder vi så og græder, og det er sgu lige til at græde over.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Karsten Lauritzen
26.10.21, 13:00
Godt en måned før kommunal- og regionsrådsvalg fremlagde Socialdemokratiet et boligudspil, der skal skaffe flere almene boliger i de største byer. Pris: 10 mia. kr. Hvem skal betale? Det skal lejerne i resten af landet. Det er da ikke særligt solidarisk. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
26.10.21, 08:25
Når fodboldkampe bliver brugt som skalkeskjul for arrangerede slåskampe mellem primitive individer, så er det på tide at få vist dem, at de tager helt fejl. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.21, 22:25
Hvorfor har racismeforskerne ikke sagt det højt for længe siden? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
24.10.21, 16:35
Radio Loud skifter navn til 24syv. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.21, 08:45
En dag vil historikere sammenligne det 21. århundredes dommedagsbasuner med middelalderens og undre sig over, hvor velstanden dog blev af. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
23.10.21, 22:00
Mere end 180.000 sundhedspersonale har betalt med deres liv under covid-19-pandemien Læs mere
Af Nauja Lynge
23.10.21, 21:38
Selvstændighed for Grønland er dagdrømmeri ifølge tidligere formand for selvstyrekommission, men måske skal vi se nærmere på, hvorfor disse dagdrømmerier fortsat sætter dagsordenen. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
23.10.21, 14:00
Det burde give nervøse trækning hos alverdens regeringer og deres befolkninger, når optakten til COP26 i Glasgow er så nedslående, som tilfældet er. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.10.21, 11:00
Mette Frederiksen lever til fulde op til sit løfte om at ligne Anker Jørgensen. Hans økonomiske politik kom nær afgrunden. Hvad med efterfølgerens? Hvor ender den? Læs mere
Af Henrik Dahl
21.10.21, 13:45
En klumme i svenske Aftonbladet er en opvisning i, hvordan man gør vold på virkeligheden, så den passer til ens egen opfattelse af den. Læs mere