Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Svar på spørgsmålet: Tror politikerne på, hvad de selv siger?

Det må man da ikke håbe. I så fald er den for alvor gal.

Hvis vore politikere er bevidste om, at politik indimellem er identisk med hykleri, så er der endnu håb for vort lille repræsentative demokrati.

Derfor skal vi da heller ikke tage det så alvorligt, at lederen af en parti, der tydeligvis er snotforvirret hvad angår alt, der ikke handler om sang og dans, samt landets justitsminister ikke vil give interview til en navngiven tv-journalist, hvis interviewet handler om indhold.

Det er alt sammen en del af gamet. Hvis man er demokrat, må man finde sig i personager som Uffe Elbæk, han hører med, ja, man kan sige, at han er det, der står med småt. Demokrati indebærer desværre ikke kun fyrtårne som Madison, Jefferson, Grundtvig, Tocqueville, Gramsci eller Thomas Mann. Det er også Elbæk, Pind, Thorning-Schmidt, Vilhelmsen, Kristian Jensen og sådan nogen.

Vigtigere er derimod den debat, som samme navngivne tv-vært forsøgte at rejse tilbage i februar, da han selv gav interview til Berlingske og netop spurgte, om politikerne mon selv tror på det, de siger på tv.

Tavsheden var sigende.

Clement Kjersgaard pegede på vores værste fordom: at vi tror, vi er enige. At vi i bund og grund mener det samme, men blot udtrykker os forkert – eller skal vi sige – forskelligt. Politik er en kamp på ideer, mål og midler, ofte brutale af slagsen. Dér er vi ikke enige – vi bliver det heller ikke. Det er desværre også prisen ved demokrati, at man må finde sig i, at de andre er nogle idioter.

Vores problem er ikke ”tonen”, sådan som diverse åkander har ment siden Muhammedkrisen, men indholdet, manglen på indhold og substans. Der udspyes automatholdninger og floskler døgnet rundt til trods for tre pressende forhold:

(1) Vi lever i en historisk krise, både hvad angår vækst, dvs. nulvækst, og migration, dvs. alt for meget
(2) Eliternes mest skattede sandheder om menneskelighed og tolerance er under pres, eftersom de ikke erkender deres sociale og nationale konsekvenser
(3) Territorialgrænserne er under et pres, som kun ser ud til at stige i de kommende år.

Disse tre afgørende forhold lades uberørte af vore politikere, mente Kjergsgaard. Jo højere op i partihierarkiet, du kommer, jo mere holder du kæft. Statsministeren er vel det mest lysende eksempel.

Korrekt, mange andre, herunder mig, holder ikke kæft. Men de og jeg er helt og aldeles afkoblet magtudøvelsen. ”De mennesker, der bestemmer mindst, tager mest del slagsmålet”, konkluderer studieværten og heri har han så sandelig ret.

Når politikere får chancen for, én til én, at forklare deres politik, må de tage chancen. Dem, der ikke gør, afslører sig selv som skuespillere, og selv om politik grænser op til skuespil og scenekunst, skriger befolkningen efter politikere, der tør stå frem, rumme krisen og give svar, som ikke alle er enige i, men som bunder i deres samvittighed.

Måske er det der, problemet ligger. Mange af dem lader ikke til at have nogen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere