Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ny danmarkshistorie

Tænk, hvis DR for en gangs skyld viste os, at der også var et Danmark før 1864. Dét ville være radikalt.

Da det kom frem i den forløbne uge, at Danmarks Radio er gået i gang med at lave en ny danmarkshistorie, var vi nok nogle, der tænkte, at det da ikke var noget nyt. Hver eneste dag og aften arbejder mediekoncernen på at fordumme danskerne for deres egne penge, og et øjeblik senere er det allerede fortid.

Men så viste det sig, at DR planlægger en hel serie i 2017 med historiske programmer fra urtid til den porøse nutid, som stadig færre danskere kan genkende, og så steg mit humør. Intentionen udgør, som historiker og museumsdirektør ved Museet for Søfart i Helsingør, Ulla Tofte, har udtrykt det et lille lyspunkt efter ”tre historieløse årtier”. Tre kan vist ikke gøre det.

Fortiden er næsten lige så hvileløs som nutiden – og næsten lige så undvigende som fremtiden. Den står ikke stille, men reaktiveres og genfortælles igen og igen ud fra fortællerens præferencer, motiver og evner. Men selv om der skrives og udgives et hav af bøger, monografier og historiske artikler i den vestlige verden, vinder de kun beskedent gehør i den løbende, evigt distraherede og overfladiske offentlighed.

DR er selv et levende bevis på tendensen, der er så stærk, at den er blevet en etableret norm. Forfaldet står malet i noget nær hver eneste aktualitetsudsendelse, som kun meget sjældent indeholder et historisk perspektiv eller en fornemmelse af, at tidslighed stikker dybere end live og peger både bagud og fremad. Længe har den ahistoriske og tidløse universalisme bredt sig til medier, politik og kulturliv og gjort det umuligt at snakke om andet end mennesker som globale væsener, der i grunden vil, kan og gør det samme overalt på kloden. Kloner af hinanden, altså. De, der mener noget andet, er naturligvis racister.

Som en klog historiker sagde til mig forleden, har vi på denne måde overtaget Hitlers sprog og verdensbillede. Er der nogen, der siger eller skriver noget ”kontroversielt”, er det en anormalitet, som politi og domstole i sidste ende må tage sig af.

Tilbage til tv-serien. Tænk, hvis den kunne blive et korrektiv til den radikale danmarkshistorie, der har domineret dansk åndsliv i 100 år, og som har vekslet de talrige danske nederlag lige siden 1600-tallets midte til en moralsk sejr i dag. De radikale historikere gjorde en dyd ud af nødvendigheden og malede et skønbillede af freden. Engang var vi krigere, men det er vi heldigvis ikke længere. Imperiet er opløst, Skåne, Halland, Blekinge, Norge, Slesvig, Holsten – de gamle besiddelser fra Nordkap til Elben – long gone. Nu er der kun nationalstaten tilbage, og da den som bekendt er provinsiel, skal der kompenseres med menneskerettigheder, universalisme og verdensborgskab. Fordi vi før blev de små, skal vi nu være store. Fra provins til piedestal.

Og hvor ved jeg så det fra? Jeg gik selv i skole i det 20. århundrede. Jeg har lært, at Danmark er et land, som med ganske få undtagelser har tabt alle sine krige, og at det derfor af princip er klogest at holde sig uden for krig, konfrontationer og kontroverser, især med de stærkeste. Engang var det tyskerne, siden blev det russerne, nu er det søreme tyskerne igen – samt muslimerne, successivt kineserne. Lig lavt. Hold bøtte. Tænk på verdensfreden. Sig undskyld, slå så en handel af. Neutralitet, samarbejde, fodnoter – og som efter Muhammedkrisen – en ny national brandingstrategi udadtil og departementschefsstyre indadtil. Alt sammen tilsat kompromisvillighed, ”åbenhed”, ”velkommen” og en hastig kollektivisering af den enkelte danskers liv og pengepung.

Hermed også antydet, at velfærdsstatens deroute ligger ganske uden for den radikale radar. Heller ikke velfærdsstaten står til egentlig diskussion. Den er jo vedtaget. Eller hellig. Eller hensigtsmæssig. Eller noget. Bortset fra at også den snart er historie.

Tænk, hvis DR for en gangs skyld gjorde det muligt at beskrive de lange linjer i danmarkshistorien, så flere kunne se, at der også var et Danmark før 1864, herunder bruge tid på høvdingernes, bøndernes og kongernes Danmark, på kirken, hæren, havet, skoven, vejrliget, sproget, salmedigterne, kulturgeografien, opfinderne, folkeligheden, landbruget, konservatismen og eksporten, imperiet og nationen, kollaboratørerne og blekingegadebanderne, og tænk, hvis adelen fik en nogenlunde fair dækning frem til 1660 – og enevælden frem til 1849, tænk om vi fik et Danmark som andet og mere end et forspil til det 20. århundrede.

Ja, det er et vildt ønske, men tænk nu, hvis DR simpelthen holdt, hvad koncernen lovede og gav danskere en ny danmarkshistorie, som åbnede helt andre vinduer og perspektiver end de radikale historikeres. Dét ville være en nyhed, som det var værd at skrive om. Dét ville være radikalt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere