<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dobbeltmordet i IKEA

Hver gang noget kriminelt er sket med relation til indvandring, asyl eller integration i Sverige, sænker mørket sig over de svenske medier.

Hvis man ikke vidste bedre, ville man tro, at det var noget i en svensk krimi. Men det skete mandag eftermiddag. I IKEA i Västerås ca. 100 km nordøst for Stockholm. Her blev en mor med sin voksne søn brutalt dræbt (førstnævnte muligvis halshugget) i afdelingen for køkkenudstyr. Gerningsmanden eller -mændene blev øjensynligt arresteret kort efter af et talstærkt politi, men snart sænkede mediemørket sig over begivenheden.

Var det sandt, at gerningsmanden havde råbt det islamiske kampråb ”allau-akbar!”, da han blev pågrebet. Var det et jalousidrama? Var de to anholdte afrikanere? Var det, som nogle aviser skrev, en vanvidshandling, dvs. kunne det reduceres til noget sygeligt – eller var det terror?

Jeg sad stilfærdigt ved min pc og forsøgte at finde hoved og hale på den tragiske historie. Uden held. De første nyheder, der mødte læserne af Dagens Nyheter, handlede om, at der herskede frygt i nærområdet, og en asylansøger blev citeret for, at vedkommende følte sig utryg ved, hvad følgerne kunne blive. En anden overskrift fortalte, at Sverige skam var blevet mere trygt, hvilket den kurdisk-svenske statistiker Tino Sanadaji har konstateret, beviseligt ikke passer. Det er ikke vold, der er blevet mindre af, tværtimod. Det er antallet af mennesker, som dør af volden, der er faldet, hvilket hænger sammen med forbedret ambulancetjeneste og akutbehandling på hospitalerne i løbet af de seneste 30 år.

Så begyndte jeg at tune ind på svenske undergrundsmedier, som refererede til vidneudsagn, filmklip og lydoptagelser og langsomt dukkede et mere gedulgt billede op end de officiøse reportereres udsagn om, at de dræbte befandt sig det forkerte sted på det forkerte tidspunkt og havde "maksimalt uheld".

Da så det svenske politi oplyste, at ”onde kræfter” kunne finde på at udnytte drabet til eget formål, og derefter bebudede, at betjente skulle posteres ved asylcentre for at beskytte asylansøgere, kunne jeg ikke forstå det som andet end en indirekte oplysning om, at gerningsmanden vitterlig var asylansøger – og muligvis fra Eritrea, sådan som internetsider hævdede.

Det eneste, der stod klart 24 timer efter drabene, var, at den pågældende IKEA-butik var "lukket på grund af en teknisk fejl", som der stod på et skilt i døren, og at salg af knive var indstillet i en anden IKEA-butik i Sverige.

Bagved de bestialske begivenheder fortælles det samtidig, at svenske medier drejer mod højre. Det mener to svenske journalister fra henholdsvis Göteborgs-Posten og Sydsvenskan. Førstnævnte har endog sagt op i protest og offentliggjort en lang begrundelse.

Jeg er for længst holdt op med at læse svenske medier dagligt, så tør ikke fælde dom over vurderingen. Men det er da klart, at de trængte aviser ikke kan fortsætte deres hidtidige redaktionelle linje med blik på, at de også skal overleve økonomisk på et marked, der forandres hastigt, og en politisk virkelighed, der gør præcis det samme. Det er trods alt grænser for, hvor meget man kan bilde læserne – og kunderne – ind dag efter dag.

Tilmed vil jeg mene, at det for nyhedsmedier næppe handler om at være højre- eller venstreorienteret i sin nyhedsdækning, men om at søge at orientere offentligheden om, hvad der sker ude i virkeligheden så nøgternt og velunderbygget som muligt, om end alle mennesker, selv journalister, tager afsæt i en normativitet, som de måske ikke selv er bevidste om. Se bare store dele af DR, TV 2 og TV 2 News.

I disciplinen ”Hvad skete der, hvem gjorde hvad, hvordan og hvorfor” er svenske medier absolut førende. Hver gang noget kriminelt er sket med relation til indvandring, asyl eller integration, sænker mørket sig over medierne. Alting forvanskes, bestemte detaljer udelades, de afgørende opklaringsspørgsmål stilles simpelthen ikke. Var det terror i Västerås? Spørgsmålet afvises som irrelevant. Læserne ledes aktivt bort fra sandheden eller det, alle frygter. Romaer bliver til "EU-migranter", muslimske bander bliver til ”unge” eller endnu mere anonymt bare til ”personer”, hvis ikke det hedder ”udsatte grupper”. Så godt som alt, hvad der har så forbindelse til indvandring er betændt, farligt, tabuiseret. At læse svenske medier er som at se om natten. Derfor kom det heller ikke som nogen overraskelse, at en intern advarsel i går ilede gennem nyhedsbureauet TT, der leverer stof til flere svenske medier, om, at gerningsmandens etniske baggrund ville blive kendt. ”Alle nyhedsredaktioner, der ikke vil have det frem, må manuelt fjerne oplysningen fra teksterne”. Så var redaktionerne advaret. Mod den konkrete virkelighed.

Tiden går og læger alle sår. Vi véd godt, at ordsproget gerne er en bekvem løgn. Det er ikke kun svenske medier, der står foran et kolossalt tab af uskyld og selvbedrag. Den konkrete virkelighed pibler frem i alle sprækker og huller mere dramatisk end i den svenske krimigenre i vores stadig mere plagede og segregerede naboland. 

PS (13/8): Det forlyder nu, at den ene af de mistænkte to gange havde fået afvist sin asylansøgning af de lokale myndigheder, sidste gang få timer før mordene.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere