<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Retorik for neandertalere

Statsministerens valgkamp har været én lang talehandling, som skal sløre, at hun og hendes parti siger ét, men gør det modsatte.

Teorien om talehandlinger er en gammel traver i den akademiske verden. Begrebet blev udviklet for 50 år siden af anglesaksiske filosoffer, som skelnede mellem almindelige beskrivende ytringer og mere handlingsudførende ytringer, de såkaldte performativer. Performativer beskriver ikke bare virkeligheden, de handler med den.

Den, der f.eks. siger ”jeg døber dette skib Rolf Krake”, udfører en handling ved hjælp af ord – derved sker det. Den Helle Thorning-Schmidt, der igen og igen og i store helsidesannoncer siger, ”vi har strammet asylreglerne og skærpet kravene til flygtninge og indvandrere”, lyver.

Ret skal være ret: Ingen véd vel helt præcist, hvad Helle Thorning-Schmidt egentlig véd om noget som helst, så den spekulative mulighed foreligger, at hun taler mod bedre vidende.

Men det forekommer mildest talt usandsynligt, eftersom hendes nærmeste samarbejdspartner, de Radikale, har pralet med, at SR-regeringen har lempet udlændingepolitikken på 45 konkrete punkter i modsætning til de 31 punkter, vi andre kan tælle os frem til. Søndag udbasunerede de Radikale fra Bornholm, at de skam ønsker endnu flere indvandrere og flygtninge til Danmark. De titulerer dem godt nok ”arbejdskraft” som om, mennesker er åndsløse maskiner, man kan rykke rundt med som robotter henover lande- og kulturgrænser.

Hvordan kan Helle Thorning-Schmidt så påstå det modsatte? At hun har strammet lovgivningen og pludselig ønsker ”stramme asylregler og flere krav til indvandrere”?

Der er netop her, talehandlingen kommer ind og tilbyder os en nærliggende forklaring.

Statsministerens valgkamp har været én lang talehandling, som skal sløre, at hun og hendes parti siger ét, men gør det modsatte i en labil og skæbnesvanger periode, hvor migrationen eksploderer i Mellemøsten og Nordafrika, og hvor menneskesmugling er blevet det nye guld med fare for, at vi, sådan som flere demografer har advaret mod, endnu kun har oplevet de første skvulp af migrationens stormflod. Bare vent. Storbyernes no-go-zones vil brede sig som pletter på de cafélækre cityguides fra Rom til Rotterdam. En ny normal af kaos vil manuducere en ny social virkelighed for os vesterlændinge og vores børn.

Helle Thorning-Schmidt mener ikke selv, at hun lyver. Men fordi rød blok fra start var så langt bagud i procentpoint og så sig nødsaget til at gribe til desperate midler, har statsministeren ladet sig tage som gidsel af sin egen eller sine rådgiveres politiske retorik.

SR-regeringen har blotlagt Danmark for indvandring fra fallerede stater og vil efter alt at dømme tillade endnu mere, primært mandlig indvandring og siden familiesammenføring fra fortrinsvist muslimske områder.

Problemet er ikke alene, at det koster danskerne en formue år for år; husk på, at vi er vant til at blive flået. Næ, langt værre er, at masseindvandringen årti for årti ødelægger fællesskabet, den tillid og det ligeværd, som hidtil har eksisteret her, og som det har taget generationer at kultivere.

Desuden har det i løbet af de seneste 40 år vist sig at være praktisk umuligt at sende uønskede personer hjem igen. De fleste er allerede statsborgere, mange af dem er såmænd født her. Indvandringen er med andre irreversibel og kan modsat økonomiske fejldispositioner ikke gøres om. Det er netop derfor, at den må være både striks og stram. Som tingene har udviklet sig i Europa, er der brug for et regulært indvandrerstop. I stedet får vi ord, ord og atter ord.

Det var salig Grundtvig, der skrev, at ordet skaber, hvad det nævner. Men læg mærke til, at salmedigteren i salmen Vidunderligst af alt på jord fra 1829 hentydede til Guds ord, ikke til menneskers ytringer.

Det eneste, vi mangler at opleve fra Helle Thorning-Schmidts fire år lange illusionsnummer, er at se hende trylle vand om til vin eller se hendes regering mætte tusinder med fem brød og to fisk.

Det ville imidlertid være nok, hvis hun følte sig forpligtet til ikke at lyve os lige op i fjæset. Hun må jo tro, vi er idioter.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
21.10.20, 01:02
Med spørgsmål og udveksling skal demokratier bestå Læs mere
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere