<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kongen længe leve!

Carl XVI Gustaf har fået nok af den politiske adel i Stockholm.

I aften er som bekendt Store Julefrokostfredag, hvis stormen da ikke blæser Carlsberg omkuld; mens der i Sverige bydes op til en hel uges festivitas i Stockholm til ære for Alfred Nobel, den gamle krudtugle. Her stimler landets adel af politikere, industribaroner, mediekendisser og poptøser sammen på slotte og bonede gulve i blitzlysets skær.

Naturligvis uden Sverigedemokraternes repræsentanter. Til gengæld deltager repræsentanter for de øvrige partier i Riksdagen – også de mest venstreorienterede – i festlighederne sammen med honoratiores fra nogle af verdens mest korrupte diktaturstater. Det er et årligt freakshow, som landets tredjestørste parti altså ikke er velkomment til. Hvorfor?

Fordi partiet går ind for en strammere asyl- og indvandrerpolitik end verdens allermest lalleliberale.

Sådan lyder den officiøse forklaring ikke. Den går på, at partiet ikke gør honnør for alla människors lika värde.

Som vi tidligere har været inde på, så kommer dette udtryk fra FN’s menneskerettighedserklæring fra 1948. Men det er en fejloversættelse til svensk. Erklæringen henviser til menneskets iboende værdighed, dvs. selvagtelse, stolthed, pondus, takt. På engelsk: dignity. På fransk: dignité.

Hvad den svenske adel har gjort, er at forvandle et alment hensyn til menneskelivet til en politisk doktrin. En doktrin om, at udlændinge har lige så meget ret til at bo i Sverige som svenskerne, og at dem, der tvivler, tøver eller mener noget andet, er nogle lede sataner. Eller rettere: undermennesker.

Ifølge fortalere for denne logik er det en tilfældighed, at Sverige indtil for nylig og særligt i den gyldne periode 1870-1970 var et fredeligt, ukorrupt og velstående samfund. Det kan umuligt skyldes svenskerne, den svenske kultur eller deres forfædre. Svenskerne fortjener derfor heller ikke at have det bedre end alverdens flygtninge. Sverige er det nye Syrien.

Mantraet Alla människors lika värde betyder ikke det, det betyder. Det er en grænsebom, som Nobelpolitiet holder i hævd. Siger du remsen, kan du få lov at passere. Siger du den ikke, mister du alt. Ikke alene adgang til Nobelfesten, men selve din politiske legitimitet. Du er udenfor, helt udenfor.

Men nu kommer protesten. Tilmed fra øverste hold. Kongen siger stop. Carl Gustaf har fået nok.

Hvilket faktisk ikke er helt overraskende – historisk set. Længe var den europæiske politiske historie præget af en strid mellem kongemagt og adelsvæsen, og samme konflikt titter nu frem i Stockholm, pseudodemokratiets hovedstad.

Kong Carl XVI Gustaf har tilsyneladende fået nok af adelen og meddeler via hoffets pressetalskvinde, at kongehuset agter at invitere repræsentanter for alle folkeligt valgte partier, dvs. også Sverigedemokraterne, til sine baller og arrangementer.

Jeg ved ikke, hvor meget Sverigedemokraterne går op i al denne røg. Men jeg ved, at kongen, han længe leve! Udbring gerne en skål for ham i aften. Nej... To.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere