Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kongen længe leve!

Carl XVI Gustaf har fået nok af den politiske adel i Stockholm.

I aften er som bekendt Store Julefrokostfredag, hvis stormen da ikke blæser Carlsberg omkuld; mens der i Sverige bydes op til en hel uges festivitas i Stockholm til ære for Alfred Nobel, den gamle krudtugle. Her stimler landets adel af politikere, industribaroner, mediekendisser og poptøser sammen på slotte og bonede gulve i blitzlysets skær.

Naturligvis uden Sverigedemokraternes repræsentanter. Til gengæld deltager repræsentanter for de øvrige partier i Riksdagen – også de mest venstreorienterede – i festlighederne sammen med honoratiores fra nogle af verdens mest korrupte diktaturstater. Det er et årligt freakshow, som landets tredjestørste parti altså ikke er velkomment til. Hvorfor?

Fordi partiet går ind for en strammere asyl- og indvandrerpolitik end verdens allermest lalleliberale.

Sådan lyder den officiøse forklaring ikke. Den går på, at partiet ikke gør honnør for alla människors lika värde.

Som vi tidligere har været inde på, så kommer dette udtryk fra FN’s menneskerettighedserklæring fra 1948. Men det er en fejloversættelse til svensk. Erklæringen henviser til menneskets iboende værdighed, dvs. selvagtelse, stolthed, pondus, takt. På engelsk: dignity. På fransk: dignité.

Hvad den svenske adel har gjort, er at forvandle et alment hensyn til menneskelivet til en politisk doktrin. En doktrin om, at udlændinge har lige så meget ret til at bo i Sverige som svenskerne, og at dem, der tvivler, tøver eller mener noget andet, er nogle lede sataner. Eller rettere: undermennesker.

Ifølge fortalere for denne logik er det en tilfældighed, at Sverige indtil for nylig og særligt i den gyldne periode 1870-1970 var et fredeligt, ukorrupt og velstående samfund. Det kan umuligt skyldes svenskerne, den svenske kultur eller deres forfædre. Svenskerne fortjener derfor heller ikke at have det bedre end alverdens flygtninge. Sverige er det nye Syrien.

Mantraet Alla människors lika värde betyder ikke det, det betyder. Det er en grænsebom, som Nobelpolitiet holder i hævd. Siger du remsen, kan du få lov at passere. Siger du den ikke, mister du alt. Ikke alene adgang til Nobelfesten, men selve din politiske legitimitet. Du er udenfor, helt udenfor.

Men nu kommer protesten. Tilmed fra øverste hold. Kongen siger stop. Carl Gustaf har fået nok.

Hvilket faktisk ikke er helt overraskende – historisk set. Længe var den europæiske politiske historie præget af en strid mellem kongemagt og adelsvæsen, og samme konflikt titter nu frem i Stockholm, pseudodemokratiets hovedstad.

Kong Carl XVI Gustaf har tilsyneladende fået nok af adelen og meddeler via hoffets pressetalskvinde, at kongehuset agter at invitere repræsentanter for alle folkeligt valgte partier, dvs. også Sverigedemokraterne, til sine baller og arrangementer.

Jeg ved ikke, hvor meget Sverigedemokraterne går op i al denne røg. Men jeg ved, at kongen, han længe leve! Udbring gerne en skål for ham i aften. Nej... To.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.19, 09:37
En befrielse, at akademikere kan skrive så gennemført fornuftigt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.01.19, 20:12
Tag nu øjnene væk fra jeres kommunale computerskærm, og hør på hvad manden siger til jer. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
16.01.19, 18:09
Vi skylder de 8 døde og deres pårørende at lære af ulykken på Storebæltsbroen d. 2. Januar 2019 Læs mere
Af Mikael Jalving
16.01.19, 14:34
Moderne humanister har det med at hade af et godt hjerte. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.01.19, 04:09
Ved ankomsten til København skal der bydes velkommen til Danmark, Grønland og Færøerne. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
15.01.19, 22:26
Forventeligt drama i London. Massivt nej til brexit-aftalen. Men er alt håb så ude nu? Læs mere
Af Martin Ågerup
15.01.19, 21:06
Det gode ved regionerne skal bevares, og det dårlige skal erstattes af noget bedre Læs mere
Af Harun Demirtas
14.01.19, 18:25
Sygeplejen bygger ikke på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom. Det må Skive Kommune og Kristian Jensen forstå Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
13.01.19, 19:04
DR's søndagsdrama 'Bedrag' går fokuseret til værks. Og det er godt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.19, 16:55
Og vi fortsætter med at underlægge os internationale organer, der intet demokratisk har ved sig. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her