Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Har du læst ”Jens Munk”, Jeppe Kofod? Danmark gik helt til Hudsonbugten

Selv om udenrigsminister Jeppe Kofod påstår det modsatte, har han reelt afstået territorium til Canada.

Den socialdemokratiske udenrigsminister, Jeppe Kofod, har på Danmarks vegne indgået aftale med Canada om at dele Hans Ø midtover. Vores forpost mellem Grønland og Canada er efter hemmeligholdte forhandlinger i Reykjavik kløvet i to. Hans Ø, på grønlandsk Tartupaluk, er halveret, og udenrigsministeren udtaler stolt, at »det sender et klokkeklart signal om, at man kan løse grænsestridigheder baseret på international lov og ret og på en pragmatisk og fredelig vis, hvor parterne bliver vindere alle sammen«.

Som altid kan lille Danmark belære resten af verden om, hvordan man bilægger stridigheder. Det må de da kunne forstå i Donbas!

Men, for der er et men: Vi har reelt afstået territorium til Canada langs den knap 4.000 km lange grænsedragning fra Lincoln Havet i nord til Labradorhavet i syd. Skulle det nu være noget at prale med? Kan vi ikke tværtimod med rette gøre krav på langt større dele af de såkaldt canadiske territorier i Arktis?

Jeg kommer i tanke om Jens Munk, den dansk-norske og ikkeadelige orlogskaptajn, der af Christian IV fik den betroede opgave at finde søvejen til Indien via Nordvestpassagen i 1619 før søfolk fra andre, konkurrerende nationer. Det nordatlantiske område var strategisk vigtigt for kongeriget på grund af Færøerne, Island og Grønland og fiskeriet og hvalfangsten deroppe. Kunne man også sejle til Kina og Indien nord om Amerika, ville en helt ny verden af varer og muligheder åbner sig.

Den dag i dag viser sørøverromanen os, hvor langt det danske kongerige nåede vestpå, og hvor vidt det officielle Danmark rakte – helt ind i bunden af Hudsonbugten. Det kunne jo få os til at overveje, om ikke Kofods deal er en dårlig deal – maskeret som en sejr for international ret.

I virkeligheden sejlede Jens Munks skibe ind i det, Munk navngav »Mare Christian« til ære for sin konge. Han troede, det var en passage, men det var desværre bare en bugt, som siden blev omdøbt til Hudsonbugten.

Mare Christian frøs til is, og besætningen måtte overvintre i streng kulde og uden de fornødne levnedsmidler. Vinteren varede ved. Den fik sin vilje, og den tog sin tid og 61 mænd, som døde af skørbug. Sammen med de sidste to overlevende besætningsmedlemmer lykkedes det dog Jens Munk at sejle det mindste skib tilbage til Bergen.

Vi er endda så heldige, at kaptajnen førte dagbog; jeg har selv siddet med den på Det Kongelige Bibliotek og stavet mig igennem håndskriften, da jeg skrev mit historiespeciale. Dagbogen blev også trykt i 1624 under titlen ”Navigatio Septentrionalis”.

Når vi i dag kender historien, skyldes det en anden bog, nemlig den biografi, Thorkild Hansen siden skrev om Jens Munks dramatiske liv og hans overlevelse i vinterhavnen for 400 år siden. ”Jens Munk” udkom i 1965 og fik en bred læserkreds og kan stadig fås i nye optryk hos Gyldendal.

Thorkild Hansen skrev Jens Munk ud af vintermørket og ind i vores tid og forvandlede hans dristige ekspedition til danmarkshistorie. Anmelderne var begejstrede – lige fra Kristian Hvidt i Berlingske Tidende til Peter P. Rohde i Information, der karakteriserede Munk-biografien som en »syntese af forskning og genskabende fantasi«. Fra Hans Andersen i JP lød der tilsvarende ros.

Den dag i dag viser sørøverromanen os, hvor langt det danske kongerige nåede vestpå, og hvor vidt det officielle Danmark rakte – helt ind i bunden af Hudsonbugten. Det kunne jo få os til at overveje, om ikke Kofods deal er en dårlig deal – maskeret som en sejr for international ret.

For hvad kunne det ikke blive til, hvis skiftende ministre og deres rådgivere læste bøger?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.