<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mere islam i skolen – jamen, værsågod

Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine.

Det forlyder, at danske religionslærere efterlyser mere islam i skolen.

De begrunder det med den hastige stigning i antal og andel af muslimske elever. Undervisningen skal være mere tidssvarende og inkluderende, mener de.

Jamen, værsågod, så foreslår jeg, at de griber fat i en spritny lærebog i emnet med gruppearbejdsvenlige korte kapitler og smukke illustrationer, som kan smækkes op på skærme i alle størrelser. Dermed kan flere, også muslimske elever, blive lidt klogere på islams tilblivelse og voldsomme indgreb i verdenshistorien.

Lærebogen er skrevet af cand.mag. Jørgen Grimstrup, lektor på Viborg Katedralskole fra 1986 til 2016, og er vokset ud af hans egen undervisning. Vi taler vel at mærke om en erfaren lærer, der har testet materialet, og ikke engang kan beskyldes for at være et nationalkonservativt svin som undertegnede, for dem har han advaret mod ved flere lejligheder.

På dette sted​ i undervisningen vil eleverne forstå, at fake news ikke blev opfundet af Donald Trump, ligesom de kvikkeste i klassen formentlig vil drage en oplagt sammenligning med kristendommen.

Bogen bærer titlen ”De arabiske erobringer 630-750 og islams tilblivelse”, og i forordet mindes eleverne om, at der findes mange lærebøger og kildesamlinger på dansk om europæernes mange erobringer i år 1500-1900, men ingen om arabernes erobringer i Mellemøsten, Nordafrika og Europa tusind år forinden, selv om de vendte op og ned på den eksisterende kultur og fremtidige magtorden. Hvorfor det mon forholder sig sådan, kan de så tænke lidt over.

Noget andet, som også kan være afsæt for sund forundring rundtomkring i klasseværelserne, er, at kildegrundlaget til forståelse af islams tilblivelse stammer fra kristne munke, præster og bisper.

Hvorfor? Jo, fordi der ikke eksisterer samtidige muslimske kilder. Men mørket er faktisk godt for lyset. Thi det sparsomme kildegrundlag vil dels gøre elevernes kildearbejde mere overskueligt, dels bringe dem på sporet af en mere kritisk undersøgelse af islams grundlag, end der typisk er tale om på internettet, i mainstreammedier og blandt universiteternes islamforskere.

Modsat hvad Koranen foregiver, var islam ikke en fiks og færdig religion ved Muhammeds død i år 632. Den religion, som lærerne gerne vil have mere af i folkeskolen, fik derimod en langstrakt og blodig fødsel, der sådan set stadig martrer os. Den nye lærebog følger dermed den revisionistiske fortolkning af islams tilblivelse: Først opstod der et imperium, siden en religion.

I begyndelsen var der plyndring, krigsbytte, slavehandel og bosættelse. Da den praksis først var etableret, fandt muslimske lærde på love og beretninger, som de hævdede gik tilbage til Muhammeds tid.

I virkeligheden stammede de enten fra før-muslimske og romerske love, som af de lærde blev udvalgt til godkendelse med ordene ”sådan sagde” eller ”sådan gjorde” Muhammed, eller blev opfundet til lejligheden. Magthaverne havde brug for en profetisk statsideologi, derfor konstruerede de den hen ad vejen.

På dette sted i undervisningen vil eleverne forstå, at fake news ikke blev opfundet af Donald Trump, ligesom de kvikkeste i klassen formentlig vil drage en oplagt sammenligning med kristendommen. For ligesom den har islam en lang og indviklet tilblivelseshistorie, den er ikke dumpet ned fra himlen for at blive åbenbaret i en grotte lidt uden for Mekka.

Det er klart, at sådanne sandheder kan virke anstødelige på nogle elever, men med den nye lærebog i islam får lærerne en mulighed for at betone betydningen af intellektuel frihed.

Bogen falder med andre ord på et meget tørt sted og rummer flere dyder, der taler til både elever og lærere og vil kunne styrke undervisningen i et emne, som i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine.

Mindst af alt var de arabiske erobringer hokuspokus; de fandt sted i en konkret kontekst, hvor senantikkens imperier – Perserriget og Byzans – havde brugt krudtet på hinanden og ikke længere kunne kontrollere egne grænser, garnisoner og citadeller.

Islam kom ikke som et lyn fra en klar himmel, men havde ligesom andre religioner en geopolitisk forhistorie. Her vil den vakse lærer tilmed kunne trække tråde til vor tids geopolitik som forklaring på, hvem der gør hvad og hvorfor – og hvordan ideer spredes.

Selv religionslærere kan lære noget.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere
Af Martin Ågerup
12.10.21, 11:00
I den seneste omgang er det blevet til 10 års bloggeri på JP. Nu er det farvel og tak for denne gang. Læs mere