<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Far er ikke mor

Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd?

Det er slående at følge lovforslaget om 11 ugers øremærket barsel til mænd. Forslaget kommer fra EU og bakkes op af Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), som ikke kan få armene ned.

Hør blot viceadministrerende direktør i DA, Pernille Knudsen: »Det har ikke flyttet noget at diskutere det her de sidste mange år. Det er stadig moderen, der er mest hjemme, og det har en masse implikationer. I forhold til tid med børnene, hvem der henter og går til forældremøder – og hvem der indtager de ledende stillinger på arbejdsmarkedet.«

Mit gæt er, at andre kvinder vil ærgre sig over, at de ikke længere kan få hele deres barsel, men må dele den med deres mand. Disse kvinder ved, at det vil gå ud over deres børn.

Eller Majbrit Berlau, næstformand i FH: »Det her er en aftale, der går ind og rykker ved hegnspæle i vores samfund ved at sikre, at vi reelt får ligestilling i fordelingen af barsel i det første år af barnets liv.«

Venstrefløjen og Venstre er også begejstret, og et sted på Twitter istemmer JP’s chefredaktør Marchen Gjertsen noget om lønforskel mellem kønnene efter første og andet barn, imens hun sekunderes af Politikens lederskribent, der skriver: »Selvfølgelig skal barsel mellem forældre deles ligeligt.«

Til gengæld mener et par af de øvrige partier i Folketinget, at familien skal have lov til selv at bestemme, hvem der går på barsel. Med andre ord: Ligestilling er argumentet til venstre. Frit valg er argumentet til højre.

Ingen tænker åbenbart på børnenes behov.

Hvad har småbørn brug for i begyndelsen af deres liv? De har brug for deres mor. De har brug for at mærke trygheden i mors favn, hendes duft, stemme, nærvær og modermælk. Barnet, der netop er blevet skilt fra sin mor af naturens kræfter, ønsker nu at være så tæt på hende som muligt, dvs. genskabe noget af den tabte symbiose. Når barnet græder og vil trøstes, er det mor, den lille kalder på.

De første par år er faderen sekundær. Det er kun godt, hvis han er der, og endnu bedre, hvis han bliver. Faderløse børn mangler vejledning og støtte senere i livet, ligesom faderløse samfund som vores gør det i et videre perspektiv. Børn og samfund har brug for, at det kvindelige og det mandlige står i et levende, dynamisk forhold til hinanden – uden delene bliver ens. På dette tidlige tidspunkt i barnets liv er far ikke mor. Hans tid kommer senere.

Det betyder ikke, at faren bare kan sætte sig ned og vente. Næ, en far kan hjælpe sin familie ved at tage sig af de opgaver, som kræver fysisk overskud, og i det hele taget være der for kvinde og børn så praktisk og håndgribeligt som muligt.

Alt dette ser lovforslaget stort på. Hvad det gør i praksis er at udlicitere en afgørende del af moderskabet til EU, arbejdsmarkedets parter og Folketinget – og samtidig svække familien.

Lovforslaget ikke alene glemmer børnene, men angriber deres ve og vel i deres allerførste og mest afhængige leveår i ligestillingens højhellige navn, dvs. ser stort på børnenes primale interesser, der for dem er langt vigtigere end millimeterretfærdighed – og hvem der bliver chefer til hvilken løn.

Sidstnævnte er noget, vi voksne har fundet på. Småbørn er ligeglade med den slags. De vil have deres nære behov dækket af hende, der har båret dem, før de ankom til denne skøre klode.

Hvorfor er der slet ingen kvinder, der siger det? Fordi det er socialt selvmord. Kvinder af i dag markedsføres af såkaldte stærke kvinder i lederroller, på tv, i radio og aviser. Og stærke kvinder fortæller mænd, hvor skabet skal stå, de vil være chefer og ser mere eller mindre skjult ned på kvinder, der foretrækker at gå hjemme i den første tid.

Mit gæt er, at andre kvinder vil ærgre sig over, at de ikke længere kan få hele deres barsel, men må dele den med deres mand. Disse kvinder ved, at det vil gå ud over deres børn.

Konsekvensen på kort sigt, især for børn af enlige mødre, bliver, at ungerne vil blive sendt endnu tidligere i institution end i dag, hvor vi ellers har verdensrekord. På længere sigt bliver konsekvensen, at der formentlig vil opstå et politisk flertal for længere barsel, så kvinderne kan vinde noget af den tabte tid med deres kære tilbage.

For vi er selv naturvæsener, før vi bliver åndsvæsener, bestyrelsesmedlemmer, chefredaktører og statsministre. Livet begynder med mor.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
17.10.21, 08:45
Igen og igen møder vi indvandringens iboende dilemma, som tvinger os til at tage politisk stilling. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.10.21, 13:00
Han ville få min stemme, hvis jeg var fransk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere