<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvordan bør medier håndtere demensramte kilder og koryfæer?

I sagen om brugen af Søren Krarup står DR tilbage med nitten, som rejser et alment spørgsmål, som vi slet ikke er begyndt at svare på.

»Manden har jo altid lydt syg,« skriver en Brian Maarbjerg Busk på Twitter.

»Mon ikke han har haft Alzheimer altid?« spørger en mand, der bare kalder sig Jensen.

»Jamen, ethvert medlemskab af dansk folkefjendeparti kan vel sammenlignes med dermed at kunne diagnosticeres med en form for fremskreden demens,« mener en person ved navn The Pacer.

»Jeg kan huske helt fra 1990’erne, da Krarup uden grund hetzede mod udlændingene,« anfører en Aksel Kristensen på Facebook.

»Hvad forskel gør det, manden har altid sagt noget vrøvl,« istemmer en Horst Böttcher.

Fordømmelsen skyller vidt og bredt på de såkaldt sociale medier, og i går gik den ud over den 83-årige Søren Krarup, Danmarks ondeste mand, hvis du spørger de ”godeste” mennesker i kongeriget.

Alle andre, f.eks. alle, der har været tæt på Alzheimers sygdom i den nære familie, ved, at der er tale om en krank skæbne. Alzheimers er en langsom død: Rammes man af sygdommen, bliver man til en anden. Personlighedsforvandlingen kommer i flere hastigheder, men lige meget hvad er den grum at være vidne til og endnu være at blive udsat for, for såvidt man forstår, hvad der sker.

Derfor er det også helt hen i vejret, når pøbelen gør grin med Søren Krarup, der i min bog er en sand hædersmand, eller angriber døtrene Marie og Katrine for at stå vagt om deres far. Uanset om man deler min opfattelse af Søren Krarup eller ej, må man – medier, mennesker, mus og mænd – udvise blot en lille smule konduite, når man har med ældre og syge mennesker at gøre. Sågar når det gælder kendte af slagsen.

DR’s journalister hævder, at de ikke vidste noget om Søren Krarups sygdom. Såvidt jeg forstår, blev DR allerede for længe siden gjort opmærksom på, at Søren Krarup ikke længere er den, han var, og at det derfor ville være problematisk at bruge hans stemme i dækningen af eksempelvis dansk politik, sådan som det i går blev forsøgt i DR’s radioprogram ”Slotsholmen” på P1.

Et sted på Twitter tilføjede BT-journalisten Peter Astrup så, at alle de journalister, han kender, har vidst besked med Søren Krarups sygdom siden 2016. Hvad er det mon, DR-journalisterne ved eller ikke ved?

Spekulation: Ville de have handlet anderledes, hvis det havde været Svend Auken? Selvfølgelig ville de det. De er jo bare mennesker, og mange mennesker hader Dansk Folkeparti, ikke mindst i den journalistiske klasse.

Et mere alment spørgsmål rejser sig i kølvandet på DR-skandalen: Hvordan skal medierne egentlig håndtere demensramte kilder og koryfæer?

Den diskussion mangler vi at tage. Den kan passende begynde i DR.

Værsågod. Sæt i værk!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere