<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dækningen af sport er blevet til soap

Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation?

Man må give kalenderen, at den er gavmild ved de sportsglade: Efter Tour de France og EM i fodbold kan vi nu nyde OL i Tokyo. Selv vejrguderne har slukket for solen, så vi kan betragte de atletiske anstrengelser med god samvittighed inden døre til kaffe, kage, øl og popcorn.

Ligesom så mange andre ser jeg alt, hvad døgnet tillader, og glæder mig især over at få et lille kig ind i sportsgrene, jeg kun kender dårligt, ligesom jeg følger med i de danske præstationer til lands, vands, på atletikbanen og i sportshallen. I skrivende stund har jeg et øje på teksten og et andet på cykelarenaens 4.000 meter holdforfølgelsesløb, hvor danskerne ... sætter ny olympisk rekord i 3:45:014 (!) og kører sig i semifinalen.

Hvad jeg brokker mig over i det følgende, skal derfor ikke forstås sådan, at jeg ikke anerkender eller ikke beundrer de danske udøveres indsats og resultater. Tværtimod! Jeg har fuld respekt for Anne-Marie Rindom, Pernille Blume, Viktor Axelsen, banelandsholdet og alle de andre, som konkurrerer på højeste plan.

Jeg har bare fået nok af den ensidige dækning i danske medier. Fået nok af den nationale vinkling her, der og allevegne. Fået nok af den motor, der driver det hele: dyrkelsen af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Hvad føler du, du kunne have gjort anderledes? Åh, er det en tåre? En ægte tåre! Større bliver det ikke!

Som med så meget andet er der DR, der fører an såvel med det nationale hysteri som med følelsespornoen, og de fleste andre medier følger trop. Selv klima- og asylavisen Politiken har overgivet sig til den nationale stolthed i tekst, grafik og fotos, så man næsten skulle tro, det var Ekstra Bladet: mens debatsiderne som sædvanlig bugner med klummer og kronikker om den grusomme og hensynsløse danske indvandringspolitik, jubler sportssiderne over de rød-hvide resultater. Hvad er det, der sker?

Allerede under de indledende kapsejladser kunne man mærke, hvor det ville bære henad. Nationalt heppekor og skamløst føleri. De dygtige danske deltagere løb med kommentatorernes fulde opmærksomhed, så de næsten glemte at kommentere begivenhederne på vandet.

Efter 30 års systematisk indoktrinering med verdensborgerskab, fri indvandring og regnbueflag tæller det nationale tilhørsforhold alligevel mest. Mærkeligt.

Hvor galt det er gået for DR, kan man f.eks. se i stationens dækning af sejlsport, som ligger mit hjerte nær. Stationen havde valgt at give sporten masser af tid. Hvor dejligt, tænkte jeg. Men blev klogere.

Allerede under de indledende kapsejladser kunne man mærke, hvor det ville bære henad. Nationalt heppekor og skamløst føleri. De dygtige danske deltagere løb med kommentatorernes fulde opmærksomhed, så de næsten glemte at kommentere begivenhederne på vandet og forklare mindre vidende seere, hvad der egentlig foregik på banen. Jeg er med på, at danske kommentatorer selvfølgelig holder med danske sejlere, men det er også deres job at ære sporten og formilde den som enhver anden sportsaktivitet, herunder beskrive, hvad de ser og ved. Men nej: De havde tilsyneladende fået til opgave at lade sig styre af deres sindelag. Eller også fik de bare lov.

Følelserne har for øvrigt altid været der. Det er bare først nu, i vor romantiske tidsalder, at medierne dyrker dem så skamløst, som tilfældet er. De er altings begyndelse og slutning, de er blevet de olympiske leges højere mening; de forventes at være alfa og omega for hr. og fru Jensen såvel som krogen i atleterne, der straks efter målgang, kamp, heat eller løb skal stå til regnskab for deres umiddelbare følelser.

I gamle dage, dvs. for blot fem år siden, gav tv som oftest atleterne mulighed for at få kontrol over deres indre, før medierne trængte sig ind på dem med mikrofon og kamera. Sådan er det ikke længere. Jo flere tårer, jo bedre. Tilbage sidder vi med melodrama og sentimentalitet i en lang båndsløjfe.

Sport er blevet til soap. Det er ikke atleternes skyld. Det er mediernes.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Martin Lidegaard
26.09.21, 12:05
Danske virksomheder er langt foran politikerne på Christiansborg i viljen til grøn omstilling. Hvorfor bakker vi dem ikke helhjertet op? Læs mere
Af Mikael Jalving
26.09.21, 09:30
Ny lærebog i islams tilblivelse falder på et meget, meget tørt sted, i en tid, hvor det i medierne alt for nemt reduceres til noget med tørklæder, tolerance, eid og slik uden animalsk gelatine. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere