<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Her afsløres 32 klimamyter, mens medier, politikere og organisationer vender blikket bort

Ingen, der er noget ved musikken, skal nyde noget af at udfordre den gravkammeragtige konsensus om Jordens snarlige undergang.

Klimadebatten er forbi, alle er enige. Jorden går under, førend vi ved det. Altså, hvis ikke FN, EU eller en kommunistisk verdensregering redder os i allersidste øjeblik, sådan som der fantaseres om på verdensmålskonferencer samt førende vin-, sushi- og kaffebarer i de vestlige storbyer.

Samtidig ignoreres det, at kineserne, inderne og oliestaterne har friløb og pumper CO2 ud i atmosfæren, mens afrikanerne bliver flere og flere og drømmer om at emigrere til Europa eller opnå samme forbrugsgoder som os. Vesten bærer skylden. Resten tæller ikke med, og klimadebatten er slut.

Med hensyn til ​klodens fremtid har vi allerede skrevet nekrologen, ringet til præsten og kontaktet bedemanden. Nu forestår kun begravelsen. Lad os i stedet undersøge fakta, lytte til kritiske stemmer – og tage debatten derfra.

Katastrofisterne vandt.

Der findes dog enkelte undtagelser. Hist og her høres der stemmer, der forsøger at råbe masserne og deres medier op; det går bare ikke så godt.

Jeg har tidligere nævnt geolog Johannes Krüger, professor emeritus ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, der for fem år siden udgav en alternativ skildring af klodens geologiske klimaspor, som i modsætning til teorien om drivhusgassernes omnipotens går millioner af år tilbage og fortæller en noget anden historie end den, du hører i tv.

Krügers konklusion er, at solstråler, atmosfæren og oceaner betyder langt, langt mere end drivhusgasser.

Nu er denne irriterende spielverderber så tilbage med en ny bog, skrevet til en bredere offentlighed, men modtages af rungende tavshed. Det har tilsyneladende ikke engang været muligt at udsende bogen på et anerkendt forlag. Men i ”32 myter om klimaet du ikke skal hoppe på” (udgivet via Saxo Publish) folder geologen et materiale ud, som åbenbart er tys-tys.

Jeg skal ikke kunne afgøre, hvorvidt alle de benævnte myter om den globale opvarmning, dens konsekvenser og FN’s klimapanel, IPCC, vitterlig er myter, men de lader til at stå i kø i Krügers saglige fremstilling, og det stof, jeg har kunnet fordøje, virker overbevisende. Nu må andre, mere skolede naturvidenskabsfolk læse med – men se, om de gør det.

Det gør de næppe. Som filosoffen Brian Degn Mårtensson har peget på i en glimrende kronik i JP for nylig, hjælper vi imidlertid ikke klodens tilstand ved hjælp af politisk korrekthed. I stedet er der snarere brug for noget så kedeligt som fysik, kemi og teknologiske landvindinger, dvs. det handler om at forstå naturens processer mest indgående – og så indrette os derefter.

Nogenlunde samme budskab kommer fra den amerikanske professor i teoretisk fysik Steven Koonin, der blev interviewet til Weekendavisen i sidste uge, i anledning af sin nye fagbog om hvad klimavidenskaben – der stadig er en meget ung videnskabelig disciplin – kan lære os – og hvad den ikke kan lære os.

Særligt det sidste må få os til at tvivle bare en smule på dommedag og indse, at klimaforandringerne er drevet af mere og andet end menneskelig aktivitet. Han peger også på, at selv om temperaturen er steget med lidt under én grad i det forløbne århundrede, har det faktisk været en fordel for verden.

Selv om de fleste kulturer har en forkærlighed for konsensus, har enigheden på klimaområdet vist sig at have uheldige konsekvenser. En af dem er det politiske narrespil, hvormed »politikerne opstiller alle mulige mål og ignorerer de tekniske og økonomiske realiteter« og »vil være stoppet som politikere, når målene viser sig uopnåelige«.

Videnskabsfolk som Krüger, Mårtensson og Koonin er enlige svaler. Men de fortæller os noget om, hvad en alt for tyk og blind politisk konsensus gør ved vores kollektive dømmekraft. For når en civilisation krakelerer, sådan som den vestlige synes at gøre, skal forklaringen ikke findes i krig eller sygdom.

Det farligste, der rammer en civilisation i krise, er håbløsheden, og det er netop den, der har ramt os i klimaspørgsmålet, hvor alting er kommet til at handle om at udstille den rette bevidsthed og ”gøre noget” i en vis fart. Det er lige så panisk som håbløst.

Med hensyn til klodens fremtid har vi allerede skrevet nekrologen, ringet til præsten og kontaktet bedemanden. Nu forestår kun begravelsen. Lad os i stedet undersøge fakta, lytte til kritiske stemmer – og tage debatten der fra.

Mit konservative gæt er, at kloden nok skal klare den. Hvad angår menneskeheden, er jeg derimod noget mere skeptisk.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere