<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Død over kernefamilien

Københavns Universitet importerer flere pseudoforskere, som vil "genopfinde familien".

Kønnet og familien er noget af det mest naturlige i verden. Derfor kan det heller ikke undre, at køns- og familieforskere har sat sig for at dekonstruere begge dele. For der er som bekendt ikke noget, den slags frygter og fornægter mere end naturen i mennesket.

Først kom dekonstruktivisterne flyvende fra Amerikas liberale, identitetspolitiske kystuniversiteter. Nu kommer de allevegne fra, og den akademiske danske andedam importerer dem velvilligt. Naturligvis. Man er vel omstillingsparat!

Lad mig give et dugfrisk eksempel.

»Et internationalt forskerteam vil genopfinde familien«, står der i en rubrik i Uniavisen under bjælken ”Videnskab”. På det ledsagende foto ser man fire unge, smukke mennesker, der arbejder på noget, de kalder ”The Future of Family Relationships” ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet. To fra Italien, en fra Sydkorea og en enkelt fra Dannevang.

Andrea Bidoli, Ezio Di Nucci, Ji-Young Lee og Rikke Friis Bentzon er bioetikere og vil gerne udfordre kernefamilien, som tiden åbenbart er løbet noget så frygteligt fra. Hvad værre er: Den er direkte skadelig.

Som den ene bioetiker siger til den anden: »Jeg er sikker på, at hvis du googler ”familie”, så får du et billede af et gift, heteroseksuelt, hvidt par med børn.« De har sikkert ret. Det er forfærdeligt. Nogen må gøre noget.

Heldigvis mener de fire unge, smukke mennesker at vide, at den omsiggribende digitale cyberteknologi snart vil afløse kernefamilien, f.eks. ved at gøre det muligt for kvinder at erstatte den biologiske graviditet med kunstige livmodere uden for kroppen. Det lyder godt.

Derefter udspiller der sig en sigende sekvens. Da Ji-Young Lee forklarer journalisten, hvad deres projekt går ud på, udbryder hendes kollega, Ezio fra Italien, som formelt leder projektet: »Du er god til at få det til at lyde som et neutralt projekt.«

Den lader vi lige stå et øjeblik. For selvfølgelig er projektet ikke neutralt. Det er normativt – som al anden pseudovidenskab, der bedrives inden for især køns-, migrations-, hvidheds og mellemøststudier over hele Vesteuropa. Det er politik forklædt som videnskab. Og betalt af andre folks penge.

De fire bioetikere ønsker at dekonstruere familien. Den er allevegne, og den er et ideal. Idealet må knuses. Som Ezio Di Nucci uddyber: »Vi siger, at familien måske nok kan give nogle meningsfulde relationer, men på den anden side kan de være et undertrykkende system med patriarkalske strukturer«.

Åh, ja. Kunne man bare slippe af med alt det, man er født ind i. Kernefamilien er, som Rikke Friis Bentzon siger, »et levn fra en anden tid«, og hendes »største mål i livet« er at få sine søstre fra sammenbragte familier til at acceptere, hvad de er hinsides biologi: hendes søstre.

Stakkels kvinde. Hvad hendes liv ikke kan, skal hendes ”videnskab” korrigere og indfri. Må jeg i stedet anbefale Rikke Friis Bentzon at læse Jonathan Franzens mesterlige roman Korrektioner (2002), hvis hun ikke allerede har gjort det. Her vil hun kunne finde al den støtte og personlige indsigt, som universitetsstudier i sagens natur ikke kan levere, og forstå, at man ikke skal bruge sit liv på at korrigere alting.

Nå, hele sagen er faktisk tragisk. Tænk sig, universitetet bruger midler på den slags; det er penge lige ud ad vinduet, herfra og til Sydkorea.

De fire tror tilmed, de er progressive.

Progressivt ville det derimod være at værne om familien, sikre, at den i en skandinavisk sammenhæng kan klare sig i forhold til staten, kommunen og politikerne, give den gode økonomiske vilkår at trives i, så børn og unge ville få et bedre udgangspunkt, og så flere ville og kunne forædle de bånd, vi mennesker fødes ind i – uanset om det er vores køn eller familie. Se, det ville være noget nyt. Det ville være et kulturelt og politisk projekt.

Det ville ikke være et videnskabeligt projekt, dertil er det for normativt. Videnskaben skal hverken opbygge eller dekonstruere kernefamilien, men studere den og forstå, hvorfor den stadig – trods alle disse år og skuffelser – har det med at appellere til så mange mennesker over hele den forunderlige klode.

Det sidste ville sågar være et studie værd.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere