<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Folkeoplysning for venstrefløjen: Må jeg foreslå at starte forfra – med en russer?

Hvad kan den 200-årige russiske forfatter Dostojevskij lære Pernille Skipper, Zenia Stampe, Sikandar Siddique og Carolina M. Maier? En hel del. Ikke mindst om dem selv.

I den forløbne uge udspandt der sig endnu en debat om udlændingespørgsmålet i DR’s ”P1 Debat”. Denne gang mellem bl.a. Pernille Skipper (EL), Zenia Stampe (R), Sikandar Siddique fra Frie Grønne, Pia Kjærsgaard (DF) og Rasmus Stoklund (S). Vist var der et par aktuelle indslag, men holmgangen blev som så mange andre en reprise af debatten i 90’erne og 00’erne. Dvs. en debat om tonen og den påståede racisme i det danske samfund. Ligesom i klummen af det tidligere folketingsmedlem for Alternativet Carolina M. Maier her i avisen 4/6.

Må jeg foreslå at starte på en frisk. Med en russer. Der blev født for præcis 200 år siden. Fjodor til fornavn, Dostojevskij til efternavn, forfatter til en hel stribe berømte romaner om menneskesjælens vidder og dybder, en antropologisk ekspert i den menneskelige hang til selvforblindelse. Hvad kan han lære os – og særligt den danske venstrefløj i dag? En hel del. Men vi må først omkring en schweizer ved navn Eduard Thurneysen, der var præst, før han blev professor i praktisk teologi ved universitetet i Basel og i 1921 udgav en lille ekstatisk bog om netop Dostojevskij, der udkommer på dansk i næste uge på forlaget Multivers med et glimrende efterskrift. Det er folkeoplysning for venstrefløjen.

Venstrefløjen har så at sige tanket op på blåt blod og hængt kors, bånd og stjerner på hinanden i den veltilpasse tro at have privilegeret adgang til sandheden. Derfor sker der i udlændingespørgsmålet altid det, at venstrefløjspolitikere belærer alle andre om, hvor grimt de tænker, tror og taler om de fremmede.

Jeg havde egentlig gemt den bog til ferien, men var så letsindig at begynde. Bogen forsøger at besvare Dostojevskijs spørgsmål om, hvad et menneske egentlig er. Det gør den ved at undersøge hovedpersonerne i hans værker med sideblik på samtidens idédebat. Det hele er skrevet i et akut toneleje, som lader forstå, at der virkelig er noget på spil. Der er der også: Verdenskrigen har gjort tilværelsen tvivlsom og tragisk. Hvad den tidlige kristendom forstod, blev fortrængt i kirken og siden blodigt bevist i skyttegravene: Paradis findes ikke på jorden.

»I bliver som Gud og kan kende godt og ondt«, siger slangen lokkende til kvinden i Første Mosebog. Men som både russeren og schweizeren lader forstå, er mennesket kun lidt af en gud og meget af en djævel, f.eks. når det gælder krig, erotik og MeToo. Vores civilisation, teknik og politik er kun tynd fernis. Når splid og strid opstår, rammes selv de bedste familier og de fremmeste samfund, der hævdes at hvile sikkert på demokrati, menneskerettigheder og velfærdsstat. Mennesket bliver et vilddyr, hvis det belejres, udnyttes eller trues nok og vil til sidst forsvare sit eget med magt.

Det er der, venstrefløjen er gået fejl. Den tager fejl af det konkrete, empiriske menneske, som er en broget skabning med et stort hjerte og en kniv i støvleskaftet. Ligesom forne tiders aristokrati ser venstrefløjen op mod himlen, men ned på folket, i dette tilfælde de ordinære danskere. Venstrefløjen har så at sige tanket op på blåt blod og hængt kors, bånd og stjerner på hinanden i den veltilpasse tro at have privilegeret adgang til sandheden. Derfor sker der i udlændingespørgsmålet altid det, at venstrefløjspolitikere belærer alle andre om, hvor grimt de tænker, tror og taler om de fremmede. Menneskesynet! Tonen! Racismen! Med udråbstegn.

Endnu har venstrefløjen til gode at interessere sig for sit folk og forstå, at et stort flertal af danskere er dødtrætte af indvandringen og dens sociale og kriminologiske konsekvenser og frygter for deres børns fremtid, ligesom de fleste er ubekvemme eller vrede over at have fået trukket multikulturalismen ned over hovedet. Befolkningen er aldrig blevet spurgt, det er næsten det værste. Var det sket, ville indvandringen og dens lobbyister – lige fra Hans Gammeltoft-Hansen, Morten Kjærum og Klaus Rothstein til Mogens Lykketoft, Ritt Bjerregaard, Arne Melchior, Marianne Jelved, Uffe Elbæk og Tøger Seidenfaden – have lidt et kæmpe nederlag. Det ville utvivlsomt have hjulpet på forståelsen. I stedet fik idealismen lov til at vokse vildt, mens grænserne blev åbnet.

Det er drivkraften bag denne vildfarne idealitet, Dostojevskij giver liv og krop i ”Onde ånder”, ”Idioten” m.m., og det er den, Thurneysen skildrer så skarpt, at den er mindst lige så aktuel i dag. Ej kun for venstrefløjen, men for alle, der vil kende mennesket bedre – og måske endda vedkende sig, at det er fra fangehuller, klamme knejper og skurvogne, at de fleste sandheder kommer, ikke fra babelstårne, slotte eller den politiske adel.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Steffen Husted Damsgaard
22.06.21, 17:41
Decentrale uddannelser er nøglen til vækst og udvikling i hele landet. For det er en kæmpe barriere, når et områdes stærkeste ressource – de unge – tvinges til at forlade det Læs mere
Af Martin Lidegaard
22.06.21, 08:30
Regeringen har ret i, at der er et skrigende behov for flere uddannelser uden for de store byer. Men det er hul i hovedet at finde pengene ved at skære på de samme uddannelsespladser i byerne. Danmark har brug for mere uddannelse, ikke mindre. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
22.06.21, 08:00
Velorkestrerede kampagner arbejder for at begrænse rettigheder for kvinder og LGBTQ. Læs mere
Af Uffe Elbæk
21.06.21, 22:14
Hvorfor er arrestationen af de 350 kommunister ikke mejslet ind i vores allesammens bevidsthed og hukommelse? Hvorfor er der ikke en historisk mindeplade på Christiansborg, der fortæller denne historie? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.06.21, 22:11
Rigtige eliter kan noget. Men der er absolut intet elitært over kunstnerne i dag. Engang var kunstnerne uforlignelige håndværkere, der kunne vække både begejstring og alvor og minde os om livets storhed. Det er et par århundreder siden, vi havde den slags kunstnere Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.06.21, 13:30
Den eneste brugbare metode til at undersøge forskelle mellem grupper er ved at se på, hvordan de klarer sig i gennemsnit. Vel at mærke samlede grupper. Ellers får man et skævt resultat ud af sine undersøgelser, som det er tilfældet med en undersøgelse fra Kraka om integration af muslimer. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.06.21, 21:36
At det var Aaja Chemnitz Larsen, der fik Folkemødets Dialogpris, var helt passende. Det har aldrig været vigtigere med dialog i rigsfællesskabet end nu. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.06.21, 21:12
Der er behov for et lønsystem, der i højere grad belønner dygtighed og flid. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.06.21, 10:00
Alle vore problemer med islam udspringer af en konflikt, som vores beslutningstagere valgte at se bort fra, og som selv den kloge Svend Brinkmann drømmer om at trylle helt væk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere