<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Debatten om Statens Museum for Kunst viser, hvor lukket museumsmiljøet er om sig selv

Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede.

Da jeg i søndags kritiserede udstillingen Kirchner og Nolde til diskussion på Statens Museum for Kunst, havde jeg ikke regnet med, at det kunne blive værre. Men der tog jeg fejl. I dag blev jeg således opmærksom på to debatarrangementer, som museet afholder i forbindelse med udstillingen om de to tyske ekspressionister, hvis malerier og tegninger kuratorerne mener er indlejret i en racistisk kolonihistorie.

Det første arrangement finder sted i næste uge under titlen ”Kunst, inspiration og menneskesyn”, og som altid med det sidste begreb ved man, at der er tale om et forkert menneskesyn. Tre debattører skal sætte kunst og kolonihistorie til diskussion, anført af RUC-historikeren Rikke Andreassen, der selv medvirker på udstillingen fra en skærm og er en af de stemmer, der gør udstillingen til et manifest og alt andet end en diskussion.

Andreassen er sekunderet af Moussa Mchangama, der på Facebook kalder sig ”et brunt menneske”, ”mærket” af ”anderledeshed” og ”forperson” i noget, der hedder Mino Danmark, dvs. en lobbyorganisation for minoriteter i Danmark. Tredje og sidste debattør er kunstformidler Mette Houlberg, der er medansvarlig for udstillingen om Kirchner og Nolde.

Hvem tror seriøst på, at en debat mellem tre meningsfæller kan blive en debat, dvs. en udveksling af forskellige og oplysende, måske endda modsatrettede synspunkter og analyser?

Det næste ”debatarrangement”, som museet disker op med den 2. juni, foregår ligeledes mellem tre parter, der må formodes at mene det samme. Velkommen til ingen ringere end Katrine Dirckinck-Holmfeld, den tidligere institutleder på Kunstakademiet i København, altså damen, der er mest kendt for at smide gamle statuer i havnen, jo, hende!

Hun flankeres af ph.d.-studerende Anna Vestergaard Jørgensen, som har været med til at lave udstillingen og nok ikke har tænkt sig at kritisere den offentligt. Ved deres side står billedkunstner Michelle Eistrup. Hende kender jeg ikke, men hun kan muligvis overraske og springe ud som rindalist, hvad ved jeg? Men nogen debat bliver det næppe.

Begge seancer er for øvrigt modereret af journalist og vært på DR’s ”Deadline” Lotte Folke Kaarsholm, der mig bekendt ikke ved noget særligt om hverken kunst eller historie. Noget modspil skal ”debattørerne” – eller publikum – nok ikke regne med. Til gengæld kan de glæde sig over, at der kun er én mand i panelet.

Hvis det er debat, har jeg misforstået, hvad jeg har gået og lavet her på stedet i snart umindelige tider. Uanset hvad illustrerer sagen, hvor lukket den danske museumsverden er om sig selv og sine. Det er en klub, ikke en offentlig institution.

Det er komisk, hvis det ikke også var tragisk: På den ene side vil moderne museer, der konkurrerer med alle mulige andre institutioner, medier og mennesker om opmærksomhed, gerne opdages og diskuteres. Men på den anden side aner de ikke, hvordan de kommer offentligheden i møde ved at facilitere en egentlig debat.

Nu kunne man mene, at det var amatøragtigt af Statens Museum for Kunst. Men det er en overdrivelse. De ansvarlige får tilmed penge for det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.06.21, 10:00
Et sundt samfund reflekterer over tidens toneangivende sandheder og ligger hverken under for magelighed eller konspirationsteorier om hudfarve og køn. Læs mere