Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Debatten om Statens Museum for Kunst viser, hvor lukket museumsmiljøet er om sig selv

Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede.

Da jeg i søndags kritiserede udstillingen Kirchner og Nolde til diskussion på Statens Museum for Kunst, havde jeg ikke regnet med, at det kunne blive værre. Men der tog jeg fejl. I dag blev jeg således opmærksom på to debatarrangementer, som museet afholder i forbindelse med udstillingen om de to tyske ekspressionister, hvis malerier og tegninger kuratorerne mener er indlejret i en racistisk kolonihistorie.

Det første arrangement finder sted i næste uge under titlen ”Kunst, inspiration og menneskesyn”, og som altid med det sidste begreb ved man, at der er tale om et forkert menneskesyn. Tre debattører skal sætte kunst og kolonihistorie til diskussion, anført af RUC-historikeren Rikke Andreassen, der selv medvirker på udstillingen fra en skærm og er en af de stemmer, der gør udstillingen til et manifest og alt andet end en diskussion.

Andreassen er sekunderet af Moussa Mchangama, der på Facebook kalder sig ”et brunt menneske”, ”mærket” af ”anderledeshed” og ”forperson” i noget, der hedder Mino Danmark, dvs. en lobbyorganisation for minoriteter i Danmark. Tredje og sidste debattør er kunstformidler Mette Houlberg, der er medansvarlig for udstillingen om Kirchner og Nolde.

Hvem tror seriøst på, at en debat mellem tre meningsfæller kan blive en debat, dvs. en udveksling af forskellige og oplysende, måske endda modsatrettede synspunkter og analyser?

Det næste ”debatarrangement”, som museet disker op med den 2. juni, foregår ligeledes mellem tre parter, der må formodes at mene det samme. Velkommen til ingen ringere end Katrine Dirckinck-Holmfeld, den tidligere institutleder på Kunstakademiet i København, altså damen, der er mest kendt for at smide gamle statuer i havnen, jo, hende!

Hun flankeres af ph.d.-studerende Anna Vestergaard Jørgensen, som har været med til at lave udstillingen og nok ikke har tænkt sig at kritisere den offentligt. Ved deres side står billedkunstner Michelle Eistrup. Hende kender jeg ikke, men hun kan muligvis overraske og springe ud som rindalist, hvad ved jeg? Men nogen debat bliver det næppe.

Begge seancer er for øvrigt modereret af journalist og vært på DR’s ”Deadline” Lotte Folke Kaarsholm, der mig bekendt ikke ved noget særligt om hverken kunst eller historie. Noget modspil skal ”debattørerne” – eller publikum – nok ikke regne med. Til gengæld kan de glæde sig over, at der kun er én mand i panelet.

Hvis det er debat, har jeg misforstået, hvad jeg har gået og lavet her på stedet i snart umindelige tider. Uanset hvad illustrerer sagen, hvor lukket den danske museumsverden er om sig selv og sine. Det er en klub, ikke en offentlig institution.

Det er komisk, hvis det ikke også var tragisk: På den ene side vil moderne museer, der konkurrerer med alle mulige andre institutioner, medier og mennesker om opmærksomhed, gerne opdages og diskuteres. Men på den anden side aner de ikke, hvordan de kommer offentligheden i møde ved at facilitere en egentlig debat.

Nu kunne man mene, at det var amatøragtigt af Statens Museum for Kunst. Men det er en overdrivelse. De ansvarlige får tilmed penge for det.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.