<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad vil venstrefløjserne stille op med presset mod ytringsfriheden på danske skoler og universiteter?

Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Problemet er efterhånden velkendt, selv i Politiken-segmentet. Svar udbedes.

I Hongkong, der bliver mere og mere kinesisk og kommunistisk, får skoler og universiteter nu besked om at fjerne bestemte bøger fra pensum og biblioteker. Det er bøger, der på en eller anden måde erindrer om, at Hongkong engang var en britisk koloni med vidtstrakt ytringsfrihed, dvs. det er bøger, der peger tilbage på fortiden.

Den går ikke. Alt, hvad der har med fortiden at gøre, bringer den nye nationale sikkerhed i fare, påstår de kinesiske myndigheder. Fortid er forkert og farligt, fremtid er godt. Samtidig har uddannelsesinstitutionerne fået til opgave at forhindre deres ansatte og elever i at tage del i politiske aktiviteter på skolerne. Politik – det er forbudt.

Nyheden er selvfølgelig et kommunistisk varsel om, hvad der kommer mere af i den tidligere vestlige koloni: kapitalisme uden tankefrihed.

Men vi skal ikke komme for godt i gang i Danmark. Her er der også nye tider på vej, når det gælder følsomme emner på skoler og universiteter, takket være de demografiske forandringer.

Forleden skrev en frustreret underviser på Københavns Universitet således i dagbladet Politiken om sine overvejelser i forbindelse med undervisning i ytringsfrihed. Det sidste skal man passe på med. I Hongkong er det direkte forbudt. I Danmark er det kun indirekte forbudt. Emnet er kontroversielt – godt nok kun blandt muslimske elever, men dem bliver der til gengæld flere og flere af, ikke mindst på faget jura, hvor underviseren er lektor i retsfilosofi.

Hans navn er Jakob Holtermann, og han kalder udviklingen tragisk. Selv er han gået fra at have været grundlæggende ubekymret, da han begyndte at undervise i ytringsfrihed og vise relevante Muhammedtegninger i den forbindelse.

Så kom han i tvivl, fordi han erfarede, at jura er, hvad han nænsomt kalder et ”førstegenerationsakademikerfag”, dvs. et fag, der tiltrækker relativt mange muslimer. I dag er han ikke alene i tvivl, han er bange for, hvad det kan koste ham at vise de tegninger, når han underviser muslimske studerende.

Én ting er de karrieremæssige hensyn. Noget andet er de personlige omkostninger med tanke på den franske lektor ved navn Samuel Paty, der blev halshugget i Paris – eller på den skolelærer i West Yorkshire i England, der blev fjernet efter at have vist samme slags tegninger i sin religionsundervisning. Udover at suspendere læreren reagerede den stedlige skoleleder ved straks at udstede en »dybfølt og uforbeholden undskyldning« til de klagende muslimske forældre, brødre og fætre, som stod uden for skolen og råbte og skreg. Alle forstod, at vinden nu blæser fra Mekka.

Juralektoren har ikke noget svar. Han søger blot at beskrive sin erfaring med syv år med Muhammedtegninger i undervisningen, hvilket i sig selv er prisværdigt. Han tøver dog ikke med at konkludere, at den akademiske frihed er under stigende pres.

Hvad skal politikerne gøre?

Vi kan passende sende spørgsmålet videre til den danske venstrefløj, som i særklasse har arbejdet målrettet på at tiltrække muslimske og arabiske migranter til Danmark og ændre den danske demografi. Hvad vil I, kære venstrefløjsere, stille op med presset mod ytringsfriheden?

Vil I importere flere ikkevestlige migranter? Udstede flere statsborgerskaber? Tale mere om dialog? Mere udsyn? Mere menneskelighed? Mere tolerance?

Har I andet end fromme ønsker til fremtiden?

Eller er I faktisk lidt ligeglade med det hele, når bare I kan få lov at gå rundt i jeres evindelige selvgodhed?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
16.01.22, 09:30
DR’s seneste tv-program om tro vil gerne tages alvorligt, men ender som ufrivillig satire. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.01.22, 20:50
Der er efterhånden ikke et eneste land eller kontinent tilbage, hvor amerikanerne og dets vestlige allierede ikke har været i krig eller har invaderet, men på trods af det portrætterer ”vi” fortsat os selv som de fredelige og de gode. Vi må gøre, lige som det passer os, men det må de andre ikke. Det virker meget mærkeligt og hyklerisk. Læs mere
Af Marie Høgh
14.01.22, 16:00
Dronning Margrethes 50 år på tronen er en sejr ikke alene for kontinuiteten, men også for den pligtfølelse, vi andre godt kan lære af. Læs mere
Af Søren Gade
14.01.22, 11:28
Hvis fredning ​af dyr og planter skal virke, så skal vi have en pragmatisk tilgang, der bunder i videnskabelig data, helhedsvurderinger og en god portion fornuft. Læs mere
Af Karsten Bo Larsen
13.01.22, 19:42
Regeringens ældrelov bliver endnu et regelforenklingsflop – bureaukrati skal i stedet bekæmpes med konkurrence og regelstop Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.22, 15:00
Britisk kommentator siger det, som stort set altid forties af de etablerede medier. Læs mere
Af Carolina M. Maier
13.01.22, 12:30
Det værste ved, at politikerne holder fast i den nuværende heftige testning og smitteopsporing er nu ikke, at vi sidder og ryster på hovedet over, hvor skørt det føles i vores respektive hverdag. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.22, 09:34
Regeringen har ikke engang gidet regne på, om restriktioner for restauranter og natteliv fortsat er nødvendige. Det er ren afstrafning af en hel branche. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.01.22, 08:36
Danmark kan løfte covid-restriktioner, fordi danskerne bakker op om videnskaben. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.01.22, 14:37
Jeg vil anbefale alle, som sidder inde med lignende historier, at komme frem med dem. Læs mere