<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ting er at køre for stærkt. Det skal straffes. Noget andet er bedraget. Det kalder på dobbelt straf

Hvis det er politiet, der skal lære én, hvad der er rigtigt og forkert, er det nok for sent. Det kan vi lære af en episode på E45 i sydgående retning.

Mens resten af landet tog på påskeferie, sad to politibetjente og en sagsleder fra vagtcentralen i Horsens på anklagebænken, tiltalt for magtmisbrug og pligtforsømmelse. Tilbage i 2018 standsede de en bil med tre kulturberigere, som kørte 180 km/t. på E45 i sydgående retning. Efter sigende var de på vej til Casino Vejle, muligvis med en masse kontanter i lommen.

Da betjentene kom hen til bilen, sad triumviratet på bagsædet; førersædet var tomt. Da der ikke var tale om en selvkørende bil, bad ordensmagten de tre om at identificere køreren. Det ville de ikke.

Han var stukket af, påstod de.

Først er der ballade. Så kommer politiet, og så bliver der mere ballade. Til sidst er det noget med racisme og magtmisbrug. Man bliver så træt.

Efter en palaver frem og tilbage besluttede betjentene sig i samråd med vagtcentralen for at tage bilnøglen fra de tre, så de måtte gå hjem. En rimelig straf, skulle man synes. Suppleret af en gedigen fartbøde.

Men nej. Ingen fartbøde, ingenting. I stedet er episoden nu endt ved Retten i Horsens, fordi de tre raske fyre har klaget, og fordi Den Uafhængige Politiklagemyndighed derpå valgte at rejse sag mod betjentene. I sagsudredningen kom det blandt andet frem, at den ene betjent åbenbart meldte over radioen, at »vi står herude med tre kakkelovnsfyr, der har lavet lort i den«. Sådan et sprog må end ikke politiet bruge. Knips, og straks var det politiet, der sad i spagaten.

Den opbyggelige sag fik mig til at spekulere på, at man kan være tredobbelt usling. Og ja, det kan man naturligvis godt, hvis bare man gør sig umage. Først kører man 180 km/t., hvor man må køre 110 km/t. Dernæst nægter man at være karl for sin hat og dækker over den skyldige. Endelig klager man sin nød over for ordensmagten, fordi man er sur over at skulle gå hjem og føler sig prinsekrænket over betjentenes sprogbrug.

»De er ordensmagten, det er dem, der fortæller os, hvad der er rigtigt og forkert, så at de kommer med sådan en udtalelse ...«, siger den ene af de tre charmetrolde og sætter trumf på: »... det er skræmmende«.

Uha ja, helt vildt skræmmende. Hvad sker der ikke for den herredømmefri samtale? Hvad med Habermas? Som om det påhitsomme trekløver er offer for andet end egne fiksfakserier. Mig, mig, mig: Hvis jeg har lavet noget lort, så må det være nogle andres skyld! Kan jeg vende paragrafferne om, så gør jeg det gladeligt!

Kære kulturberigere, hvis det er politiet, der skal lære én, hvad der er rigtigt og forkert, er det nok for sent. Hvor mon forældrene blev af? Brødrene, søstrene, vennerne? Jeg vil gætte på, at de alle så den anden vej. Klanloyalitet frem for alt. Sådan gør man i Syrien, Tyrkiet og Yemen. Nu også i Danmark.

Symptomatisk for den danske underkastelse stod en hær af lingvister klar i kulissen for at analysere, om betjentenes sprog mon var racistisk. For det er jo det allervigtigste. Taler du pænt, er du OK. Opfører du dig som en usling, er du et offer, som har krav på erstatning og systematisk tilgivelse.

Der forventes at falde dom i sagen på tirsdag, men lur mig, om det ikke blive politiet, der taber, og fartbøllerne, der vinder. Skal betjentene ind og brumme, vil sagen stå i et komisk skær for eftertiden.

Ifølge betjentenes forsvarsadvokat er konsekvensen endnu værre.

»Vi ender med at få et vingeskudt politi, som ikke tør tage ansvar,« udtaler han. Og med en offentlighed uden forståelse for politiets arbejde i den virkelige verden i det Danmark, som masseindvandringen har skabt.

Logikken fra E45 i sydgående retning følger et spor, vi kender fra hele Vesteuropa. Først er der ballade. Så kommer politiet, og så bliver der mere ballade. Til sidst er det noget med racisme og magtmisbrug. Man bliver så træt.

Skulle vi engang få en regering, som vil indvandringen til livs og samtidig vil gøre alvor af den nuværende regerings fromme håb om at kunne smide uønskede personer ud af Danmark på røv og albuer, kunne vi passende indføre en uslingeparagraf i strafudmålingen. Altså en skærpende omstændighed ved den udspekulerede moral, som gør sig gældende i sager som denne.

En ting er at køre for stærkt i trafikken, det kalder på en passende straf. Noget andet er bedraget.

Det kalder på dobbelt straf.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Marie Høgh
14.05.21, 16:00
DF's forslag om at gøre undervisning i de famøse tegninger obligatorisk er velmenende – men aldeles uigennemtænkt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.05.21, 15:10
Der foregår noget umenneskeligt og noget meget forkert for øjnene af os alle sammen, vi ved det godt, vi er slet ikke i tvivl, men alligevel vælger vi bare at se passivt på. Selv om vi har vænnet os til denne evige konflikt, og at den bare er blevet en naturlig del af Mellemøstens historie, er den stadig en skamplet. Læs mere
Af Carl Holst
14.05.21, 11:08
Politisk journalistik må ikke alene blive målt på antal seere og læsere. Anders Langballes nye bog giver et bekymrende indblik i den politiske journalistisks verden. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
14.05.21, 08:25
»Man dukker sig, venter på, at tingene ændrer sig, vender tilbage til normalen, indtil det igen er tid til at søge dækning og vente på, at tingene går over. Ingen er interesseret i en løsning og trækker tiden i langdrag,« siger min veninde i Tel Aviv. Læs mere
Af Gitte Seeberg
13.05.21, 16:53
Det er naivt og ude at proportioner at tro, at man kan købe sig til politisk indflydelse for 20.000 kr. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.05.21, 16:02
Dommedagsprofeterne om konsekvenserne af Storbritanniens farvel til EU har det svært for tiden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.05.21, 22:05
Det vrimler med nordatlantiske forfatter, som kan noget og som sætter nye dagsordener. Tak for det. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.05.21, 13:30
Landets tungeste kunstmuseum kalder til pseudodebat mellem ligesindede. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.05.21, 15:50
Bæredygtig dannelse bør have en meget mere central plads i udviklingen af et bæredygtigt samfund, end tilfældet er i dag. Naturen skal stå så stærkt for hver af os, at vi vil gå gennem ild og vand for at passe på den. Først da bliver det for alvor meningsfuldt at bære de afsavn, som f.eks. 70-procentsmålsætningen indebærer. Læs mere