<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En ting er at køre for stærkt. Det skal straffes. Noget andet er bedraget. Det kalder på dobbelt straf

Hvis det er politiet, der skal lære én, hvad der er rigtigt og forkert, er det nok for sent. Det kan vi lære af en episode på E45 i sydgående retning.

Mens resten af landet tog på påskeferie, sad to politibetjente og en sagsleder fra vagtcentralen i Horsens på anklagebænken, tiltalt for magtmisbrug og pligtforsømmelse. Tilbage i 2018 standsede de en bil med tre kulturberigere, som kørte 180 km/t. på E45 i sydgående retning. Efter sigende var de på vej til Casino Vejle, muligvis med en masse kontanter i lommen.

Da betjentene kom hen til bilen, sad triumviratet på bagsædet; førersædet var tomt. Da der ikke var tale om en selvkørende bil, bad ordensmagten de tre om at identificere køreren. Det ville de ikke.

Han var stukket af, påstod de.

Først er der ballade. Så kommer politiet, og så bliver der mere ballade. Til sidst er det noget med racisme og magtmisbrug. Man bliver så træt.

Efter en palaver frem og tilbage besluttede betjentene sig i samråd med vagtcentralen for at tage bilnøglen fra de tre, så de måtte gå hjem. En rimelig straf, skulle man synes. Suppleret af en gedigen fartbøde.

Men nej. Ingen fartbøde, ingenting. I stedet er episoden nu endt ved Retten i Horsens, fordi de tre raske fyre har klaget, og fordi Den Uafhængige Politiklagemyndighed derpå valgte at rejse sag mod betjentene. I sagsudredningen kom det blandt andet frem, at den ene betjent åbenbart meldte over radioen, at »vi står herude med tre kakkelovnsfyr, der har lavet lort i den«. Sådan et sprog må end ikke politiet bruge. Knips, og straks var det politiet, der sad i spagaten.

Den opbyggelige sag fik mig til at spekulere på, at man kan være tredobbelt usling. Og ja, det kan man naturligvis godt, hvis bare man gør sig umage. Først kører man 180 km/t., hvor man må køre 110 km/t. Dernæst nægter man at være karl for sin hat og dækker over den skyldige. Endelig klager man sin nød over for ordensmagten, fordi man er sur over at skulle gå hjem og føler sig prinsekrænket over betjentenes sprogbrug.

»De er ordensmagten, det er dem, der fortæller os, hvad der er rigtigt og forkert, så at de kommer med sådan en udtalelse ...«, siger den ene af de tre charmetrolde og sætter trumf på: »... det er skræmmende«.

Uha ja, helt vildt skræmmende. Hvad sker der ikke for den herredømmefri samtale? Hvad med Habermas? Som om det påhitsomme trekløver er offer for andet end egne fiksfakserier. Mig, mig, mig: Hvis jeg har lavet noget lort, så må det være nogle andres skyld! Kan jeg vende paragrafferne om, så gør jeg det gladeligt!

Kære kulturberigere, hvis det er politiet, der skal lære én, hvad der er rigtigt og forkert, er det nok for sent. Hvor mon forældrene blev af? Brødrene, søstrene, vennerne? Jeg vil gætte på, at de alle så den anden vej. Klanloyalitet frem for alt. Sådan gør man i Syrien, Tyrkiet og Yemen. Nu også i Danmark.

Symptomatisk for den danske underkastelse stod en hær af lingvister klar i kulissen for at analysere, om betjentenes sprog mon var racistisk. For det er jo det allervigtigste. Taler du pænt, er du OK. Opfører du dig som en usling, er du et offer, som har krav på erstatning og systematisk tilgivelse.

Der forventes at falde dom i sagen på tirsdag, men lur mig, om det ikke blive politiet, der taber, og fartbøllerne, der vinder. Skal betjentene ind og brumme, vil sagen stå i et komisk skær for eftertiden.

Ifølge betjentenes forsvarsadvokat er konsekvensen endnu værre.

»Vi ender med at få et vingeskudt politi, som ikke tør tage ansvar,« udtaler han. Og med en offentlighed uden forståelse for politiets arbejde i den virkelige verden i det Danmark, som masseindvandringen har skabt.

Logikken fra E45 i sydgående retning følger et spor, vi kender fra hele Vesteuropa. Først er der ballade. Så kommer politiet, og så bliver der mere ballade. Til sidst er det noget med racisme og magtmisbrug. Man bliver så træt.

Skulle vi engang få en regering, som vil indvandringen til livs og samtidig vil gøre alvor af den nuværende regerings fromme håb om at kunne smide uønskede personer ud af Danmark på røv og albuer, kunne vi passende indføre en uslingeparagraf i strafudmålingen. Altså en skærpende omstændighed ved den udspekulerede moral, som gør sig gældende i sager som denne.

En ting er at køre for stærkt i trafikken, det kalder på en passende straf. Noget andet er bedraget.

Det kalder på dobbelt straf.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere