<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg ville ønske, at den progressive ødelæggelse af Sverige bare var en dårlig amerikansk film

Sverige bliver år for år et farligere sted at opholde sig. Selv i lille Vetlanda i Småland, hvor en 22-årig immigrant gik amok og sårede syv tilfældige svenskere.

Noget af det bedste vintertøj, jeg har, er købt i Vetlanda i svenske Småland på ferie med familien. Solide støvler, vinterhandsker, huer, halstørklæde, uldundertrøjer og uldsokker. Det var alt sammen billigt i anskaffelse og har holdt i årevis. Når jeg tager min vintergarderobe frem i december eller januar, tænker jeg med glæde på Intersport, byens konditori, boghandlen og på parkeringspladsen foran Maxis supermarked, hvor ungerne, min bedre halvdel og jeg altid beundrer firehjulstrækkere, Subaru’er og andet benzindrevet isenkram. Alting er større og billigere i Sverige. Selv i de små provinsbyer.

Men som de fleste ved, bliver Sverige desværre et stedse farligere sted at opholde sig. Selv i lille Vetlanda, hvor en 22-årig afghansk immigrant, der ventede på afgørelse i sag om opholdstilladelse, og som tidligere er dømt for salg af cannabis, onsdag eftermiddag gik amok med en kniv. Først ved stationen, så henne ved Gretas blommor, en blomsterbutik på Storgatan, og tilsidst foran Villys supermarked, hvor vi tit har parkeret bilen og handlet. Ca. 10 minutter senere blev gerningsmanden effektivt skudt ned af politiet, som allerede har antydet, at der er tale om en terrorhandling.

Jeg sagde også, at jeg efterhånden var kommet frem til, at terror kun er toppen af isbjerget. Neden under har du narkohandel, bande- og klankultur, eksploderende udgifter for velfærdsstaten, parallelsamfund og etniske spændinger fra vugge til grav.

Blodigt var det i hvert fald. Syv tilfældige svenskere er såret, tre af dem livstruende. I skrivende stund kendes deres tilstand ikke præcist.

Et par dage før angrebet blev jeg ringet op af en journalist fra Sveriges Television. Han ville invitere mig til at medvirke i en tv-debat om svensk indvandringspolitik i næste uge. Min første indskydelse var, at den svenske regering ikke har en indvandringspolitik, men jeg forklarede journalisten lidt mere pædagogisk, hvad jeg mente, herunder at den fremherskende multikulturalisme og den ekstreme migration til Sverige risikerer at fremmedgøre almindelige svenskere i deres eget land, og at det kunne få endog meget voldsomme konsekvenser i løbet af blot de næste 20-30 år.

Jeg sagde også, at jeg efterhånden var kommet frem til, at terror kun er toppen af isbjerget. Neden under har du narkohandel, bande- og klankultur, eksploderende udgifter for velfærdsstaten, parallelsamfund og etniske spændinger fra vugge til grav.

Den venlige journalist takkede for inputtet og sagde, at han lige skulle vende det med sin programleder. Jeg vidste selvfølgelig godt, hvad det betød. I går vendte han så tilbage med beskeden om, at de skulle bruge en socialdemokrat. Jeg skrev, at sådan kan det gå, og sendte ham et forslag på en dansk én af slagsen; jeg er trods alt en venlig mand.

Debatten vil fortsætte – og lige lidt hjælper det, for de almindelige svenskere er oppe imod en læresætning, der rummer såvel den dominerende kulturmiddelklasse som nye tilrejsende – det, vi kan kalde cartesianisme på svensk: Jeg hader det gamle Sverige, altså er jeg svensker. Eller som den erfarne iagttager Per Gudmundson, som nu skriver for det alternative medie Bulletin, godtgør i en leder, så leder det uglamourøse knivangreb ikke så meget tanken hen på Islamisk Stat, som på Ikea, dvs. på det nye Sverige. Men vi ved ingenting:

»For i Sverige har vi vænnet os til, at myndighederne ikke fortæller os, hvad de ved. Vi har lært, at vi ikke skal pege nogen ud, for det kan ramme en hel gruppe. Og vi har ladet politikerne skabe et skyggesamfund, hvor identiteter er uklare, kriminaliteten er grænseløs, og ekstremismen har en frodig grobund.«

Siden jeg udgav min reportagebog om vores kære naboland for ti år siden, har jeg tvivlet på, at de afledte problemer af den hovedløse indvandring til Sverige og de demografiske konsekvenser kan løses med politiske midler. Dertil er alliancen mellem venstrefløj, industri, medier og indvandring for stærk. Jeg tvivler desværre stadig.

Men jeg ville ønske, at jeg kunne tage min bil og køre til Vetlanda, sætte mig ind på konditoriet og bestille en kaffe med refill og en chokoladbull og lade som om, at den progressive ødelæggelse af Sverige blot var en dårlig amerikansk film.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
10.04.21, 15:03
Den stålsatte tro på social ingeniørkunst er så stærk som nogensinde hos socialdemokraterne. Læs mere
Af Harun Demirtas
10.04.21, 14:50
Man kan ikke bede om et menukort og vælge den, der passer én bedst. For det er ikke en ret man bestiller. Patienten er der for at få hjælp, og dette hjælp, vil vil alle glædeligt give, så længe vi kan. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
10.04.21, 09:08
Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
10.04.21, 08:00
De små poder i klasselokalerne bliver afgørende for, hvad vi vil med vores samfund og demokrati Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.04.21, 12:00
Jeg har fået en invitation til vaccination – men jeg ved ikke til hvilken vaccine, og det er med til at gøre mig utryg. Læs mere
Af Annika Smith
08.04.21, 16:30
Det bør mane til selvransagelse, at mange danskere mener, at dele af medierne svigter i coronadækningen. Læs mere
Af Henrik Dahl
08.04.21, 10:00
Regeringens forslag om en udvidelse af racismeparagraffen er en direkte trussel mod ytringsfriheden. Læs mere
Af Uffe Elbæk
08.04.21, 00:00
Der er intet belæg for påstanden om, at forskningskvaliteten og forskningsfriheden i Danmark er under pres eller for den sags skyld i frit fald. Læs mere
Af Utku H. Güzel
07.04.21, 19:13
Det hele handler om fordeling af goderne. I dette økonomiske system bliver en lille gruppes interesser plejet, og vi andre bliver spist af med almisser. Læs mere