<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Coronablues

Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kan noget med rød maling.

En 59-årig pensionist fra Midtsjælland er ifølge dagens JP på vej til Thailand. Nu skal han sgu’ over at bade. I tre år.

»Jeg skal intet andet end at bade – i et, to eller tre år – nu har jeg bare booket det første år,« udtaler han og understreger, at han bestemt ikke skal arbejde. Han virker heller ikke til at være influencer. For det første er han for længst pensionist. For det andet er verden alligevel gået i stå på grund af corona og regeringernes nedlukninger verden over.

Som en undersøgelse fra Aarhus Universitet dokumenterer, er det især mænds humør, der daler under den nuværende coronabølge, hvor det i foråret mest var kvinder, der hang med næbbet. Eksperter forklarer forskellen med, at mænd bekymrer sig mere om de økonomiske konsekvenser af epidemien, formentlig fordi de i højere grad er ansat i den private sektor, mens kvinder typisk er ansat i den offentlige sektor og generelt er bedre til at holde deres sociale netværk ved lige.

»Det er blevet sværere, og jeg tror, at kvinderne er bedre til at håndtere de her ting. Mænd kan godt lade deres frustrationer gå ud over andre ved at blive sure«, udtaler en mand på 58 ved Søerne i København, som netop har reddet sig i land ved at få job som skolelærer.

Samtidig har en folkemasse fra Honduras sat sig i bevægelse nordpå mod den amerikanske grænse. Først skal migrantkaravanen, som den kaldes i avisen, dog igennem Guatemala og Mexico, men det er udsigten til Joe Bidens overtagelse af præsidentembedet i USA, der har sat fut i fejemøget til fods, i bus og biler. Migranterne håber naturligvis på en varm og empatisk velkomst af de godhjertede Demokrater. Så hurtigt går det i virkelighedens verden: Endnu før Donald Trump er væk, bevæger en tusindtallig skare sig på vej til landet, hvor det flyder med mælk og honning og mindretal.

Jo jo, verden er i bevægelse – trods corona. Virksomheder går konkurs som aldrig før, og mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer.

Så slemt er det da heller ikke i Danmark, indvender mine børn ved morgenbordet, før de skal i skærmskole i 10 timer. Så gæve, de er, det havde jeg med garanti ikke været.

»Men jo, det er faktisk også galt fat her i landet,« siger jeg.

»Se nu hende der på forsiden af Børneavisen, Pernille Rosenkrantz-Theil, hun er tilfældigvis undervisningsminister. Ved I, hvad hun gjorde, før hun blev socialdemokrat?«

Det vidste mine børn godt nok ikke. Og jeg bebrejdede dem ikke. De stirrede på billedet af korthårede minister iført sort blazerjakke.

»Hun modtog to gæster i Folketinget fra en organisation, der hed Globale Rødder, som hun vistnok selv var medlem af, og de overhældte den tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen med rød maling. Bagefter erklærede hun sin støtte til aktionen.«

»Hvad gjorde hun?«

»Ja, hun påstod, at hun ikke kendte til deres planer, men tilføjede, at hun lige så godt kunne have gjort det selv. Hun kaldte aktionen sjov og tilføjede, at hun ville have været stolt, hvis hun havde lukket dem ind! Statsministeren blev fuldstændig smurt ind og måtte fortrække til et toilet. Hun har også tidligere kastet høns ind i folketingssalen«

»Altså, lidt ligesom i Kongressen i Washington,« sagde min søn.

»Ja, det kan man godt sige. Lidt ligesom i USA. Høns, maling, ballade.«

»Og hvad var det, du sagde, at hende Pernille laver i dag?«

»Hun er undervisningsminister, hun er jeres minister. Forskellen er bare, at i USA smider man kriminelle i fængsel. I Danmark bliver de berømte.«

Jeg ved ikke helt, hvad mine børn tænkte, men de grinede nervøst og tilskrev måske ordvekslingen den underlige coronastemning, der efterhånden har bredt sig over den ganske verden.

Det kan godt være, kalenderen skriver et nyt år. Men galskaben, den er intakt.

P.S. Denne version af teksten er redigeret ift. den oprindelige tekst, da den gav indtryk af, at det var Pernille Rosenkrantz-Theil, som overdængede statsministeren med rød maling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.02.21, 16:45
Man blæser én faktor, hvor der er forbedringer, helt ud af proportioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.21, 13:24
Vi afviser dygtige udlændinge. Tænk, at vi har råd til det Læs mere
Af Mikael Jalving
28.02.21, 10:00
Mens de gamle marxister talte åbent om deres hensigter, taler de nye marxister om åbenhed og diversitet, men mener præcis det modsatte. De er uhæderlige, men vandrer gennem institutioner, virksomheder og den akademiske verden. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.02.21, 19:22
Heldigvis vil Bertel Haarder få stor indflydelse på vores fremtidige demokrati.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
26.02.21, 13:45
Den socialdemokratiske regering er træt og ideforladt. Danmark går i stå, fordi Mette Frederiksen og co. kun kan se begrænsningerne. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
26.02.21, 12:36
Vores børn skal ikke være prøvekaniner i Socialdemokratiets obskure nye samfundskontrakt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.02.21, 05:52
Børn bliver måske ikke så syge af covid-19, men det gør deres bedsteforældre. Læs mere