<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er løgn, når de taler om mangfoldighed. Det er enfoldighed

Råd til vordende sportsstjerner: Vogt jer for hold og sponsorer, der siger, de går ind for ”mangfoldighed”.

To nylige mediesager bekræfter den mistanke, man i forvejen kunne have til kommercielle hold og sponsorer i eliteporten: De lyver hurtigere, end en hest kan rende. Det foregår sådan her: Virksomheder og sponsorer lover højt og helligt, at de går ind for mangfoldighed, når de donerer penge til sportshold med henblik på offentlig synlighed og brandingeffekt, f.eks. inden for professionel cykling. Det passer bare ikke. Udtrykker en atlet sig imod eller bare på kant med den herskende politiske korrekthed, der som bekendt har ligget til venstre de seneste 50 år, er det ud med vedkommende, væk, forsvind, du er uanstændig og umangfoldig.

Er det mangfoldighed? Nej, det er enfoldighed.

Cykelfans vil have hørt om den amerikanske juniorverdensmester på landevej i 2019, Quinn Simmons, som  tegnede kontrakt med Trek-Segafredo. Alt var godt, lige til en dag i efteråret. Så smed ledelsen den unge mand på porten, fordi han i et privat Twitterøjeblik havde svaret en åndssvag hollandsk journalist med en forkert emoji. Det vil sige: Simmons svarede med et brunt emojisymbol i stedet for et hvidt emojisymbol. Ergo måtte han være racist. Mindst. Og blev suspenderet med omgående virkning.

Så idiotisk er også cykelsporten gået hen og blevet i et forhekset 2020, en sport, der ellers en rum tid så ud til at gå nogenlunde fri for identitetspolitisk bullshit. Men Trek-ledelsen i Wisconsin var helt oppe i det røde felt og kaldte Simmons' forbrydelse divisive, incendiary, and detrimental. Åh, ja. Det kan de selv være. Men Simmons var fortid. Lige indtil, det er mit gæt, et par italienske pragmatikere med forstand på cykling, fik talt de hyskeriske amerikanere ned på jorden og åbnede en bagdør for Simmons. Først måtte han dog gå bodsgang og acceptere, hvad hans tåbelige chefer kalder ”medietræning”.

Forleden kom turen så til den amerikanske enkeltstartsspecialist Chloé Dygert, der har tegnet kontrakt med Sram/Canyon fra næste sæson. Hendes brøde var at like nogle opslag på de sociale medier, postet af Trump-tilhængere, bl.a. et fra den sorte, kvindelige kommentator Candace Owens, der satiriserede over tidens transkønnede besættelse. Det lød sådan her:

»Breaking: Trump foreslår en lov om ikke at tillade mænd i hjemløse-institutioner for kvinder, fordi mænd der identificerer sig som kvinder, faktisk ikke ER kvinder - lige så lidt som børn, der identificerer sig som havfruer faktisk er fisk. Beskyt sårbare kvinder mod woke-kulturen.«

Satiren blev for meget for hendes tøjsponsor, britiske Rapha, der formentlig ser sig selv som både woke og cafélækker. Og så faldt hammeren. Mennesket er i grunden et vildt, afskyeligt dyr, især når det vandrer i flok, optændt af en hellig ild. For hvis der er noget, man ikke må i dag – udover selvfølgelig at tegne ham der Muhammed Olsen – er det at lave sjov med den venstreorienterede kapitalisme.

Det er ligesom på universitetet, særligt inden for humaniora og samfundsvidenskab. Her kan du være sikker på én ting: stort set aldrig at møde en ansat, der ligger til højre – og hvis du alligevel møder en enkelt, kan du roligt regne med, at vedkommende ikke har magt over andet end indkøb af papir til kopirummet. Måske også clips. Hvad der sker lige for snuden af os, mens vi sidder og ser Den store bagedyst, er, at humanistiske studier degenererer til aktivisme, krænkelsesstudier og minoritetschauvinisme. Ligesom på Kunstakademiet. De såkaldt kloge er blevet idioter.

Nu oplever vi så begyndelsen på det samme i professionel cykelsport. Chloé Dygerts likes var ifølge Rapha et udtryk for holdninger, der »hverken hører hjemme i sporten eller i samfundet«. Hvaffor noget? Er Rapha et politisk parti? Nej, det er Rapha ikke. Er Rapha en ideologi? Nej, det er Rapha ikke. Rapha er en relativt ny producent af cykeltøj. De cykelbukser og trøjer, jeg har prøvet, har været af god kvalitet, men tøjet er også dyrt, ligesom store dele af sortimentet kommer i meget fimsede og umandige farver. Men igen: Rapha er ikke et politisk parti. Firmaet opfører sig bare sådan.

For at beholde sit job måtte Dygert selvfølgelig undskylde offentligt over for alle, der har følt sig krænket, og præcis hvor mange det er, er naturligvis ikke til at sige. Hendes undskyldning var imidlertid ikke god nok. Glascheferne i Rapha var stadig krænkede og har nu fundet på at straffe hele holdet. Fremover skal de coaches af en diversitets- og inklusionskonsulent. Jo, du læste rigtigt. Noget så åndssvagt kan kun komme fra USA.

Som redaktør for Cykelmagasinet Hans Plauborg skriver i et debatindlæg samme sted, skal cykelryttere åbenbart være politisk korrekte robotter. Mangfoldighed, det er bare et ord, de selvgode hænger om halsen på sig selv. I virkeligheden skal vi alle være ens. Diversitet betyder ensretning. Mangfoldighed er den nye enfoldighed.

Råd til vordende sportsstjerner: Vogt jer for hold og sponsorer, der siger, de går ind for ”mangfoldighed”.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
22.01.21, 18:09
Sandheden er bare, at problemerne i det store mægtige land er blevet så store og tydelige for os alle sammen, at en farverig indsættelsesceremoni med kendte ansigter ikke kan rette op på tingene. Læs mere
Af Annika Smith
22.01.21, 15:13
At kendisser valfarter til Dubai er forkert - men desværre ikke ulovligt Læs mere
Af Marie Høgh
22.01.21, 12:00
I begæret efter at bekræfte, hvor ufejlbarlige vi er, kaster vi os hovedløst over fortiden – og glemmer, at ingen er uden fejl. Til alle tider. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.01.21, 18:09
Det glæder mig, at Altinget har læst mine analyser Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.21, 16:10
Hvis en beboer på et plejehjem falder, må plejepersonalet ikke træde til og forhindre faldet Læs mere
Af Søren Gade
21.01.21, 15:00
Det er på tide, at regeringen og Folketinget giver vores erhvervsliv et velment plaster til dets styrtblødende sår. For vi har et ansvar over for det danske erhvervsliv og for de mange mennesker, hvis levebrød er på spil. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.01.21, 09:48
Nok er Biden mere venlig, men europæerne skal fortsat bidrage mere Læs mere
Af Rune Lund
19.01.21, 13:50
Det er forudsætningen for, at S kunne danne regering Læs mere
Af Mikael Jalving
19.01.21, 09:21
Virksomheder går konkurs som aldrig før, mænd bliver sure, rejser sydpå eller migrerer, mens kvinder kan noget med rød maling. Læs mere