<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Black Friday, White Lies

Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu.

Man må give missionsmanden Christian Jensen og den klimaavis, han står i spidsen for, at de forstår at time deres nyheder og sloganjournalistik. For de, der ikke læser den slags, eller har travlt med andre (enig), vigtigere ting, kan jeg oplyse, at dagens Politiken bringer lys på en sort fredag. Positive nyheder midt i al elendigheden.

»Må black friday markere end ny begyndelse«, står der i avisens leder, der både grafisk og ideologisk fletter sig ind forsidehistorien om det nedslående resultat af en ny meningsmåling. Det er som altid news og views i ét. Undersøgelsen viser, at et flertal af danskere synes, at Folketinget skal redde kloden, men samtidig: At de fleste ikke vil betale mere for benzin, mælk og kød – der som bekendt er de tre største onder i verden på Politikens kernespeltsredaktion. Biler og køer, der prutter, uff, hvor nederen!

Konklusionen er mindst ligeså ækel for københavneravisen: »Dermed afviser et stort flertal en række konkrete forslag fra eksperter til, hvordan Danmark kan nå målet om at mindske CO2-udledningen med 70 pct. i 2030.«

Ak & ve. Eksperterne får det ikke, som de vil ha' det. Sort fredag. Må vi så bede om en ny begyndelse – noget med Joe Biden i Amerika og globalt lederskab.

Åh, ja, den gamle traver. Globalt lederskab, halleluja.

Nu vi er ved det bibelske, skulle vi måske huske bare en lille smule på arvesynden, ja, den! Nå, den havde du lige glemt! Javel, ja. Så husk lidt på den igen. For selv danskerne, disse omstillingsparate first-movers,  er underlagt arvesynden. Det, de gerne vil (redde hele verden og blive verdensberømte), det gør de ikke. Og det, de ikke vil, og måske endda foragter, herunder køre bil, spise kød og drikke komælk, det gør de til overflod. Hvilken redelighed!

Det er ganske vist. Danskerne forstår hverken sig selv eller andre, men er indkapslet i en klimaboble. Politiken med. De vil os så godt, og så er det i virkeligheden en forbandet løgn.

Det er ligesom med ham den anden Jensen, Carsten til fornavn, som også har det med at skrive i Politiken, og hvis bog bliver anmeldt i dagens udgave af Kristeligt Dagblad, hvor den frække anmelder rapt noterer, at bogen er skrevet med sprogligt overskud og en sikker mangel på dømmekraft. Jeg kunne ikke have sagt det bedre selv, men nu har jeg jo heller ikke læst bogen.

I stedet vil jeg nøjes med at konstatere, at globetrotteren, der både har set verden begynde og så et eller andet med et stjerneskud, stadig flyver rundt på første klasse til Californien og retur for at holde foredrag, naturligvis, mens han plaprer op om, at nu skal vi holde op og overgive os til hende den berømte svenske teenager, som kan se CO2 med sin egne, blanke øjne.

Det samme råb lyder fra Kartoffelrækkerne og nordpå helt op til Charlottenlund. Før overklassen og nedefter går shop amok på Black Friday.

Det sværeste af alt på en sort fredag: At komme arvesynden i hu.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere