<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

En tilståelsessag fra den feministiske supermagt

Den svenske kønsforskning skal ligne videnskab. Men stinker langt væk af politik. Her har vi det sort på hvidt.

Bedst som islamisk terror og etnisk dominansvold tager et nyt tigerspring i Vesteuropa, og slyngelstater anført af den tyrkiske sultan Recep Erdogan anklager Frankrigs præsident for at være en »satantilbedende dæmon fra Paris«, trives galskaben sandelig også i verdens feministiske supermagt lige ovre på den anden side af Øresund.

Da jeg forleden læste en ny bog om feminisme på svensk, skrevet af den tidligere ligestillingsforkæmper Anna-Karin Wyndhamn og den borgerlige debattør Ivar Arpi, tog jeg mig i at tænke, at de overdrev. Jeg havde taget bogen med på efterårsferie med familien i Småland uden så meget som at møde en eneste feminist eller socialdemokrat. Men nej.

En netop offentliggjort mailudveksling (indsat nedenfor) viser, hvor dybt kønsdoktrinen stikker hos vores kære nabofolk, hvor konsensus er konge, og dissens indebærer fortabelse af al moral og legitimitet.

Det er den ene af bogens forfattere, der ifølge mine oplysninger har fået tilsendt mailkorrespondancen af en bekendt i de fineste stockholmske cirkler, og de to forfattere fandt materialet så eksemplarisk, at de har lagt det frem på deres respektive Facebook-sider. Sagen er ligner en tilståelsessag.

Det var selvfølgelig ikke meningen, at korrespondancen skulle komme til offentlighedens kendskab, men nu er ånden ude af flasken. En ånd, der bl.a. forklarer, hvorfor de førende myndighedsaktivister har mødt bogen med larmende tavshed.

Elitefeministerne fra Stockholm kritiseres ellers sønder og sammen i Wyndhamn og Arpis urovækkende fremstilling, hvis anklage ikke alene er, at den svenske kønsdoktrin skal få forskere, studerende og administration til at gøre det rigtige, men endnu vigtigere: Skal få dem til at tænke rigtigt og marchere i takt. Selv om de højt dekorerede forskere dækker sig ind under forskningsfrihed, synes deres mål netop at være at afskaffe den akademiske frihed.

Allerede før udgivelsen af Wyndhamn og Arpis bog tages (som man kan se i den første mail fra den 20. maj 2020) de første skridt til en samlet mediestrategi. Kommunikationskonsulenten Henning Brüllhoff fra afdelingen for etnologi, religionshistorie og kønsforskning ved Stockholms Universitet anbefaler, at kønsforskere fra flere fagområder forbereder sig så godt som muligt op til bogens udgivelse. Det lyder som krisestyring i en virksomhed, fordi der er krisestyring i en virksomhed. Kønsforskernes anseelse skal beskyttes. Det er dem mod os.

Blot tre timer senere (se den anden mail fra den 20. maj) er pressehåndteringen på plads: Pressetjenesten har informeret telefonomstillingen på universitetet om at stille eventuelle medier om til pressetjenesten, dernæst til lektor Fanny Ambjörnsson, professor Hillevi Ganetz og lektor Malin Ah-King i nævnte rækkefølge.

De svenske kønsforskere (næsten alle kvinder) er ikke alene godt organiserede. De er disciplinerede. Og vælger den smarte løsning: enten at henvise til universitetets gældende policy eller endnu smartere; at tie kritikken ihjel. Længere fra idealet om et universitet kan man næsten ikke komme. Her handler det ikke om at tænke og kritisere, men om at holde sammen som koordineret flok og lægge kritik død.

Professor Carolina de los Reyes’ svar til kollegerne (se tredje mail af 21. maj) bekræfter, hvor slemt det står til i feminismens supermagt, og hvad der sker, når universiteter tror, at de skal arbejde for FN’s verdensmål eller tjene EU’s angivelige interesser i stedet for at forske frit og frejdigt. Træt skriver hun, at det under en pandemi, stigende økonomisk usikkerhed og en forestående miljøkatastrofe føles stærkt ubehageligt at skulle bruge tid og kræfter på en tekst, hvis fremmeste mål er »at tilsvine det kritiske perspektiv«, som hun selv mener at repræsentere – sammen med flokken.

Professor de los Reyes optræder her som ideologisk indpisker over for de 26 modtagere. Ikke et ord om, at det faktisk også er hendes privilegium og pligt at forholde sig til kritik udefra. I krigstid gælder partilinjen. Hvorfor skal forskerne overhovedet udtale sig om en sådan bog, der i hendes øjne savner videnskabelig relevans, sagkundskab og etik, spørger hun. Den implicitte logik er, at det behøver de heller ikke.

I stedet inviteres kønsforskerne til et internt seminar, hvor de sammen kan imødegå kritikken fra Wyndhamn og Arpi (se den fjerde mail af 26. maj). Som professor Cecilia Åse formulerer det, klarere end jeg kan: »Vi hjälps åt för att bemöta kritik och besvara journalist-frågor.«

Den svenske kønsforskning skal ligne videnskab. Men stinker langt væk af politik. Her har vi det sort på hvidt.

-----------------------------
MAILKORRESPONDANCEN:

(1)
Från: Henning Brüllhoff <henning.brullhoff@erg.su.se>
Datum: onsdag 20 maj 2020 11:54
Till: Hillevi Ganetz <hillevi.ganetz@gender.su.se>
Kopia: Malin Ah-King <malin.ah-king@gender.su.se>
Ämne: SV: Mediestrategi
Hej!
Nu har jag satt mig in lite mer i det här och håller med om att det nog är klokt att vi förbereder oss så gott det går inför måndagen. Jag har inledningsvis kontaktat Karin Tjulin på Presstjänst för att höra om de har några tips på hur vi kan bemöta eventuella frågor. Jag vill också att Presstjänsten känner till att det här är på gång. Jag hör av mig igen när jag fått svar från henne.
Min egen spontana reaktion är att vi ska försöka hålla huvudet kallt och endast svara på frågor i den mån de faktiskt berör våra egentliga arbetsområden och hänvisa övriga frågor vidare dit de hör hemma.
Det innebär att vi förstås besvarar frågor som rör vår egen forskning, men exempelvis låter SU:s centrala funktioner (t.ex. förvaltningschefen Eino Örnfeldt som också är ordförande i Rådet för arbetsmiljö och lika villkor) svara på frågor om jämställdhetsintegrering vid lärosätet. Frågor som rör jämställdhetsintegrering på nationell nivå kan vi hänvisa till Sekretariatet för genusforskning.
Om boken visar sig blanda ihop genusvetenskap och jämställdhetsintegrering ska vi inte dras med i detta utan peka på att det är vitt skilda saker med olika uppgift som regleras av olika lagar och myndigheter. Frågor som har ett politiskt svar bör en politiker svara på. Vi svarar på akademiska frågor.
Om det skulle komma specifika frågor om genus och biologi kan ju du Malin ta dem om du känner att det är relaterat till din forskning, men när det gäller ämnet genusvetenskap (vid SU) bör väl ämnesansvarig hantera dem?
Varma hälsningar,
Henning Brüllhoff
Kommunikatör
Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap
Stockholms universitet
henning.brullhoff@erg.su.se
08 - 674 73 09

(2)
Från: Henning Brüllhoff
Skickat: den 20 maj 2020 14:51
Till: Malin Ah-King; Hillevi Ganetz
Ämne: SV: Mediestrategi
Hej igen,
Nu har jag haft kontakt med Karin Tjulin som kommit med kloka synpunkter och tips och förberett övriga SU-organisationen på vad som kan hända. Hon kontaktar växeln och ber dem i första hand hänvisa till pressavdelningen, därefter Fanny, Hillevi och Malin rörande era specifika områden.
Frågor om jämställdhetsintegrering inom akademin hänvisas till förvaltningen som hon förvarnar. Det finns ju även en handlingsplan för SU:s jämställdhetsintegrering vi kan hänvisa till:
https://www.su.se/medarbetare/organisation-styrning/styrdokument-regelboken/likabehandling-jämlikhet-jämställdhet-och-breddad-rekrytering/handlingsplan-för-jämställdhetsintegrering-1.335341
Vi ska också passa på att hänvisa till de grundläggande texter om ämnet som vi redan har på vår webb:
https://www.erg.su.se/.../vad-%C3%A4r-genusvetenskap-1.38842
https://www.su.se/utbi.../alla-amnen/genusvetenskap-1.426210
Karin tipsade om att säga att man ringer tillbaka om man blir osäker på hur man ska svara då en journalist hör av sig. Innan man ringer tillbaka kan man sedan ta ett djupt andetag och stämma av med pressjouren (16 40 90) om det bästa sättet att formulera sig.
Det kan vara så att boken recenseras före måndag, så vi får vara alerta över helgen. Jag kommer att hålla lite extra koll på våra kanaler i sociala medier.
Det är viktigt också att de som befarar personliga hot hör av sig till Säkerhetsavdelningen. De kan exempelvis tipsa om appar för att spela in telefonsamtal.
Vi bör nog också se till att denna information når Genusakademin. Kan du förmedla vår strategi vidare till dem (och våra övriga forskare) Hillevi?
Trevlig helg!
Varma hälsningar,
Henning Brüllhoff
Kommunikatör
Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap
Stockholms universitet
henning.brullhoff@erg.su.se
08 - 674 73 09


(3)
From: Paulina de los Reyes <paulina.de_los_reyes@ekohist.su.se>
Sent: den 24 maj 2020 20:18
To: Malin Ah-King <malin.ah-king@gender.su.se>; Lena H Gemzöe <Lena.Gemzoe@gender.su.se>; Cecilia Åse <cecilia.ase@gender.su.se>; Auli Arvola Orlander <auli.arvola.orlander@mnd.su.se>; Maria Bäckman <maria.backman@etnologi.su.se>; Catharina Nolin <catharina.nolin@arthistory.su.se>; Fanny Ambjörnsson <fanny.ambjornsson@gender.su.se>; Linda Laikre <linda.laikre@popgen.su.se>; maria.naav@juridicum.su.se; Maria Andersson Vogel <maria.vogel@socarb.su.se>; Ingrid Lander <ingrid.lander@criminology.su.se>; Lenita Freidenvall <Lenita.Freidenvall@statsvet.su.se>; Helena Tolvhed <helena.tolvhed@historia.su.se>; Eva Wittbom <eva.wittbom@sbs.su.se>; Annika Berg <annika.berg@idehist.su.se>; Lucas Gottzén <lucas.gottzen@buv.su.se>; Åsa Bartholdsson <asa.bartholdsson@buv.su.se>; Tiina Pursiainen Rosenberg <tiina.rosenberg@teater.su.se>; Héléne Olsson <helene.ohlsson@teater.su.se>; Maria Jansson <Maria.Jansson@statsvet.su.se>; Klara Arnberg <klara.arnberg@ekohist.su.se>; Fataneh Farahani <fataneh.farahani@etnologi.su.se>; Natasha Webster <natasha.webster@humangeo.su.se>; Frida Beckman <frida.beckman@littvet.su.se>; Marja-Liisa Keinänen <Marja-Liisa.Keinanen@rel.su.se>; Elin Bengtsson <elin.bengtsson@gender.su.se>
Subject: SV: Mediestrategi Arpis bok
Hej alla
Tack för alla tips och råd. Jag hade inte förstått den oro som finns kring denna bok, kanske för att jag har varit utomlands och vistas i andra akademiska och politiska miljöer de senaste månaderna. Det känns oerhört beklämmande att vi i det kritiska läge som råder - pandemin, ökad ekonomisk otrygghet och annalkande miljökatastrof - ska behöva ägna tid och tankekraft åt en text vars främsta mål är åt att smutskasta de kritiska perspektiv som många av oss driver inom universiteten. Varför ska vi överhuvudtaget behöva uttala oss om en bok som saknar vetenskaplig relevans, sakkunnig granskning och etisk prövning? Just nu har vi så mycket annat som vi borde tänka på, samtala om och reflektera över, inte minst om vad som är universitetens roll inför krisen. Vilka svar förväntas från oss? Hur kan vi bäst uppfylla våra uppdrag, i synnerhet tredje uppgiften, i en situation av ökad isolering, allmän oro och desinformation? Vilka diskurser och tolkningsramar behöver vi omvärdera? Hur kan vi bäst stödja våra studenter, doktorander och kollegor och samtidigt säkerställa en kvalitativ undervisning på distans? Hur kan våra kunskaper bidra till att motverka marknadiseringens, segregeringens och isoleringens konsekvenser i en kontext av pandemi? Hur kan vi bäst bidra till att förverkliga EUs och FNs utmaningar att beakta könsperspektivet i regeringars krishantering? Vilka solidaritetshandlingar kommer att hjälpa oss att överleva krisen här i Sverige men också globalt?
Listan kan göras lång, vår kunskap, våra reflexioner och vår förmåga att tänka kritiskt, kreativt och sakligt behövs mer än någonsin så låt oss inte distraheras av de som främst vill bekräfta sina egna fördomar.
Med varm söndagshälsning
/Paulina
Paulina de los Reyes
Professor of Economic History
Department of Economic History
Stockholm University
SE 106 91 Stockholm

(4)
Från: Cecilia Åse
Skickat: den 26 maj 2020 09:33
Till: Paulina de los Reyes; Malin Ah-King; Lena H Gemzöe; Auli Arvola Orlander; Maria Bäckman; Catharina Nolin; Fanny Ambjörnsson; Linda Laikre; maria.naav@juridicum.su.se; Maria Andersson Vogel; Ingrid Lander; Lenita Freidenvall; Helena Tolvhed; Eva Wittbom; Annika Berg; Lucas Gottzén; Åsa Bartholdsson; Tiina Pursiainen Rosenberg; Héléne Olsson; Maria Jansson; Klara Arnberg; Fataneh Farahani; Natasha Webster; Frida Beckman; Marja-Liisa Keinänen; Elin Bengtsson
Ämne: Inbjudan internt seminarium Genusakademin
Hej alla,
För de forskare som ändå har kraft och lust bjuder Genusakademin in till ett internt seminarium om den nyss utkomna Genusdoktrinen av Ivar Arpi och Anna-Karin Wyndham.
Idén med seminariet är att tillsammans analysera och lägga olika perspektiv på de resonemang som finns i Arpis/Wyndhams bok. Vi hjälps åt för att bemöta kritik och besvara journalist-frågor. Seminariet blir också ett tillfälle att återkoppla till Genusakademins tidigare samtal om forskningens frihet och de samtida ifrågasättandena av genusforskning och genusperspektiv.
Seminariet sker på zoom den 17 juni kl 10-12. Anmälan till cecilia.ase@gender.su.se senast 12 juni. Länk och seminarieupplägg mejlas ut 15 juni. Låneexemplar av Genusdoktrinen finns på ERG, messa Cecilia 0733 38 06 86 för att ordna överlämning.
Sprid gärna denna inbjudan till intresserade genusforskare vid SU.
Hoppas ni alla mår bra och kan njuta av solen lite.
Cecilia
Cecilia Åse
Professor Genusvetenskap
Stockholms universitet

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere
Af Annika Smith
03.12.20, 16:20
At stille bind og tamponer frit til rådighed på offentlige toiletter kan derfor også kun gå for langsomt Læs mere
Af Harun Demirtas
03.12.20, 14:13
Der er altid en økonomisk krise, når vi forhandler overenskomster. Nu må det være nok. Læs mere
Af Søren Gade
03.12.20, 13:00
En konference om Europas fremtid risikerer at blive et skalkeskjul for de kræfter i Europa, som ønsker større centralisering og mere magt til EU.  Læs mere
Af Gitte Seeberg
03.12.20, 10:44
I denne vanskelige tid har vi ikke brug for at grave grøfterne dybere, end de allerede er. Læs mere
Af Isabella Arendt
03.12.20, 10:05
Det kan vække undren, at regeringen tredobler generationsskifteskatten, når vores naboer i Norge og Sverige med stor succes har afskaffet den, og derved understøtter mange af de virksomheder, der er livsblodet for et bredt og mangfoldigt erhvervsliv. Læs mere
Af Henrik Højlund
02.12.20, 20:20
En af Hongkongs markante demokratiforkæmpere, Ted Hui, er i Danmark for tiden. Men den danske regering vil ikke mødes med ham. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
02.12.20, 17:39
Danmark er nu under observation af EU-Kommissionen pga. regeringens lemfældige forhold til retsstatsprincippet – det er simpelthen så flovt. Læs mere