<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Svenskersygen breder sig i Danmark

Vor tids feminisme er i fuld gang med at gøre køn til den nye kapital.

Allerede for 20 år siden erklærede Göran Persson, den daværende socialdemokratiske statsminister i Sverige, at han var feminist. Snart fulgte andre mandlige politikere efter, også i den borgerlige lejr.

Er du kvinde, er du strukturelt undertrykt og dermed befrier. Er du mand, er du strukturel undertrykker og således et reaktionært fossil.

En af dem hed Anders Borg, ham med hestehalen, landets finansminister fra 2006-2014, og tendensen spredte sig som ringe i vandet. Pludselig opfattede tidligere arbejder-, industri- og bondepartier sig som kønspolitiske, og i dag er alle, der vil frem i Sverige, modstandere af hvide, gamle mænd med en remse, der minder om noget fra det hedengangne Sovjetunionen, allermest i den akademiske verden, i statslig og kommunal forvaltning, journalistik og underholdningsbranche.

I Sverige er kampen mod det hvide patriarkat for længst institutionaliseret, mens den først nu er på vej til at blive det i Danmark, fortalte litterat Marianne Stidsen og historiker Hans Bonde forleden lytterne i min ugentlige podcast. For eksempel når der indføres kvoter for kvinder i offentlige embeder og bestyrelser, indføres årlig ”kønsregistrering” og ”måltal” for, hvor mange kvindelige ledere en given uddannelses- eller kulturorganisation skal mønstre.

Styring og management via køn lyder muligvis politisk korrekt, men indebærer en devaluering af kvinders evner og et brud med forestillingen om det meritokratiske samfund: »Til sidst vil vi begynde at se på kvinder som et B-hold og sige, nå, hun er kvindeprofessor«, lød det fra Hans Bonde, som er på vej med en ny bog om det, han kalder 50/50-samfundet. Hvis det materialiserer sig med venstrefløjens aktive hjælp og andres trækken på skulderen, vil kvinder ikke længere være statsborgere, men blive reduceret til kønsvæsener.

Et andet sigende træk ved udviklingen er, at feminismen er begyndt at gå i habit, efter at Ledernes Hovedorganisation, Dansk Industri og Dansk Erhverv har meddelt, at de skam støtter EU’s direktiv om øremærket barsel til mænd. Den ny feminisme, som opstod ud af marxismens aske efter Murens fald for 30 år siden, anføres nu af højtbetalte bureaukrater og gentlemen i glashuse med deres på det tørre. Anderledes konkret bliver det selvfølgelig for manden på gulvet.

Køn er blevet den nye kapital. Modsætningsforholdet er ikke længere udtrykt med kapitalister og arbejdere, men af mænd vs. kvinder. Er du kvinde, er du strukturelt undertrykt og dermed befrier. Er du mand, er du strukturel undertrykker og således et reaktionært fossil. Marxismens klassemodsætning genopstår – blot som feminisme.

Nu skal kvinder endelig have, hvad de aldrig har haft: lighed ikke kun i udgangspunktet, men lighed i slutresultatet. For nogle kvinder lyder det måske tillokkende. Men i så fald kan de ikke alene se frem til lige så mange direktørposter som mænd; de må også forberede sig på at ramme bunden af samfundet med en hidtil ukendt hastighed som kriminelle, hjemløse, alkoholikere, narkomaner, selvmordskandidater og kroniske bistandsklienter eller i fysisk hårde eller beskidte jobs, hvor mænd er kraftigt overrepræsenteret.

For mens kvinder dominerer midten af samfundsstigen, præger mænd både top og bund i samfundet.

Det er selvfølgelig ikke bunden i slutresultatet, de nye feminister efterspørger. Slutresultatsfeministerne tilhører typisk en kulturel middel- eller overklasse og ønsker kun lighed, når det er til deres egen fordel. Deres feminisme handler om særbehandling, og det er noget helt andet.

Måske vil de, som Marianne Stidsen mistænker dem for, lave det borgerlige samfund helt om. De taler om køn, men de stræber efter langt mere. I en kronik i Politiken for leden drog Stidsen derfor ”Det kommunistiske manifest” frem af glemslen for at vise, hvad den nye tids feminisme dybest set er inspireret af.

Udskifter man manifestets ”arbejdere” med ”kvinder” og de meget omtalte ”produktionsmidler” med ”reproduktionsmidler”, anes konturen af en revolution, hvor kvinder langt om længe skal gøre det job færdigt, som kommunister har drømt om i 100 år, men ikke har kunnet virkeliggøre vest for Jerntæppet, dvs. tvinge undertrykkerne fra magten.

Da den gamle kommunisme ikke lykkedes med at indføre det klasseløse samfund, ikke engang i Sovjet, arbejder den nye kommunisme nu på at realisere det kønsløse samfund i stedet.

Kritiserer man dette projekt, kan man trøste sig et øjeblik med, at man ikke længere er klasseforræder. Til gengæld er man kønsforræder, mandschauvinist eller slet og ret højreradikal. Se blot til Sverige.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere