<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis du synes, Helle Thornings nye job er klamt, så er vi to

Nemme, mange penge for at være nyttig idiot.

Nu vi taler så meget om Mette Frederiksen, er det oplagt at sammenligne hende med forgængeren, Helle Thorning-Schmidt, der stadig har det med at dukke op på forsiden. De har begge travlt. Den ene med at styre landet og vælgeropbakningen gennem coronakrise, den anden med at tjene penge.

4 mil lyder Helle Thorning-Schmidts seneste kontrakt på. For at sidde i et ankenævn for Facebook og censurere platformen for upassende og politisk ukorrekt indhold.

Hvis du synes, det er klamt, så er vi to. Dels fordi det lugter af nemme, mange penge, dels fordi det, som selv Politikens chefredaktør har gennemskuet, vil gøre hende til nyttig idiot for Mark Zuckerbergs smart udtænkte imagepleje. Igen skal Helle Thorning-Schmidt være et alibi.

Alibi er afledt af latin, hvor det betyder andetsteds, og Helle Thorning-Schmidt er selve definitionen på alibi og afledning i en politisk sammenhæng.

Hun var et alibi for Socialdemokratiet, så det kunne vinde magten, selv om partiet under hende mistede sin sjæl. Og hun var et alibi for Red Barnet, da organisationen stod og manglede publicity. Nu skal hun så være alibi for Facebook, verdens største forum for magthavere og andre narcissister.

Ingen anklage uden at høre den anklagede selv. Da hun sidste år vinkede farvel til Red Barnet efter en kort ansættelsesperiode til fordel for et mere lukrativt og globalt uforpligtende bestyrelsesarbejde, udtalte hun disse vise ord til Altinget:

»Jeg ønsker at bruge mere tid på mit arbejde i forskellige bestyrelser såvel som at forsvare og forny fremskridt, social retfærdighed og demokrati i disse turbulente tider.«

Sig mig en gang: Hvem tror Helle Thorning-Schmidt, hun er? Paven i Rom? Barack Obama? Ho Chi Minh?

Tænk at gå rundt med sådan et megalomant selvbillede.

Ifølge Google er Helle Thorning Schmidt fra Rødovre. Ikke et ondt ord om den bydel, som jeg selv frekventerer ganske ofte, fordi min datter synger i kommunens korskole, fordi min søn kører i den agtværdige cykleklub Fix Rødovre, og fordi jeg tit handler i Rødovre Centrum, når det regner, men Rødovre er Rødovre, ikke Rom, Washington eller Saigon.

Vist er man ikke defineret af sit fødested, men det er nu engang altid klogt at huske, hvor man kommer fra, så man ikke forfører sig selv til at tro, man er den nye Jesus. En knivspids ydmyghed eller bare en smule selvrefleksion ville klæde den tidligere statsminister rigtig, rigtig godt.

Den har hendes efterfølger til gengæld.

Jeg er langt fra at være socialdemokrat, men det er Mette Frederiksen ikke, og dermed adskiller hun sig klart fra sin forgænger på posten, hvilket samtidig er den korte forklaring på, hvorfor hun er så populær. Modsat sin forgænger i partiet har Mette Frederiksen ikke brug for et alibi.

Få Jalving i ørerne: Lyt til seneste udgave af podcasten ”Jalving ser rødt” herunder:

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere