<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Apokalypsens fire ryttere rider igen

Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp!

Læser man den sidste bog i Bibelen, Johannes’ Åbenbaring, støder man på fire plager, der vil overgå jorden før Kristi genopstandelse: strid, krig, hungersnød og død.

Plagerne kommer ridende på hver deres hest, en hvid, rød, sort og gustengul og er igennem tiden blevet forstået lige så konkret som billedligt.

På Martin Luthers tid for 500 år siden identificerede den hvide hest samtidens religiøse strid mellem protestantisme og katolicisme, som førte til en permanent spaltning af den kristne kirke.

Den røde hest repræsenterede derimod truslen fra tyrkerne og islam, som havde indtaget Konstantinopel i 1453 og gentagne gange forsøgte at invadere det europæiske kontinent, mens den sorte hest bar på overbefolkning, hungersnød og bondeoprør, og den gustengule hest kom med pest, sygdom og død.

Johannes’ Åbenbaring, der blev oversat fra latin til tysk og andre nationalsprog, blev læst ind i en plaget tid, hvor det kristne Europa var præget af indre og ydre kaos, dødsangst og frygt for, at Djævelen ville vinde til sidst.

Historikere taler om det lange og tumultariske 16. århundrede fra slutningen af 1400-tallet til midten af 1600-tallet, hvor religionskrigene afsluttes, og de moderne territorialstater grundlægges.

Følelsen af at leve i de sidste dage var langstrakt og krisebevidstheden stærk, men uden dem havde vi muligvis slet ikke fået nogen reformation eller et nyt og stabilt system af stater.

Det er en begavet mand, kirkehistorikeren Rasmus H.C. Dreyer, som i seneste omgang af ”Jalving ser rødt” minder om apokalypsens fire ryttere i en diskussion om coronakrise og de borgerlige og fører mig på sporet af, at vi måske ikke kun står i en ”dobbeltkrise” – coronavirus på den ene side og masseindvandring på den anden – men over for hele fire kriser.

Misforstå mig ej; jeg mener ikke, at Bibelen skal læses og tages bogstaveligt, men den giver – som altid – stof til eftertanke med sin allegori om de fire kriser.

Hver for sig er kriserne kanske håndterbare over tid. Men når de kommer i flok, vokser udfordringerne eksponentielt.

Den ene krise, den gustengule, er den akutte coronakrise. Den behøver næppe yderligere præsentation, bortset fra at vi endnu kun er på vej ind i den. Vi aner ikke, hvor dyr den bliver i menneskeliv og økonomisk deroute.

Hvor længe kan vi lukke hele samfundet ned uden at gå nedenom og hjem?

Og hvad bliver det i øvrigt for et velfærdssamfund, vi vågner op til bagefter?

Den anden krise, den sorte, er den demografiske krise i Europa med voksende ikkeeuropæiske befolkninger og fortsat folkevandring fra syd til velfærdsydelser i nord. I betragtning af de seneste årtiers udvikling med ghettodannelse, stigende personfarlig vold og et eskalerende pres på de offentlige finanser vil krisens sandsynlige konsekvenser blive endnu større.

Den demografiske omkalfatring vil ikke alene svække Europas identitet, men føre til yderligere polarisering mellem dem og os i de europæiske nationalstater med fare for at ryste først statens voldsmonopol, siden hele den politiske orden i land efter land.

Den tredje krise, den røde, er klimaforandringerne, der – uanset hvor alvorlige de er – opleves som kolossale af Greta Thunberg og hendes følge, herunder det politiske etablissement i Bruxelles og de vestlige hovedstæder.

At klimakrisen samtidig eller måske snarere er en energikrise, fordi en voksende global befolkning efterspørger stedse mere energi og flere ressourcer, gør kun krisen værre.

Hvordan skal vi investere i, udvinde og levere grøn energi til stadig flere mennesker med en drøm om at kunne leve et materielt komfortabelt liv ligesom os andre? Det spørgsmål er der ingen, der kan svare på.

Den fjerde krise, den hvide, er islams globale vækkelse fra Mellemøsten og ud i resten af verden på baggrund af et svækket kristen bevidsthed i Europa. Vækkelsen vil føre til mere religiøs-politisk radikalisme og terror, større indblanding i den akademiske frihed, strengere social kontrol med muslimske kvinder, flere moskeer, skarpere skel mellem rent og uret – ikke alene i muslimske lande, men også i kristne.

En bevægelse synes at være sat i gang, som lader til at være ustoppelig. Hvad skal få os til at stoppe med at købe aflad hos Mohammed og standse islamiseringen af Vesten?

Få Jalving i ørerne. Lyt til podcasten ”Jalving ser rødt” herunder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Mikael Jalving (f.1968), historiker, podcaster og forfatter til flere bøger, senest Forsvar for almindeligheden (2021).
Seneste blogs
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
16.09.21, 12:22
Hvorfor træffer skandinaviske kvinder mere kønsstereotype valg end kvinder i resten af verden? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
16.09.21, 08:56
Danskerne går baglæns i ligestillingsdebatten – hvorfor går de ellers ind for, at kvinder skal pakkes ind, og er imod tvungen barsel til mændene? Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.09.21, 20:25
Først og fremmest burde der ikke herske nogen tvivl om, at vi i det kapitalistiske system, som vi lever under, bliver betragtet som arbejdere, der sælger vores arbejdskraft, og forbrugere, der køber de produkter, der bliver produceret – ikke ret meget andet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.21, 13:21
Hvem tænker på børnenes tarv, når det gælder øremærket barsel til mænd? Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.09.21, 10:14
Vil vi have fuld valuta for DA og FH's forslag om øremærket barsel, skal der fuld løn og ingen anciennitetsbestemmelser ind i overenskomsterne. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.09.21, 09:00
Vejen er banet for stormagter, som kiler sig ind og kræver plads i noget, som i værste fald kan ende i en ny kold krig. Hvorfor italesætter regeringen ikke splittelsen i rigsfællesskabet? Læs mere
Af Gitte Seeberg
14.09.21, 15:20
Nyt barselsforslag er et klart skridt mod mere ligestilling. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.09.21, 14:20
Naturtalibanerne påstår, at en gammel losseplads er uvurderlig natur. Men vandsalamanderen må flytte sig nogle hundrede meter, så der kan blive plads til, at også politibetjenten og sygeplejersken har råd til at stifte familie i København. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.21, 11:00
10 gode grunde til at prise måltidet. Få problemer er nemlig så store, at de ikke kan løses over et godt måltid. Læs mere