Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Apokalypsens fire ryttere rider igen

Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp!

Læser man den sidste bog i Bibelen, Johannes’ Åbenbaring, støder man på fire plager, der vil overgå jorden før Kristi genopstandelse: strid, krig, hungersnød og død.

Plagerne kommer ridende på hver deres hest, en hvid, rød, sort og gustengul og er igennem tiden blevet forstået lige så konkret som billedligt.

På Martin Luthers tid for 500 år siden identificerede den hvide hest samtidens religiøse strid mellem protestantisme og katolicisme, som førte til en permanent spaltning af den kristne kirke.

Den røde hest repræsenterede derimod truslen fra tyrkerne og islam, som havde indtaget Konstantinopel i 1453 og gentagne gange forsøgte at invadere det europæiske kontinent, mens den sorte hest bar på overbefolkning, hungersnød og bondeoprør, og den gustengule hest kom med pest, sygdom og død.

Johannes’ Åbenbaring, der blev oversat fra latin til tysk og andre nationalsprog, blev læst ind i en plaget tid, hvor det kristne Europa var præget af indre og ydre kaos, dødsangst og frygt for, at Djævelen ville vinde til sidst.

Historikere taler om det lange og tumultariske 16. århundrede fra slutningen af 1400-tallet til midten af 1600-tallet, hvor religionskrigene afsluttes, og de moderne territorialstater grundlægges.

Følelsen af at leve i de sidste dage var langstrakt og krisebevidstheden stærk, men uden dem havde vi muligvis slet ikke fået nogen reformation eller et nyt og stabilt system af stater.

Det er en begavet mand, kirkehistorikeren Rasmus H.C. Dreyer, som i seneste omgang af ”Jalving ser rødt” minder om apokalypsens fire ryttere i en diskussion om coronakrise og de borgerlige og fører mig på sporet af, at vi måske ikke kun står i en ”dobbeltkrise” – coronavirus på den ene side og masseindvandring på den anden – men over for hele fire kriser.

Misforstå mig ej; jeg mener ikke, at Bibelen skal læses og tages bogstaveligt, men den giver – som altid – stof til eftertanke med sin allegori om de fire kriser.

Hver for sig er kriserne kanske håndterbare over tid. Men når de kommer i flok, vokser udfordringerne eksponentielt.

Den ene krise, den gustengule, er den akutte coronakrise. Den behøver næppe yderligere præsentation, bortset fra at vi endnu kun er på vej ind i den. Vi aner ikke, hvor dyr den bliver i menneskeliv og økonomisk deroute.

Hvor længe kan vi lukke hele samfundet ned uden at gå nedenom og hjem?

Og hvad bliver det i øvrigt for et velfærdssamfund, vi vågner op til bagefter?

Den anden krise, den sorte, er den demografiske krise i Europa med voksende ikkeeuropæiske befolkninger og fortsat folkevandring fra syd til velfærdsydelser i nord. I betragtning af de seneste årtiers udvikling med ghettodannelse, stigende personfarlig vold og et eskalerende pres på de offentlige finanser vil krisens sandsynlige konsekvenser blive endnu større.

Den demografiske omkalfatring vil ikke alene svække Europas identitet, men føre til yderligere polarisering mellem dem og os i de europæiske nationalstater med fare for at ryste først statens voldsmonopol, siden hele den politiske orden i land efter land.

Den tredje krise, den røde, er klimaforandringerne, der – uanset hvor alvorlige de er – opleves som kolossale af Greta Thunberg og hendes følge, herunder det politiske etablissement i Bruxelles og de vestlige hovedstæder.

At klimakrisen samtidig eller måske snarere er en energikrise, fordi en voksende global befolkning efterspørger stedse mere energi og flere ressourcer, gør kun krisen værre.

Hvordan skal vi investere i, udvinde og levere grøn energi til stadig flere mennesker med en drøm om at kunne leve et materielt komfortabelt liv ligesom os andre? Det spørgsmål er der ingen, der kan svare på.

Den fjerde krise, den hvide, er islams globale vækkelse fra Mellemøsten og ud i resten af verden på baggrund af et svækket kristen bevidsthed i Europa. Vækkelsen vil føre til mere religiøs-politisk radikalisme og terror, større indblanding i den akademiske frihed, strengere social kontrol med muslimske kvinder, flere moskeer, skarpere skel mellem rent og uret – ikke alene i muslimske lande, men også i kristne.

En bevægelse synes at være sat i gang, som lader til at være ustoppelig. Hvad skal få os til at stoppe med at købe aflad hos Mohammed og standse islamiseringen af Vesten?

Få Jalving i ørerne. Lyt til podcasten ”Jalving ser rødt” herunder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere