Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Corona, terror og højrefløj

Man skal ikke regne med pluspoint hverken fra overklasse, medieklasse, venstrefløj eller på Twitter, hvis man siger, at indvandringen fra de varme lande er langt farligere end corona.

Denne blog er tidligere udkommet i en anden version, som blev trukket tilbage, da vi blev opmærksomme på, at den indeholdte faktuelle fejl.

Redaktionen

----------------------------------------------------------------

Jeg ved ikke, om der kan skrives litteratur om coronavirussen. I første omgang handler det om at beskytte sig imod den uden at gå i panik. At sætte verdensøkonomien mere og mere i stå ligner det sidste. Skal myndighederne virkelig gøre, hvad de indtil videre har gjort – med alle de afledte negative virkninger for økonomi, arbejdspladser og samkvem? Eller kunne man gøre noget andet: Bruge nogle af pengene på at oprette større og bedre karantænefaciliteter?

På den ene side ved vi, hvordan virussen diagnosticeres, at de fleste tilfælde er milde, og at der allerede er prototyper af vaccine på vej. På den anden side er der den store ubekendte faktor, som statsministeren nu forholder sig til offentligt: Har sundhedssystemet senge- og karantænepladser nok? Vil smittefaren simpelthen lægge hospitalsvæsenet ned, ikke bare i Italien, men også her – og gøre det farligt at være indlagt på hospitalet eller at fejle helt andre ting, der ikke vil blive behandlet?

Uvisheden kalder på litteratur. Men det er ikke sikkert, den kommer, som den kom med Albert Camus' mesterlige roman Pesten (1947). For som forfatter Peter Lægård Nielsen gør opmærksom på i et bidrag til en ny antologi, redigeret af Helle Merete Brix m.fl., står vi i fare for, at udvalget af emner, det er politisk korrekt at skrive om, skrumper ind til næsten ingenting.

F.eks. skal man ikke regne med at få point hverken af overklassen, medieklassen, venstrefløjen eller på Twitter, hvis man siger, at indvandringen fra de varme lande er langt farligere end corona, i hvert fald på længere sigt. Det kan heller ikke svare sig at opfatte terror som andet end noget, der er højrefløjens eller underklassens skyld.

Apropos smitte, så læg mærke til den forklaringsmodel, der har spredt sig fra det ene massemedie til det andet: Når det er muslimer, der dræber med skudvåben, lastbiler, macheter og Ikeaknive, sådan som det meget ofte er, skyldes det tonen på højrefløjen og racismen mod muslimer fra dårligt uddannede kældermennesker. Når det derimod er højreradikale, der dræber, skyldes det skam også inspirationen fra højrekræfterne, altså sådan nogle som du og jeg.

Højrefløjen har med andre ord fingrene med i alt, hvad der er ondt, klimaforandringer, nationalgrænser, kristendom, kvindeundertrykkelse og den slags. Fjenden ligger til højre, og dens populistiske tanker er den reneste ondskab. Se, det kan man da kalde en idealistisk forklaring efter alle disse år med marxisme og historisk materialisme: Den forkerte tone ødelægger alt, den rigtige tone heler. Tonemestrene fra 00'erne, som vi troede havde tabt, viste sig at vinde: Tonen er Gud.

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse, at jeg har det lidt svært med denne ortodoksi, men den er blevet så dominerende i tid, ånd og medier, at selv de terroreksperter, der medvirker i DR-dokumentaren om terrorangrebet på Krudttønden og synagogen i København for fem år siden, annekterer forestillingen om, at tegnere og kunstnere igennem flere år har krænket muslimers følelser, og at disse krænkelser skulle være roden til islamisk terror. Det er vores egen skyld. Anklagen er blevet en del af vores selvforståelse, og det er naturligvis her, tavsheden og løgnen begynder.

Terroren mørklægges, ikke kun af PET, men sandelig også af de politisk korrekte. Som lederen af Læsø Kunsthal Jon Eirik Lundberg skriver i ovennævnte antologi, så ser vi billeder fra de lokaliteter, hvor terroren sker rundt omkring i Vesteuropa:

»Vi ser sårede og mennesker i chok, bårer med lig, forkullede biler eller huse (…) Men det vi ikke ser, og heller ikke får at se på et senere tidspunkt, er, hvem disse egentlige gerningsmænd egentlig er, og hvem de arbejder for. Det er baggrunden, som i forvejen er 'mørk', som forbliver mørklagt.«

Det sandeste billede af, hvem Omar Abdel Hamid El-Hussein, gerningsmanden fra 2015, egentlig var, fik vi derfor heller ikke i DR's dokumentar, men ved hans begravelse i Brøndby, hvor omkring 1.000 unge mænd med masker og knyttede hænder stod klar for at ære hans minde. Her har vi baggrunden, sympatisørsumpen. Her er den lygte, der kaster lys over mørket.

Vira kommer og går. Det gør det andet ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere