Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mit juleønske: Mindre miljømoralisme

Klimamoralismen begynder i menneskesynet og ender i hykleri og illusion.

Verden går under hver eneste dag. Utroligt nok er vi her endnu, selv om klokken slår fem minutter i tolv hvert andet øjeblik. Igen og igen får vi at vide, at vi er den allersidste generation, der kan redde ”klimaet”, som om miljøet er en teknikalitet, vi kan fikse fra et skrivebord, topmøde eller parlament. Forleden kom vores kat til at kaste et blik på dagbladet Politiken og brækkede sig straks ud over sit fine tæppe. Jeg vil tro, at den ligesom jeg har fået nok af klimamoralismen.

Som planøkonomi bygger klimamoralisme på en moderne forestilling om det syndfrie menneske, der hjertens gerne gør det gode for det godes egen skyld.

I de kommende år vil omstillingsparate politikere, rådgivere, lobbyister og aktivister i fælles flok brænde milliarder af på ”klimaet” uden at ane, hvad de foretager sig, bortset fra at det sikkert føles godt og giver mange venner på Twitter og i medierne. Vi taler om helt kolossale udgifter med ekstremt marginale effekter. Eftersom den offentlige mening har fået ”klima” på hjernen, opgiver det ene parti efter det andet at føre en prioriteret politik, bortset fra en masse milliarder og procentsatser. Den omsiggribende klimamoralisme er med andre ord spild af penge, men da det i første omgang er andre folks penge, er så godt som alle med på ideen.

Hvor energien til vores højt avancerede og specialiserede samfund skal komme fra, er der ingen, der interesserer sig for, det fortaber sig i noget med vind-, sol- og vandkraft. At disse lavenergiformer kun forsyner os med en meget lille andel af den energi, vores samfund kræver, lades helt ude af ligningen. Mens der skældes ud på flyrejsende, pendlere, kødspisere, brændeovne og atomkraft, og uddeles hæderspriser til en psykisk forsømt svensk teenager, fortsætter verdens forbrug af kul med uformindsket styrke, selv om det strider mod alverdens klimaaftaler. Det skyldes dels, at de opadstigende økonomier i f.eks. Kina og Indien naturligvis gerne vil gøre folk rigere, samt at de nye, grønne teknologier endnu ikke er stærke nok til at forsyne os med tilstrækkelig ren energi.

Vi kan sige goddag til et slående paradoks. Mens magthavere og meningsmagere afviser, at nationer kan eller skal gå forrest og alene, når det gælder indvandringspolitik, iler de samme magthavere og meningsmagere med krav om enegang, når det gælder ”klimaet”. Hvad angår indvandring henviser de politisk korrekte til fælles værdier og regler – de er internationalister. Hvad angår ”klimaet”, kræver de politisk korrekte kræver handling nu, uanset hvad andre mener – dvs., de er nationalister.

Ingen symboliserer dette hykleri mere end netop Politiken, der i den forgangne uge bekendtgjorde, at »kampen mod klima må ikke tabes til ignoranter«. Erstat ”klima” med ”indvandring”, og så er sagen pludselig en helt anden. Der, hvor en national politik kan gøre en markant forskel, skal vi lade os styre af det internationale samfund. Der, hvor en national politik er symbolsk, skal vi gå forrest.

Jeg forstår det ikke, men det minder mig alt sammen om kommunismens forlis. Kommunismen forliste, fordi den ikke tog synden i betragtning, skrev sognepræst Henrik Gade Jensen i en glimrende torsdagskronik i Kristeligt Dagblad. På samme måde med klimamoralismen. Som planøkonomi bygger klimamoralisme på en moderne forestilling om det syndfrie menneske, der hjertens gerne gør det gode for det godes egen skyld. Det svarer til at sige, at altruisme er nok, og at vi kan snakke med fuglene om, hvor energiforsyningen skal komme fra.

Vi er, som præst og forfatter Sørine Gotfredsen fik formuleret det i seneste afsnit af podcasten ”Jalving ser rødt”, i færd med at fare vild i et moderne menneskesyn, der hverken er realistisk eller i tråd med vores kultur og historie. Det moderne menneskesyn prøver at bilde os ind, at vi er gode skabninger, som trives i stor frihed, at vi kan administrere vores følelsesliv og impulser, at vi bliver stærke i et frisat rum og kan rumme alt, hvilket også er en idé, nominelt borgerlige politikere render rundt med.

Så når progressive mennesker taler om ”menneskesynets” betydning, har de sådan set ret. Det er bare et illusorisk og løgnagtigt menneskesyn, de trækker ned over hovedet på alle andre, og det får os blandt meget andet til at drukne i uoverskuelighed. Når mennesket drukner, griber det ud efter det første, det bedste, det ser eller hører, som f.eks. den svenske teenager og hendes forskruede mors forskruede forestillinger om verdens snarlige undergang.

Det er her, klimamoralismen begynder, i menneskesynet. I troen på, at vi, de rensede, oplyste og retfærdige, er halv- eller helguder i stand til at genvinde det tabte paradis og hele og genskabe verden på ny. Med udsigt til den forestående højtid behøver jeg vel næsten ikke at tilføje, at der desværre kun er én Jesus.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.