<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Han stod bag folkestyrets største dumhed

Mød Hans Gammeltoft-Hansen, tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp og arkitekten bag udlændingeloven af 1983.

Forleden blev jeg kontaktet af en dygtig, yngre journalist, kendt fra det hedengangne Radio24syv. Han planlagde en række udsendelser om danmarkshistoriens største helte og skurke og var så letsindig at lade mig vælge en skurk. Hans redaktionsprincip var enkelt: Gæsten bestemte.

Efter en tænkepause frem og tilbage faldt mit valg på den tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp, Hans Gammeltoft-Hansen, med den begrundelse, at han var hovedarkitekten bag folkestyrets største dumhed, udlændingeloven af 1983 – og den deraf følgende muslimske masseindvandring.

Valget havde den fordel, at skurken stadig lever, men mig bekendt aldrig har sagt undskyld. Dette kunne naturligvis udløse lidt ballade i den københavnske overklasse og kulturelite, men også give lidt opmærksomhed om udsendelsen, som nemt kunne risikere at drukne i mediehavet.

Aftenen før, jeg skulle i studiet, skrev journalisten så, at det ikke gik. Mit valg var for aktuelt og politisk og passede pludselig ikke ind i konceptet.

Jeg er vant til den slags i mediebranchen. 25 års skribentvirksomhed for flere dagblade og en fast ansættelse har givet mig et pragmatisk forhold til branchens udbredte kujoneri og hykleri. Så jeg svarede journalisten med et ok og pøjpøj, mens jeg smilede ved tanken om, at han netop havde foræret mig ideen til denne klumme.

For Hans Gammeltoft-Hansen er formentlig den største skurk i folkestyrets historie siden 1849. Vist har der været krige, spektakulære nederlag og mange andre konflikter før og siden. Først kom tyskerne, så kom russerne og til sidst kom muslimerne, sådan som Ulrik Høy har været så umanerlig direkte at formulere det. Men med sidstnævnte, altså muslimerne, er det efter alt at dømme irreversibelt. Hundredtusindvis bor her, har fået statsborgerskab, stemmer rødt, får børn hyppigere og tidligere og er overrepræsenteret i alle de forkerte statistikker.

Alle ved det, ingen kan, tør eller vil gøre noget ved det. I stedet lyder der fra Christiansborg og den mangearmede indvandringsindustri de sædvanlige fraser om, at ”vi” skal integrere indvandrerne bedre og undgå, at ”kriminalitetstruede” unge havner i bander og klaner. Og så er der vist noget med, at vi skal sætte vores lid til en kvoteordning for ”flygtninge” i EU.

Dansk Flygtningehjælps tidligere formand var én af dem, der fik ulykken til at ske qua sit virke i det centrale udvalg, der forberedte loven – ivrigt hjulpet af venstrefløjen, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet – og modvilligt assisteret af de borgerlige partier, der frygtede at miste regeringsmagten på det spørgsmål. Fremskridtspartiet stemte som det eneste imod loven.

En ven til Hans Gammeltoft-Hansen sagde i 1996 om ham, at han slet ikke kan tale om mennesker i flertal, hvilket var ment som en ros. Men det udtrykker i kortform hans ideologiske horisont: Individet er helligt.

Udlændingeloven af 1983 havde mindst fire ulyksalige konsekvenser. Den første var juridisk, idet loven udvidede flygtningebegrebet og behændigt sløjfede forskellen mellem migranter og flygtninge. Nu var alle, der kom udefra, især fra de varme lande, de facto flygtninge med retskrav på familiesammenføring og underhold. Samtidig blev sagsbehandlingens bevisbyrde vendt på hovedet, således at det fremover var statens pligt at bevise, at en asylant ikke var flygtning.

Udlændingelovens anden konsekvens er nært forbundet med den første. Det nye retsprincip for flygtninge indebar en ideologisk afpolitisering af fremmedspørgsmålet. Det blev nu noget, jurister tog sig af, selv om forhold vedrørende statens ydre grænser og dens indre orden netop er et grundlæggende politisk spørgsmål i enhver stat for alle borgere.

At juristerne med den nye udlændingelov overtog administrationen af fremmedspørgsmålet fik en en tredje, dybt asocial virkning. Det var akkurat ikke de velbetalte jurister og deres politiske venner, der kom til at mærke indvandringens konsekvenser i deres eget nærmiljø og sociale liv. Det var derimod underklassen og den lavere middelklasse og deres børn i eller tæt på de nye ghettoer. Den herskende klasse indførte en lov, som andre – og økonomisk svagere – måtte bøde for.

Ulykkens fjerde akt mærker stedse flere danskere. Økonomisk, demografisk, socialt og kulturelt, på uheldige dage selv i de fine kvarterer. Vi er nu et delt folk. Regningen kan vi sende til de daværende partier undtagen ét, men til én mand mere end nogen anden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
05.03.21, 20:29
Vi kan ikke redde planeten uden at foretage store fundamentale ændringer i vores liv og uden at ændre det økonomiske system, som vi alle er en del af. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.03.21, 15:17
Vi er voksne mennesker, og der må også fra kommunens side være tillid til, at vi som udgangspunkt kan færdes i byen frit og med ansvar, uden at ordensmagten skal sende os hjem i seng. Læs mere
Af Marie Høgh
05.03.21, 15:15
Kan de ikkevestlige ikke gøre for, at de er overrepræsenterede i coronastatistikken – eller er de bare ligeglade? Læs mere
Af Mikael Jalving
05.03.21, 08:30
Medierne har stort set ikke beskæftiget sig med andet end corona i et helt år, og så aner disse mennesker i Danmark fortsat ikke, hvordan man passer på hinanden. Læs mere
Af Nauja Lynge
05.03.21, 07:35
Samtidigt udsultes befolkningen i Sydgrønland, og Danmark er afskåret fra at medfinansiere mineprojekter. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.03.21, 07:35
Selvfølgelig skal Danmark bruge Israels erfaringer, og statsministeren skal ikke sige nej til vidensudveksling, fordi der er gået venstrefløjspopulisme i sagen. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.03.21, 19:55
Den nye præsident lægger hårdt fra land – vil sikre sig, at hvide amerikanere hurtigst muligt kommer i mindretal. Læs mere
Af Uffe Elbæk
04.03.21, 19:40
Vi kan ikke undskylde os med, at vi ikke ved, hvad konsekvenserne af vores klima-nøl er. For vi ved det hele. Coronaen og klimaet er to kriser, der ligner hinanden. Men vi håndterer dem vidt forskelligt. Hvorfor? Læs mere
Af Mikael Jalving
04.03.21, 14:15
Sverige bliver år for år et farligere sted at opholde sig. Selv i lille Vetlanda i Småland, hvor en 22-årig immigrant gik amok og sårede syv tilfældige svenskere. Læs mere
Af Søren Gade
04.03.21, 11:00
Vi ikke behøver at smadre landbrugssektoren for at gå forrest i klimakampen. Danmark står for 0,1 pct. af verdens samlede CO2-udledning. Læs mere