Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Lys over Knudshoved, tåge over Lillebælt

November er helt klart undervurderet.

Ifølge digteren Henrik Nordbrandt har kalenderåret 16 måneder: november, december, januar, februar, marts, april, maj, juni, juli, august, september, oktober, november, november, november, november.

Det er som bekendt ikke ment positivt. Digteren hader efter sigende regn, rusk og kulde.

Jeg kan imidlertid godt lide november. Ikke på grund af regnen, rusken og kulden, men fordi måneden byder på smukke farver i natur og nærmiljø og en følelse af genkendelse, hjemkomst og vemod. Dertil kommer, at november er forholdsvis lun og placeret mellem efterårets travlhed og vinterens dyne af jul, mad og glatte, saltede veje.

November er helt klart undervurderet.

Lørdag morgen tog jeg bilen vestpå med drenge på vej til cykelløb i hovedlandet, og allerede midt på Sjælland blev jeg slået af blid skønhed og et landskab såre dansk og nedtonet. Her var ingen regn, blæst og kulde. Her var fred og ro og rolige, lutheranske bilister på motorvejen.

Vi kørte gennem, hvad sociologen Henrik Dahl har kaldt Den Usynlige Verden, som ikke optræder på nogen kulturkanon; landet udenfor København, Aarhus, Odense og Aalborg, altså det egentlige Danmark, som hverken er Wonderful eller Danish for Progress, men allerhøjst er en region eller trafikåre, skønt ilten, lyset, vinden er bedre her, og landskabet har sin egen stille vilje, som byplanlæggere, arkitekter og virksomheder, der søger at imponere andre byplanlæggere, arkitekter og virksomheder, ikke har samme hals- og håndsret over som i de tætpakkede byer med rødt flertal.

Der sad vi så, os tre i bilen, to generationer, planer, drømme og håndmadder, før vi besteg Storebæltsbroen, dette ingeniørmæssige mesterværk og skuede ud over Bæltet, mens vi nød fart og retning, og pludselig var vi på Fyn. Synet af Knudshoved fik mig næsten til at gyse, lyset var overvældende og alligevel douce, og færgelejerne stod der endnu som et minde om dengang, vi skulle ræse mod færgen for at nå den og som regel måtte holde og vente på den næste.

Knudshoved, novembermorgen, sådan skulle mit maleri hedde, hvis jeg kunne male og indfange halvøens jordiske stemning, som både rimer på noget med vikinger og velfærdsstat og var mit eget brohoved, da jeg udvandrede til København i 1992 for at blive til noget. Det lykkedes som bekendt ikke, men jeg fandt så meget andet, og Knudshoved vil altid stå mit hjerte nært.

Videre det gik, henover Fyn, forbi afkørsler med små og store minder fra barndom og ungdom, mens drengene lagde flere planer om løb og udstyr, de ønskede sig til jul, men det var heldigvis stadig november, og vi nærmede os Lillebælt i tåge og sænkede farten, ikke kun af sikkerhedsgrunde, men sandelig også i respekt.

Her har du det hele: vand, dybere end Storebælt, strøm, to broer omkranset af Middelfart, Fredericia og Strib, industri, skov, sejlsport og strand, i dagens anledning pakket ind i naturens vat. Jeg frydede mig, og drengene tav.

Er det Storebælt, spurgte den ene.

Nej, det er endnu bedre, svarede jeg, det er Lillebælt.

Så tav de igen. Stedets ånd gik rent ind, og førend de to banditter så det, tørrede jeg med en hurtig håndbevægelse en enkelt tåre af min kind.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere