Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kvinder, der får tæsk af deres islamiske mænd, må slå igen

Mener Marianne Jelved virkelig det?

Socialdemokraterne og venstrefløjen må godte sig godt og grundigt i disse dage. Knap en dag går, uden at et borgerligt parti bliver til to, mens vælgerne formentlig flygter det bedste, de har lært. For blå blok er det et skridt Fremad – og mange tilbage. Eller som JP’s lederskribent formulerede det så kosteligt: I Danmark er der er altid plads til endnu et parti, der vil give folk lov til at gå med burka.

Kristeligt Dagblad har i dag en interessant analyse af blå bloks atomisering. Avisen har spurgt forfatteren Lars Olsen med forkærlighed for venstrefløjen, og Michael Kristiansen, tidligere spindoktor for Anders Fogh Rasmussen, hvad den nye liberale partistiftelse med Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund bunder i – og de svarer begge, at den skyldes, at De Radikale ensidigt har placeret sig til venstre for midten. Dermed er der opstået et vakuum, som de værdiliberale forsøger at udnytte.

Den ny partistiftelse handler således ikke (kun) om politik som levevej, selv om stifternes medlemskab af fire-fem partier kunne tyde på det. De Radikale har ved at gå langt til venstre, særligt op gennem 00’erne, muliggjort en scene på midten, hvor næsten-radikale kan boltre sig, hvilket samtidig forklarer, hvorfor der i mange år har været så mange næsten-radikale i blå blok og stadig er det i både Venstre og Konservative.

Michael Kristiansen placerer ansvaret hos Marianne Jelved, der var partiets politiske leder fra 1990-2007. Det var Jelved, der bandt De Radikale til Socialdemokratiet i fælles afsky for den nye borgerlige udlændingepolitik under Fogh Rasmussen, som hun og flere socialkammerater kaldte ”en farlig mand”.

Udlændingepolitikken spøger som bekendt stadig. Selv om den er blevet dømt ude, færdig og uddebatteret tusindvis af gange, vender den tilbage som en boomerang hver gang, fordi indvandringens konsekvenser går op for flere og flere danskere i deres konkrete hverdag, i folkeskolen, nærmiljøet, den offentlige trafik, nattelivet, på skadestuen, i fængslerne osv osv.

Hvad har Marianne Jelved så at sige til det med tørklæder og burkaer? Jo, og her var jeg ved at få morgenkaffen galt i halsen, hun mener, at kvinder, der får tæsk af deres islamiske mænd, bare må slå igen. I Kristeligt Dagblad er hun i hvert fald citeret for at sige følgende:

»Jeg mener, at der med personlig frihed også følger et personligt ansvar. Hvis en kvinde bliver tævet til at gå med burka, kan det ikke være rigtigt, at det skal være staten, der skal gå ind og få det ændret. Så skal kvinden selv gøre noget for at ændre sin situation.«

Jeg er med på, at det hjælper alle at rette ryggen, rydde op på sit eget værelse og forsøge at skabe orden ud af kaos. Men det Marianne Jelved siger her, giver ligesom det radikale budskab et nyt twist af neglekt.

Jeg har endnu ikke hørt eller set Marianne Jelved dementere den udtalelse og er for en gangs skyld løbet tør for ord, når det gælder Det Radikale Venstre.

I må have mig undskyldt.

Lyt også til Michael Jalving i podcasten ”Jalving ser rødt”.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 12:30
Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 10:44
Alle de store, fine ord om klima fra regeringen ender i ingenting. Læs mere
Af Signe Munk
21.11.19, 14:30
Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere. Læs mere
Af Isabella Arendt
21.11.19, 13:19
Kampen om Sjælsmark stod længe og hårdt. Alt for mange år har børn været fanget i fængselslignende forhold og hvor deres trivsel og psyke langsomt er ødelagt. Det er dog ikke hele krigen, der er vundet. Læs mere
Af Jens Kindberg
21.11.19, 11:32
For nylig udskød EU optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på grund af Mette Frederiksen. Læs mere
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere