Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu må I holde op på venstrefløjen: Alt kan ikke handle om Hitler

Margaret Atwood m.fl. er blevet til chatrobotter.

Forventningerne var store, da Microsoft i 2016 lancerede en robot, der kunne chatte og tweete på livet løs og dermed aflaste millioner af mennesker, der bruger mange af deres vågne timer på at ævle løs på de sociale medier. Robotten fik navnet Tay. Den holdt ikke engang en day. Efter 16 timer og 96.000 tweets trak opfinderne stikket. Robotten skulle være blevet klogere og klogere. I stedet blev den mere og mere gakket.

Jeg kom til at tænke på Tay, da jeg læste interviewet med den canadiske stjerneforfatter Margaret Atwood i søndagens Politiken. Atwood. f. 1939, er nok mest kendt for sin dystopiske roman Tjenerindens fortælling (1985), der er levendegjort i HBO’s tv-serie The Handmaid’s Tale om regimet Gilead, hvor kvinder bruges som avlsdyr, og mænd kører med klatten.

Skildringen er gruopvækkende i sig selv; alene kvindernes gulvlange, burkalignende kåber, lovbefalede kyser og nedslåede blikke får mig til at gyse, ligesom tv-serien udmærker sig med troværdige skuespillerpræstationer. At den så udarter lige lovlig meget til min smag, er irrelevant her.

Vigtigere er det, at tjenerindens fortælling peger hen på steder og systemer, hvor kvinder bruges som fødemaskiner, underlægges social og seksuel kontrol, reguleret af en streng og uforsonlig religion med en stærk patriarkalsk logik. Hvad kunne det mon være for én?

Nej, ikke den. For nu har Margaret Atwood skrevet en fortsættelse, som på dansk kommer til at hedde Gileads døtre, og af interviewet forstår vi, at det, der får stjerneforfatteren til at ligge vågen om natten, såmænd er Donald Trump.

Det er Trump og kampen mod fri abort, der er truslen over alle trusler for Gileads døtre i dag, og kun få minutter inde i interviewet er det som om, robotten Tay er vendt tilbage. Præsidenten minder Atwood om noget fra 30’ernes Tyskland. Naturligvis, havde jeg nær sagt: »A-L-T kan komme tilbage«, udbryder hun, alt! Således også Hitler og SS og SA og alt det andet.

Politikens journalist Emilie Maarbjerg Mørk har fået hele seks sider til interviewet i søndagstillæget. Alligevel falder det hende ikke ind at spørge, om der kunne være andre spor, træk eller kræfter i vor samtid, som vil begrænse kvinders ret til egen krop? Jeg mener, ud over ham der med det orange hår.

Hvad betyder det f.eks., når muslimske kvinder bliver skubbet ud fra altaner i Vesteuropa, plaffet ned i Malmø eller Mellemøsten? Kunne det tænkes at have noget med en bestemt patriarkalsk kultur at gøre?

Ikke i Politiken. Ikke for Atwood. Nok har hun hørt om Hitler, men tilsyneladende ikke om æresdrab eller rituelle gruppevoldtægter i nattelivets Tyskland eller Danmark.

Alt kan forklares med nazisme. På den globale venstrefløj får den tyske diktator altid det sidste ord, og som en anden chatrobot spytter Margaret Atwood sine platituder ud, mens medier som Politiken ukritisk lægger mikrofon og spalteplads til.

Klip til den norske samfundsforsker Asle Toje, som jeg er så heldig at kende. Han er også blevet alvorligt træt på norsk af denne vedholdende parallelisering til nazismens forbrydelser, der skrider frem sammen med en tiltagende historieløshed. Som han skriver i det seneste nummer af Weekendavisen, kan vi ikke bare gå ud fra, at historien gentager sig, slet ikke 1:1. Det er derimod vores medier, politikere, forfattere m.m., der gentager sig selv – uden egentlig at vide noget særligt om 30’ernes Tyskland eller ret meget andet før 1945. Hitlerparallellen en blevet et kulturelt refræn og en identitetsmarkør i det, Asle Toje rammende benævner en generisk globalisme: »Historiske analfabeter advarer os dagligt om, at alt – næsten alt – er en parallel til nazismen.«

Næste gang en venstreorienteret vigtigper trækker nazikortet, så træk på smilebåndet og fortæl dem, at de er nødt til at udvidde horisonten, hvis de gerne vil forstå deres samtid i tre dimensioner. Og lære lidt mere, måske endda om fortiden. Alt kan ikke handle om Hitler.

 

Vil du have mere Jalving? Klik her og få overblikket over udgaverne af Jyllands-Postens nye podcast ”Jalving ser rødt”, hvor vært Michael Jalving hver uge sammen med to nye gæster undersøger det, han kalder den borgerlige idékrise.

Eller lyt til én af udgaverne ved at trykke på en playknap herunder:

 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
11.11.19, 13:25
Forslaget giver store problemer med retssikkerheden på skatteområdet lidt ligesom ejendomsvurderingerne Læs mere
Af Martin Ågerup
09.11.19, 23:32
Nutidens Berlinmure er ikke af beton. De bliver bygget af os alle sammen og ofte ud fra de bedste intentioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
09.11.19, 11:39
DR's reaktion på Yahya Hassans udgivelse er stærkt betænkelig Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
09.11.19, 11:22
Året 1989 var udslagsgivende for moderne europæisk politisk historie og markerede en demokratisk sejr for civilsamfundet. En sejr og kamp, som desværre stadig skal kæmpes i dag, 30 år senere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.11.19, 16:59
Hvis regeringen Mette Frederiksen sætter handling bag ordene, vil pladser og torve blive opkaldt efter hende. Læs mere
Af Signe Munk
08.11.19, 14:39
Jeg er stolt af det danske velfærdssamfund - men skuffet over, at vi ikke er bedre til at passe på de mange unge, der føler sig pressede. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
08.11.19, 13:00
For det liberale Danmark er det nye parti Fremad en dårlig nyhed. Med endnu en partidannelse på den borgerlige fløj er den store vinder Mette Frederiksen. Læs mere
Af Nauja Lynge
08.11.19, 07:23
Hvis man vil vide, hvordan vi har det, så ringer man til Nuuk. Og det holder altså ikke. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.11.19, 16:52
Det vil være et kærkomment spark til de veletablerede blå politikere , hvis en karismatisk formand talte rigsfællesskabet og Arktis' sag Læs mere