Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nu må I holde op på venstrefløjen: Alt kan ikke handle om Hitler

Margaret Atwood m.fl. er blevet til chatrobotter.

Forventningerne var store, da Microsoft i 2016 lancerede en robot, der kunne chatte og tweete på livet løs og dermed aflaste millioner af mennesker, der bruger mange af deres vågne timer på at ævle løs på de sociale medier. Robotten fik navnet Tay. Den holdt ikke engang en day. Efter 16 timer og 96.000 tweets trak opfinderne stikket. Robotten skulle være blevet klogere og klogere. I stedet blev den mere og mere gakket.

Jeg kom til at tænke på Tay, da jeg læste interviewet med den canadiske stjerneforfatter Margaret Atwood i søndagens Politiken. Atwood. f. 1939, er nok mest kendt for sin dystopiske roman Tjenerindens fortælling (1985), der er levendegjort i HBO’s tv-serie The Handmaid’s Tale om regimet Gilead, hvor kvinder bruges som avlsdyr, og mænd kører med klatten.

Skildringen er gruopvækkende i sig selv; alene kvindernes gulvlange, burkalignende kåber, lovbefalede kyser og nedslåede blikke får mig til at gyse, ligesom tv-serien udmærker sig med troværdige skuespillerpræstationer. At den så udarter lige lovlig meget til min smag, er irrelevant her.

Vigtigere er det, at tjenerindens fortælling peger hen på steder og systemer, hvor kvinder bruges som fødemaskiner, underlægges social og seksuel kontrol, reguleret af en streng og uforsonlig religion med en stærk patriarkalsk logik. Hvad kunne det mon være for én?

Nej, ikke den. For nu har Margaret Atwood skrevet en fortsættelse, som på dansk kommer til at hedde Gileads døtre, og af interviewet forstår vi, at det, der får stjerneforfatteren til at ligge vågen om natten, såmænd er Donald Trump.

Det er Trump og kampen mod fri abort, der er truslen over alle trusler for Gileads døtre i dag, og kun få minutter inde i interviewet er det som om, robotten Tay er vendt tilbage. Præsidenten minder Atwood om noget fra 30’ernes Tyskland. Naturligvis, havde jeg nær sagt: »A-L-T kan komme tilbage«, udbryder hun, alt! Således også Hitler og SS og SA og alt det andet.

Politikens journalist Emilie Maarbjerg Mørk har fået hele seks sider til interviewet i søndagstillæget. Alligevel falder det hende ikke ind at spørge, om der kunne være andre spor, træk eller kræfter i vor samtid, som vil begrænse kvinders ret til egen krop? Jeg mener, ud over ham der med det orange hår.

Hvad betyder det f.eks., når muslimske kvinder bliver skubbet ud fra altaner i Vesteuropa, plaffet ned i Malmø eller Mellemøsten? Kunne det tænkes at have noget med en bestemt patriarkalsk kultur at gøre?

Ikke i Politiken. Ikke for Atwood. Nok har hun hørt om Hitler, men tilsyneladende ikke om æresdrab eller rituelle gruppevoldtægter i nattelivets Tyskland eller Danmark.

Alt kan forklares med nazisme. På den globale venstrefløj får den tyske diktator altid det sidste ord, og som en anden chatrobot spytter Margaret Atwood sine platituder ud, mens medier som Politiken ukritisk lægger mikrofon og spalteplads til.

Klip til den norske samfundsforsker Asle Toje, som jeg er så heldig at kende. Han er også blevet alvorligt træt på norsk af denne vedholdende parallelisering til nazismens forbrydelser, der skrider frem sammen med en tiltagende historieløshed. Som han skriver i det seneste nummer af Weekendavisen, kan vi ikke bare gå ud fra, at historien gentager sig, slet ikke 1:1. Det er derimod vores medier, politikere, forfattere m.m., der gentager sig selv – uden egentlig at vide noget særligt om 30’ernes Tyskland eller ret meget andet før 1945. Hitlerparallellen en blevet et kulturelt refræn og en identitetsmarkør i det, Asle Toje rammende benævner en generisk globalisme: »Historiske analfabeter advarer os dagligt om, at alt – næsten alt – er en parallel til nazismen.«

Næste gang en venstreorienteret vigtigper trækker nazikortet, så træk på smilebåndet og fortæl dem, at de er nødt til at udvidde horisonten, hvis de gerne vil forstå deres samtid i tre dimensioner. Og lære lidt mere, måske endda om fortiden. Alt kan ikke handle om Hitler.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere