Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Derfor kommer Trump til Danmark: Vil forhindre, at Grønland bliver et nyt Hongkong tæt på USA

Donald og hans følge skal være mere end velkommen.

Det er af flere grunde svært at tro, Venstres bankdreng nr. 1, Kristian Jensen, nogensinde har været minister. En af de seneste er, at han på Twitter ser frem til, at den amerikanske præsident Trump vil drøfte ligestilling, når han snart kommer på officielt statsbesøg i Danmark.

Helt sikkert, Kristian. Nu ved jeg godt, du p.t. har travlt med interne anliggender, men tror du selv på det?

Et helt andet emne presser sig på: geopolitik. Donald og smukke Melania kommer til København for at fortælle den danske regering, at den er på vej til at give Grønland til kineserne.

Kina har som bekendt ikke kun eksportereret en lang række varer til resten af verden de seneste 40 år. Det kolossale land har ligeledes oprustet massivt, især maritimt i løbet af de seneste årtier. Med deres nyudbyggede flåde ønsker de at projicere deres geopolitiske magt over så meget af kloden som muligt, ikke kun i Sydøstasien.

Set i dette lys er Arktis mere end interessant for dem, eftersom en smeltende iskalot vil åbne nye søruter, ressourcer til deres sultne industri, eventuelle militærbaser på den vestlige halvkugle osv.

Hvor kan de få fodfæste i Arktis?

Ikke i USA, Canada eller Rusland. I Norge? Måske, men territoriet er ikke særlig stort. Grønland er derimod en gylden chance.

Grønland er – siden Sovjetunionens opløsning i 1991 – den største grund til, at Danmark spiller en vis global sikkerhedspolitisk rolle.

Det var i Grønland, at USA ønskede deres Thulebase, og Grønland er det største landområde i Amerika, som kontrolleres af en ikkeamerikansk nation. Så længe Grønland styres af en venligsindet stat som Danmark, er det ikke noget stort problem. Men hvis Kina pludselig får øget indflydelse i Grønland, vil det være af enorm geopolitisk betydning.

Alt dette udspiller sig, mens Danmark har fået en ny socialdemokratisk regering for hvem grønlandsk uafhængighed blot er et spørgsmål om tid. Hvilken uafhængighed er det mon, de forestiller sig?

Grønland har rent ud sagt ikke politiske, økonomiske eller menneskelige ressourcer til på nogen måde at kunne forvalte selvstændighed. Skal et grønlandsk militær opretholde landets overhøjhed over millionvis af kvadratkilometer? Skal de 55.000 indbyggere bekoste et sådant militær? Hvem kunne mon tænkes at ville ”hjælpe” dem med opgaven?

Meget taler for, at Kina ser Grønland som et modent æble, der er lige til at plukke. Og lad mig bare gætte på, at USA er stedse mere opmærksom på risikoen. Grønland kan blive et nyt kinesisk Hongkong.

Hvis man tør spekulere i, hvordan tingene kunne udvikle sig, kan man for eksempel forestille sig, at Kina tager kontakt til grønlandske politikere, der ønsker selvstændighed. Og at Kina finansierer en uafhængighedskamp og rundhåndet deler ud af støttemidler og gyldne løfter om fremtiden. De har råd til det. Fremgangsmåden ville være lige ud af en kommunistisk grundbog om politisk destabilisering – ledsaget af et kinesisk checkhæfte.

Man kan også forestille sig, at USA’s efterretningstjenester har fået nys om kinesiske planer for Grønland og vil orientere den danske regering om det på højeste plan.

Fra det, jeg kender til Trumps stil og metoder, vil jeg tro, at han vil tale med store bogstaver bag lukkede døre for at få Mette Frederiksen og Co. til at forstå situationens alvor.

Udenrigsminister Jeppe Kofoed er ikke én, man forestiller sig vil kunne forstå problemet. Som de fleste blåøjede socialdemokratiske toppolitikere er han ikke ligefrem berømt for sit greb om realpolitik. Når de taler om grønlandsk selvstændighed, forstår de ikke, at noget sådant de facto kun vil føre til grønlandsk afhængighed af andre aktører end Danmark.

Kina – og Putin, Iran og andre som dem – har ingen skrupler, når det handler om at tilrane sig indflydelse i verden. Det har Trump luret for længe siden, hvorfor han giver dem igen med samme mønt. Men forstår europæiske politikere dén virkelighed? Eller stikker de sig blår i øjnene med deres ”værdibaserede”, puritansk-moraliserende udenrigspolitik?

Det er forventeligt, at Kina ved at købe sig til indflydelse i Grønland vil vide at spille på de danske politikeres skyldfølelse over Danmarks kolonitid. Sker det, vil grønlænderne bliver overladt til en hongkongsk skæbne.

Det er derfor, præsidenten kommer til Danmark. Han skal være mere end velkommen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
25.08.19, 20:09
Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vis forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11