Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Højskole og hospital byder Allah velkommen

ed museskridt indtager elefanten det vakuum i vores kultur, som vi selv har skabt.

To historier stak ud i den forløbne uge. Den ene handler om en ny sang med islamisk budskab skrevet til Højskolesangbogen. Den anden handler om en muslimsk læge på Odense Universitetshospital. De er tegn i en tid, der har mistet fokus.

Fokus må naturligvis være på dansk kultur og det, den historisk er rundet af, også når det gælder hospitaler og højskoler. Men sådan er det ikke længere. For så vidt angår vores grundtvigianske nordisk-kristne tradition, bliver den på højskolerne i tiltagende grad fortolket kulturradikalt, hvilket i dag vil sige multikulturelt. Og på hospitalet er det nu kommet så vidt, at koranniske råd erstatter vestlig lægevidenskab med henvisning til ytringsfrihed.

Lad os tage lægen først. Iført hvid kittel, stetoskop og officielt navnetræk giver Mustapha Itani sig i kast med at forklare, hvordan Muhammed – sallallahu alaihi wasallam – kan hjælpe danske muslimer med at styre deres vrede. Vreden er skabt af djævelen, siger han i en video, lavet for en muslimsk organisation ved navn IChange. Derfor anbefaler lægen en rituel afvaskning eller wudu, som det vistnok hedder på arabisk, for at drive djævelen på flugt.

At høre den slags fra en læge ansat ved et såkaldt universitetshospital vækker glade minder fra Monty Pythons Flyvende Cirkus, skønt det er dansk virkelighed anno 2019. Tænk, hvis lægen, der tilmed er regionsrådsmedlem for Venstre i Region Syddanmark, valgte at stikke en finger i jorden og huske, hvor han er læge. Så ville Koranen ikke tælle mere end en fløjtende fis.

Jordforbindelse efterlyses også hos de højskolefolk, som er ved at revidere Højskolesangbogen og tilsyneladende hælder mod at indlemme en sang, der kælent reklamerer for mere Allah i København. Hvorfor det?

Fordi danske muslimer fortjener en plads i sangskatten, svarer Isam Bachiri, Nana Jacobi, Anders Greis og Özcan Ajrolovski rethaverisk i en kronik i Politiken, hvor de overfladisk sammenligner ramadanen med meditation, mindfullness, motion og yoga. Uvidenheden om islams principper og magtstruktur fejrer nye triumfer hver uge, selv blandt muslimer. Eller også er det det bare en del af tricket.

Alligevel står de sædvanlige lobbyorganisationer klar med åbne arme, jeg citerer fra kronikken: »Få timer efter sangen var færdigskrevet, fremførte Isam og Nana den sammen foran en fyldt Rådhusplads ved Mellemfolkeligt Samvirkes demonstration mod racisme«. Et par dage efter var der ramadanmiddag og solnedgangsbøn, ligeledes på Rådhuspladsen. Islam mig her, og islam mig der. Med museskridt indtager elefanten det vakuum i vores kultur, som vi selv har skabt.

Selvfølgelig kan man synge om ramadan. Men ikke i Højskolesangbogen, der gerne skulle afspejle Grundtvigs højskoletanke, der mig bekendt ikke drejede sig om prætentiøs multikulturalisme, men om varetagelsen af dansk kultur og historie. Det er sigende, at det er nødvendigt at gentage det for folk, der skal forestille at være rundet af samme.

Bag sangskrivernes sødladne budskab om multikulti lurer et krav om ”tidssvarende” eller ”naturlig” repræsentation. Dermed gøres ånd og kultur til politik og millimeterretfærdighed.

Dansk ånd og kultur kan alle tilslutte sig uanset race og baggrund. Men netop: tilslutte sig. Dansk ånd og kultur er ikke islamisk og bliver det forhåbentlig aldrig. I førstnævnte hviler et ældgammelt begreb om folk og nation, begreber, der er lige så fremmede for islam, som de er indlejret i jødedom og kristendom.

Islam stræber i al sin aggressive universalisme mod et imperialt fællesskab, det er noget ganske andet, og derfor skal vi holde islam ude af statens og civilsamfundets institutioner. Uanset hvor meget det skjules eller ignoreres, har islam altid politiske konsekvenser og bør derfor holdes på sikker afstand af alt, vi har kært. Som Asger Aamund, Danmarks vel nok eneste erhvervsmand med nosser, når det gælder islam, gør gældende i Berlingske, så er islam en politisk dominanskultur overalt, hvor den har magt. Se jer omkring, brug de sanser, I er blevet begavet med. Islam befinder sig galakser fra frisind, folkestyre og fædrelandskærlighed.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Camilla Burgwald
19.08.19, 12:26
“Hvor mange bedste venner har du?”  Allerede for 15 år siden, var det mest almindelige svar på dette spørgsmål "INGEN" i en undersøgelse blandt amerikanere. Tyve år tidligere var det mest almindelige svar på samme spørgsmål "to" (2). Hvad i alverden skete der imellemtiden? Og sker det også her? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.08.19, 06:00
Det er frikvarter i det røde kabinet. Den udlændingepolitik, som statsministeren gik til valg på, er allerede ædt op af dårlige undskyldninger. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.08.19, 16:53
Nej, det er netop ikke falske nyheder, der er problemet. Det er alt det, som de etablerede medier ikke fortæller om. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
17.08.19, 12:33
Det må være det spørgsmål, man står med efter denne uges store fokus på, hvilke personer der tegner Venstre. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.08.19, 11:38
Nye digitale platforme åbner en vifte af muligheder, og fremtidens arbejdsmarked kan blive sindssygt spændende. Men for at det skal blive så spændende som muligt for os, der udfører arbejdet, er det vitalt, at vi tager det organiserede arbejdsmarked med ind på det nye digitale arbejdsmarked. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.08.19, 17:32
Vi er ikke så langt, at der i dag er et decideret tredje arbejdsmarked for LGBT+ personer lige nu, men hvis politikerne ikke handler snart og søsætter initiativer, må det altså ikke overraske nogen, hvis vi snart får et LGBT+ arbejdsmarked Læs mere
Af Nauja Lynge
16.08.19, 13:16
Tag rigsfællesskabet alvorligt, inden vi bliver til grin i hele verden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 11:23
Man aner jo aldrig om Trumps tale er det ene eller det andet Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.08.19, 09:04
Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke. Læs mere
Af Rune Lund
14.08.19, 12:38
-men hvorfor skal pengene tages fra hospitaler og minimumsnormeringer? Læs mere