Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tech-industrien stjæler dit liv

Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Velkommen til overvågningskapitalismen.

Jeg efterlystesidste uge bedre tænkning blandt unge og gamle, så her kommer et dugfrisk eksempel midt i agurketiden. Et eksempel på, hvad der sker, når man kombinerer tænkning, viden og samfundsmæssig forståelse og kondenserer vor tumultariske tid i et isnende originalt greb.

Det lykkes for den amerikanske professor emeritus ved Harvard Business School Shoshana Zuboff. Overvågningskapitalisme kalder hun den nye økonomiske verdensorden, tilvejebragt af internet, digitalisering og tech-industriens pionerer, domineret af karteller og monopoler. Mens det 19. og 20. århundredes industrialisering og modernisering drev rovdrift på naturen og muliggjorde en hidtil uset velstand i Vesten, retter det 21. århundredes kapitalisme, anført af Google, Facebook, Amazon og Microsoft, deres teknologier mod mennesket selv og medfører en koncentration af rigdom og magt uden fortilfælde i historien.

Metoden er ikke udvinding af energi eller metaller, men af data og profitabel handel hermed. Maskeret bag slør som ”åbenhed”, ”forbundethed”, ”globalt fællesskab” og en ”ny kollektiv intelligens” er den digitale udplyndring af privatsfæren et kendetegn, ikke en fejl ved den nye kapitalisme.

Selv den mindste og mest uskyldige søgning på nettet kapitaliseres i en grad, vi endnu ikke har forstået. Vi var lette at fortrylle og besnæres dagligt af internettets demokratiske tilgængelighed og digitaliseringens mobilitet, men ignorerer, at vores digitale adfærd videresælges i en vægtløs og ansvarsfri spiral med det formål at forudsige og indsnævre vores handlemuligheder og dermed bøje eller knække vores viljer, børns såvel som voksnes. Endemålet er monopolernes absolutte vished om borgernes adfærd og forbrug og må forstås som et kup oppefra, som vil tilintetgøre det liv, vi hidtil har kendt. Manglen på privatliv og oaser er prisen for sociale relationer og adgang til alverdens apps.

Det er et kulsort perspektiv, professor Zuboff lægger frem i den murstenstunge bog Overvågningskapitalismens tidsalder, der netop er blevet oversat til dansk og udgivet af Informations Forlag. Hendes fortjeneste er at give os den første samlede beskrivelse af en ny magtstruktur i vores livs- og systemverden. Med en af bogens suggestive metaforer kaldes udviklingen for det første verdensomspændende eksperiment med mennesket som sværm. Engang tænkte vi os digitale tjenester som gratisydelser, nu er det os, der er gratis råmateriale for overvågningskapitalisterne. Engang søgte vi på Google, i dag søger Google på os.

Hvis blot digital adfærd blev indsamlet for at forbedre en virksomheds service, ville der være tale om sund kapitalisme. Men sagen er, at dataoverskuddet sælges videre via uigennemsigtige godkendelser til fremtidige forudsigelser af adfærd med henblik på stedse bedre monitorering og kontrol.

Den nye instrumentarisme adskiller sig fra det 20. århundredes totalitarisme. Vi skal ikke forestille os den nye økonomiske og politiske magt koncentreret som hos Big Brother i George Orwells 1984. I stedet anvender Zuboff betegnelsen Big Other, der symboliserer en overvågningstilstand, hvor instrumentel magt manipulerer alles adfærd i en bestemt retning. Den Store Anden tager sig betalt for alle sine ”smarte” opfindelser og genveje med vished, der tenderer guddommeligt overblik, og samfundet, som vi kender det, fortaber sig i glemslen.

Den Store Anden har ikke noget voldsmonopol takket være politi og militær som en typisk stat; i stedet stræber den efter monopol over vidensfordelingen i samfundet. Dens praksis er ikke legitimeret af teori, idet dens teori er skjult af praksis. Den søger heller ikke at isolere mennesket, men derimod at koble alt og alle op i samme instrumentelle kredsløb, som fodrer sværmens sammenløb og forudsigelighed. Resultatet bliver et computerformidlet samfund, hvor vi afstemmer os efter hinanden og skaber sociale mønstre, der manipuleres igen og igen.

Shoshana Zuboff understreger, at det ikke er teknologien, der er ond. Det er den logik, den indgår i, som er problemet. Fra individ til organisme, fra samfund til sværm. Det er en logik udtænkt og styret af udviklere, dataloger, det digitale præsteskab og deres ejere i fuld gang med at omformulere selvbestemmelse og moralsk dømmekraft til at være en trussel mod kollektivet. Vinder denne falske fællesskabsfølelse, kvæles det, forfatteren kalder det individuelt oplevede inderste, og så er det med en besked, som mange vil huske fra deres første bipbipspil, GAME OVER.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
05.12.19, 22:40
Det kan ændres med et politisk holdningsskift. Læs mere
Af Signe Munk
05.12.19, 14:30
Det kniber fortsat med at tage ansvar for den globale opvarmning. Den rammer ikke de største syndere hårdest – tværtimod. Og på COP 25 skal de rigeste lande igen holdes op på løfter om at spytte i bøssen. Læs mere
Af Harun Demirtas
05.12.19, 14:13
Jeg væmmes over de politikere, der sætter sig imod, at vi hjælper afviste udlændinge - bare fordi de er dem, de er. Og selv om mange frivillige er villige til at hjælpe. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.19, 11:24
Vi har ikke brug for flere hovsaløsninger, som ikke indeholder andet end en ommøblering af dækstolene på Titanic. Læs mere
Af Rune Lund
04.12.19, 09:59
Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering! Læs mere
Af Isabella Arendt
04.12.19, 08:22
1 pædagog mere for hvert 185. barn. Det er en ommer, SF. Det er en ommer, kære regering. At ville være børnenes statsminister er en titel, man skal fortjene – i børnehøjde – ikke et slogan, man kan lyve om i valgkampen. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
03.12.19, 20:38
Denne finanslov gør velfærden dyrere under påskud af at hjælpe borgerne. Men allerede til næste års finanslov - og de mange, der kommer efter - vil vi opleve, at velfærden stadig er utilfredsstillende trods de øgede antal milliarder. Kuren mod den evige fordyrelse af den offentlige sektor er mere frit valg, mindre bøvl og bureaukrati, mere tillid og meget mere konkurrence. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
03.12.19, 20:12
At sige andet end at det er en udskiftning af befolkningen, når næsten to-tredjedele af indbyggerne i svenske Botkyrka har udenlandsk baggrund er konspiratorisk. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.19, 19:52
Hvorfor ødelægge planen, når den hvide mand allerede har opdelt verden imellem sig? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
03.12.19, 15:47
Dansk politi oplever allerede konsekvenserne - og det bliver kun værre Læs mere