Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fra et land uden regering

Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder.

Og når den så endelig kommer, den danske sommer, er den som sendt fra oven. Efter måneders kulde og blæst falder skuldrene ned og paraderne sænkes.

Det er mandag aften, men alt er lyst og klart, og vi kører Geels Bakke i højeste gear – siddende – hvorfor ikke? Vi bader i de nordsjællandske alper og supplerer med ”belgierbakken” 3, 7, 12 gange ligesom i eventyrene, indtil syren sidder helt op til navlen, og vi i makspulsens klare skær forstår, at vi er begrænsede væsener, ikke guder, ikke engang helte, heller ikke dyr, men kun mennesker, før vi triller til Virum for at se på et par let brugte cykelsko til junior, hvis fødder vokser et nummer om måneden, hos en familie med cockerspaniel. Hunden har lige været til frisør, på Amager, og det bliver man som bekendt kulret af, så den hopper og vimser rundt om fødderne på os, mens junior prøver sko og bestemmer sig for de navyblå fra Fizik til en pris, hans far kan betale.

Det er sommer i Danmark, og jeg kan ikke få hænderne ned. Meget har vi tålt, meget har vi frosset, men nu er det forbi, og solen varmer vores hvide kroppe og døde sjæle og får alting til at vibrere på en ny måde, selv om det er det samme hvert år. Vor indre natur vækkes til live.

Væk for en stund er alle vores bekymringer, og denne tilstand er dyrebar, fordi den er så sjælden og udsat i det 21. århundredes politiske tumult. Fra Christiansborg berettes det, at Mette Frederiksen ikke kan få sine røde tropper til at makke ret, også dette er udansk og parentetisk, thi landet er uden regering. Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder, måske lidt a la Sverige eller Venezuela.

Tilbage på matriklen slapper vi af i de røde udendørsstole af plastic. Alt ånder fred og ro, eller næsten alt. Et sted ude i virkeligheden høres lyden af araberdrenge på stjålne knallerter, men jeg vælger at overhøre denne irriterende påmindelse, skønt jeg ikke kan undgå at tage mig selv i at tænke, at det må være sådan, halalhippier og anstændige borgerlige kommer igennem hverdagen, ved at lukke deres sanser ned, så de ikke får ”forkerte” tanker og med god samvittighed kan skilte med, hvor åbne de er over for alverden.

Og så er den pludselig forbi, dagen. Nu er det nat. Jeg stirrer ind i et mørke, som endnu rummer lys. I morgen er der forhåbentlig atter en dag som denne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Casper Hedegaard
19.09.19, 10:18
Mette Frederiksen burde lytte til flertallet og hæve priserne på tobak markant Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.19, 20:10
Liberalister kan snildt være lige så politisk skadelige som venstreorienterede. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere