Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fra et land uden regering

Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder.

Og når den så endelig kommer, den danske sommer, er den som sendt fra oven. Efter måneders kulde og blæst falder skuldrene ned og paraderne sænkes.

Det er mandag aften, men alt er lyst og klart, og vi kører Geels Bakke i højeste gear – siddende – hvorfor ikke? Vi bader i de nordsjællandske alper og supplerer med ”belgierbakken” 3, 7, 12 gange ligesom i eventyrene, indtil syren sidder helt op til navlen, og vi i makspulsens klare skær forstår, at vi er begrænsede væsener, ikke guder, ikke engang helte, heller ikke dyr, men kun mennesker, før vi triller til Virum for at se på et par let brugte cykelsko til junior, hvis fødder vokser et nummer om måneden, hos en familie med cockerspaniel. Hunden har lige været til frisør, på Amager, og det bliver man som bekendt kulret af, så den hopper og vimser rundt om fødderne på os, mens junior prøver sko og bestemmer sig for de navyblå fra Fizik til en pris, hans far kan betale.

Det er sommer i Danmark, og jeg kan ikke få hænderne ned. Meget har vi tålt, meget har vi frosset, men nu er det forbi, og solen varmer vores hvide kroppe og døde sjæle og får alting til at vibrere på en ny måde, selv om det er det samme hvert år. Vor indre natur vækkes til live.

Væk for en stund er alle vores bekymringer, og denne tilstand er dyrebar, fordi den er så sjælden og udsat i det 21. århundredes politiske tumult. Fra Christiansborg berettes det, at Mette Frederiksen ikke kan få sine røde tropper til at makke ret, også dette er udansk og parentetisk, thi landet er uden regering. Jeg nyder hvert sekund, velvidende at politikerskabte trængsler formentlig snart vil regne ned over vore syndige hoveder, måske lidt a la Sverige eller Venezuela.

Tilbage på matriklen slapper vi af i de røde udendørsstole af plastic. Alt ånder fred og ro, eller næsten alt. Et sted ude i virkeligheden høres lyden af araberdrenge på stjålne knallerter, men jeg vælger at overhøre denne irriterende påmindelse, skønt jeg ikke kan undgå at tage mig selv i at tænke, at det må være sådan, halalhippier og anstændige borgerlige kommer igennem hverdagen, ved at lukke deres sanser ned, så de ikke får ”forkerte” tanker og med god samvittighed kan skilte med, hvor åbne de er over for alverden.

Og så er den pludselig forbi, dagen. Nu er det nat. Jeg stirrer ind i et mørke, som endnu rummer lys. I morgen er der forhåbentlig atter en dag som denne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Mikael Jalving (f. 1968) er historiker og forfatter til flere bøger, senest Danmark under angreb (sm.m. Kasper Støvring), Udbrud (sm.m. Michael Rasmussen) og Cykling er min kirke (2016).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
05.06.20, 10:30
Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til. Læs mere
Af Signe Munk
04.06.20, 16:00
Grønne ildsjæle har i årtier kæmpet for at få fjernet de store miljøbomber, vi kalder generationsforureninger. Nu har vi endelig sort på hvidt, at der skal ryddes op efter fortidens synder. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.06.20, 22:05
Lad nu dansk udenrigspolitik blive formet på Christiansborg og ikke blive dikteret fra Washington. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.06.20, 21:20
Danskere, islændinge og grønlændere er velkommen på Færøerne – selvom Færøerne overhovedet ikke blev nævnt, da statsministeren åbnede Danmark lidt mere op. Læs mere
Af Henrik Højlund
03.06.20, 17:40
Formanden for Ateistisk Selskab hævder i mindeartikel om den omstridte præst Thokild Grosbøll, der ikke troede på en skabende Gud, at mange medlemmer af folkekirken er ateister. Det tror jeg, han har ret i. Men ateismen er også en tro. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
03.06.20, 15:53
Tyskland fjerner rejserestriktionerne, mens Danmark stædigt holder fast uden sundhedsfagligt belæg Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
03.06.20, 08:13
Det er latterligt, når borgerlige debattører stempler Frederiksen-kritikere som onde mennesker Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
02.06.20, 20:57
Berlingske holder mikrofonen for en mand, der opfordrer til noget af den groveste kriminalitet, der findes. Læs mere
Af Harun Demirtas
02.06.20, 13:53
Fysisk vold, der kommer af et sekunds racistisk vanvid, kan vi godt bekæmpe demokratisk. Men hvad gør man i de stærke demokratier, når demokratiet bliver bøjet og i min optik misbrugt til at udøve magt med samme formål, men bare med psykisk vold? Læs mere